Edirne

Edirne’de Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 50 Rota

Edirne’de Gezilecek Yerler Listesi

Edirne, Türkiye’nin kuzeybatısında bulunan bir şehirdir ve tarihi ve kültürel açıdan zengin bir turistik destinasyon olduğu için gezginler için harika bir destinasyondur. Bu yerleri ziyaret ederek Edirne’nin benzersiz atmosferini keşfedebilirsiniz. İşte Edirne’de gezilecek yerler listesi sizler için derlendi.

  1. Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi

Edirne’de yer alan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Trakya üniversiesi tarafından müze olarak tasarlanmıştır. Son zamanlarda en çok ilgi çeken sağlık müzeleri arasındadır. 65 yaş üstü ücretsiz olarak girebilirken, cüzi bir miktar karşılığında müzeyi gezebilirsiniz.

  1. Selimiye Camisi ve Külliyesi

Osmanlı zamanında İstanbul öncesinde Osmanlı devletinin başkenti olarak Edirne kullanılıyordu. Bu zamanlarda Selimiye Camisi ve Külliyesi inşa edilmiştir. 2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil oldu. Tarihi camiyi gezerek burada ibadetinizi de yerine getirebilirsiniz.

Selimiye Camisi ve Külliyesi
Selimiye Camisi ve Külliyesi
  1. Karaağaç Tren İstasyonu

Karaağaç, 16. YY öncesinde adı ile karşılaşılmayan Edirne’nin garlarından biridir. Günümüzde Güzel Sanatlar Merkezi olarak kullanılmakta olan Karaağaç, huzurlu, sakin ve tarihi yapı olması ile dikkat çeker.

  1. Meriç Köprüsü

Edirne’de yer alan Meriç köprüsü, önceleri ahşap bir köprü halinde yer alırken taş köprü yapısı ile güçlendirilmiştir. Meriç köprünün görselliği ve yapısı ile ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

  1. Eski Cami

Edirne Eski Cami, ilin merkezinde yer alır. Zamanımıza kadar gelmiş ilk abidevi yapı olarak bilinir. Bu tarihi cami, 9 kubbeli olarak tasarlanmıştır. Osmanlı zamanında Fetret devri sırasında Süleyman Çelebi tarafından 1403 yılında inşasına başlanıp1414 yılında I.Mehmed tarafında inşaatına edilen bir camidir.

  1. Üç Şerefeli Cami

Üç Şerefeli cami, minare ve mimarisi ile öne çıkan camilerdendir. Osmanlı döneminden kalan caminin avlusu geniş ve rahattır. Burada çay içerek tarihi camimizi gezebilir. Burada ibadet edebilirsiniz.

  1. Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, iki bölümden oluşur. Ayrıca bahçede açık alanda da sergileri bulunmaktadır. 1969 yılında yapılmaya başlanan müze, 16971 yılında tamamlanmış ve hizmete açılmış. Tarihi eserlerin sergilendiği müze ziyarete açık konumdadır.

  1. Edirne Büyük Sinagogu

Edirne’de yer alan sinagog, Türkiye’nin en büyük ve Avrupa’nın üçüncü büyük Sinagog ibadethanesidir. Edirne Büyük Sinagogu, 1492 yıllarında Avrupa’da ki baskılara dayanamayıp kaçan, Osmanlı’ya sığınan Seferad cemaatine aittir.

Edirne Büyük Sinagogu
Edirne Büyük Sinagogu
  1. Lozan Anıtı ve Müzesi

Edirne’nin Karaağaç mahallesinde yer alır. Lozan Anıtı ve Müzesi, Karaağaç tren istasyonu yanında 1988 yılında açılmıştır. İçerisinde Lozan anlaşmasının simgeleri bulunuyor. Hafta içi her gün ziyarete açık olan müze ücretsizdir.

  1. Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşları Müzesi

Edirne’de yer alan Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşları Müzesi, 26 Mart 1913 Balkan savaşı şehitleri için yapılmıştır. Edirne’ye gelenlerin kesinlikle tarihi müzeyi gezerek buradan tarih bilgileri toplayabilir.

  1. Fatih Sultan Mehmet Müzesi

Fatih Sultan Müzesi, 2021 yılında İstanbul’un Fethinin 568. Yıl dönümünde 2021 yılında açılmış. Fatih Sultan Mehmet için tematik olarak ilk adanmış müze diyebiliriz. Fatih Sultan Mehmet’in ilk eğitim aldığı Saatli Medrese, Edirne Valiliği, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafında onarılarak ziyarete açılmıştır.

  1. Edirne Kent Ormanı

Edirne Kent Ormanı, Edirne halkının hafta sonları ve tatil günlerin piknik alanı, kamp alanı olarak kullandığı yerlerden biridir. Edirne’de yer alan kent ormanını ziyaret etmeden buradan gitmemelisiniz. Şehir merkezine 2 km uzaklıkta olan ormanda, doğanın tadını çıkarın.

  1. Gala Gölü Milli Parkı

Gala Gölü Milli Parkı, Enez ve İspala ilçeleri arasında yer alır. Ülkemizin 36. Milli parkı ünvanını taşıyor. Büyük bir alan üzerine kurulan milli park, Enez ilçesine 10 km, İspala ilçesine ise 22 km uzaklıktadır. Burada yer alan göller doğal göller olup isimleri Büyük Gala Gölü, Pamuklu Göl ve Küçük Gala Gölü olarak geçer.

Gala Gölü Milli Parkı
Gala Gölü Milli Parkı
  1. Danışment Tabiat Parkı

Danışment tabiat parkı, yaz aylarının trakya’daki en hareketli rotaları arasında yer alır. Edirne’de ne yapmalı sorunun en güzel cevaplarından biri olan Danışment tabiat parkı içerisinde kamp yapmak olabilir. Burada kamp yaparak doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

  1. Uzunköprü

Edirne’nin en güzel ilçelerinden biri olan Uzunköprü, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğunun Rumeli’de kurmuş olduğu ilk yerleşim yeridir. İlçenin içerisinde Ergene Nehri üzerinde taş köprü bulunur. Edirne’ye geldiğinizde buraları ziyaret etmeden gitmemelisiniz.

  1. Erikli Köyü

Edirne’nin Keşan ilçesinde yer alan Erikli köyü, ilk başta sahili olmak üzere doğasıyla da ilgi çeken ilçelerden biridir. Yunanistan sınırına yakın olan köy, Yunanistan’a 60 km uzaklıktadır. Erikli köyü ve etrafında birçok gezilecek yer bulunuyor. Edirne’ye geldiğinizde burada vakit geçirebilirsiniz.

  1. Gökçetepe Tabiat Parkı

Gökçetepe tabiat parkı, Erikli köyüne yaklaşık 25 km uzaklıktadır. Oldukça temiz ve huzurlu bir doğaya sahip olan parkta, piknik yapmak için tercih edilirken, yürüyüş yapmak, dinlenmek ve kamp yapmak isteyenlerde tercih edebilir.

  1. Enez Kalesi

Edirne’nin Enez ilçesinde yer alan Enez kalesi, Antik çağa uzanan bir tarihe sahip. Kalenin asıl yapılma amacı Balkanlardan gelen barbarları engellemektir. Kalenin girişi doğuda yer alırken bir adet daha giriş mevcut bulunuyor. Buda kuzeyde bulunur. Edirne ziyaret listenizde Enez kalesi ’de yer almalı.

  1. Enez Pırlanta Plajı

Enez şehir merkezine 6 km uzaklıktadır. Bu nedenle Enez Pırlanta Plajı şehir merkezine en yakın plajlardan bir tanesi olarak çok tercih ediliyor. Üstelik Enez limanına ’da yakın, üstelik halk plajıdır. İçerisinde otopark, duş, tuvalet ve restoran, market ve bar mevcut bulunur.

  1. Altınkum Plajı

Enez’in diğer popüler plajlarından bir tanesi de Altınkum plajı’dır. Kıyı şeridi 3 km uzunluğundadır. Üstelik mavi bayraklı plajlar arasında yer alıyor. Edirne’de tatil yapmak, denizin tadını çıkarmak isteyenler için oldukça ideal tercih olacaktır.

  1. Ainos Antik Kenti

Enez ilçesinde yer alan önemli tarihi eserlerden biri Ainos Antik kenti olarak bilinir. Ainos antik kenti, 7.YY yapıldığı tahmin ediliyor. Günümüze kadar uzanan zamanda kendini koruyabilen antik kent, yılın her zamanı ziyarete açıktır.

  1. Fatih Cami

Enez ilçesinde yer alan Fatih Cami, ilçe merkezinde yer alır. Enez kalesine de yakın olan Fatih cami, Osmanlı Dönemi öncesine dayanan bir geçmişe sahip. İstanbul’un Fethinden sonra cami olarak kullanılmaya başlamış. Caminin içinde ve dışında birçok tarihi kalıntıya rastlanır.

  1. Dalyan Gölü

Enez ilçesinin güney kesiminde yer alan Dalyan Gölü, Meriç Nehri’nin Ege Denize döküldüğü bir alanda oluşmuş. Yani Dalyan gölü, denize bağlantısı bulunan bir göldür. Burada balıkçılık oldukça yaygın bir şekilde yapılır. Doğal güzellikleri ile zengin olan göl etrafından piknik ve mangal yapma fırsatını kaçırmayın.

  1. Sultaniçe Köyü – Sultaniçe Plajı

Edirne’nin Enez ilçesinde yer alan Sultaniçe Köyü, Edirne’de gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken isimlerden biridir. Trakya bölgesinde denize girme imkanına sahip olabileceğiniz doğa ile iç içe Sultaniçe plajı mevcut bulunur. Uzun bir kıyı şeridine sahip olan Sultaniçe Plajı, temiz bir denize sahiptir. Fakat suyunun biraz soğuk olduğu söylenir. Üstelik burada kamp yapma imkanına sahip olabilirsiniz.

Sultaniçe Köyü – Sultaniçe Plajı
Sultaniçe Köyü – Sultaniçe Plajı
  1. Alaca Mustafa Paşa Camisi

Edirne’nin İpsala ilçesinde Alaca Mustafa Paşa Camisi yer alır. Ne yazık ki caminin kitabesi günümüze kadar uzanamamış olduğundan hangi tarihte yapıldığı bilinmiyor. Fakat bir bilgi var ki Osmanlı İmparatorluğu Gelibolu’nun ardından Rumeli’ye seferler düzenler. Bu dönem esnasında yapıldığı söylenir.

  1. İpsala Su Kemerleri

Osmanlı İmparatorluğu’nun bayındırlık hizmetlerine verdiği önemi simgeleyen İpsala Su Kemerleri oluyor. Yapı Osmanlı yığma işçiliğinin örneklerinden bir tanesidir. İpsala ilçesinin merkezinde yer alır.

  1. Edirne Sarayı

1450 yıllarında 2. Murat döneminde inşa edilen Edirne Sarayı, Tunca Nehri kıyısında yer alan 355 metrekarelik bir alan üzerinde yer alır. 2. Murat’ın vefat etmesi üzerine İnşaat süreci Fatih Sultan Mehmet tarafından devam ettirilmiştir. Tarihi gezilerinize elemeniz gereken mekanlardan bir tanesidir.

  1. Saros Körfezi

Ege Denizinin kuzey kesimlerinde yer alan Saros Körfezi, Edirne’nin Erikli ilçesinde yer alır. Antik çağda ki ismi Melos Kolpas, yani kendi kendini temizleyebilen bir deniz olma özelliği ile ön plandadır. Erikli köyi’ne 3 km uzaklıktadır.

  1. Erikli Halk Plajı

Erikli köy merkezine 2 km uzaklıktadır. Erikli Halk plajı, Edirne’de gidilmesi gereken yerlerden biridir. Erikli plajının kumsal uzunluğu 3 km ve ince kumlardan oluşur. Denizi berrak olduğu için çok tercih edilir. Etrafında alışveriş yapabileceğiniz mekanlar mevcut bulunur. Ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz.

  1. Mecidiye Sahili

Mecidiye Sahili, Erikli köyüne yakındır. Bu bölgede yer alan en uzun kumsala sahip olan Mecidiye sahili etrafında yerleşim yeri bulunmayacak kadar az. Erikli sahili ve Askeri kamp arasında yer alır. Denizin ve kumsalın tadını çıkarabileceğiniz bir yerdir.

Mecidiye Sahili
Mecidiye Sahili
  1. İtalyan Koyu

Mecidiye Köyü ile arasında 5 km uzaklık mevcut bulunur. İtalyan koyu, mecidiye sahilini andıran uzunluktadır. Aynı zamanda kale koyu olarak da bilinir. Denizin temizliği akvaryuma benzetilir. Yosun nerede ise yok denecek kadar az bulunur. Burada bazı bölgelerde deniz kestanelerine rastlamak mümkün.

  1. Uzunkum Plajı

Uzunkum plajı, diğer plajlara göre daha az tercih edilen plajdır. Deniz oldukça yosunlu ve taşlık alandadır. Fakat çevresinde deniz kokusunu içinize çekebileceğiniz ve keyif yapabileceğiz kafe, restoran, market gibi yerler mevcut bulunur.

  1. Lalapaşa Dolmen

Lalapaşa dolmenleri, iki dik sütundan oluşan bir yapıya sahiptir. Yaklaşık 2 metre uzunluğundadır. Tarih öncesi mezarlardandır. Mezarlar M.Ö. 2000’li yılların Demir çağda yaşayan topluma ait olduğu bilinir. Mezarların içerisinden çıkan madeni takılar, gözyaşı şişeleri arkeolojik müzede sergilenmektedir.

  1. Menhirler

‘’Men’’ taş, ‘’Hir’’ uzun anlamına gelir. Toprağa dik olarak yerleştirilen tek blok taşlardan oluşur. Bu nedenle menhir adı verilmiştir. Bu taşlar oldukça kaba ve büyük taşlardan yontulmuştur. Tarihi gezi yapanlar için tercih edilmesi gereken yerlerden biridir. Lalapaşa menhirlerini görmek istiyorsanız Domrucalı Köy mezarlığını ziyaret edebilirsiniz.

  1. Tümülüsler

Eski zamanlarda mezar odalarının üzerine toprak ve taş gibi materyaller dizilerek yapay tepecikler yapılır. Bunun adına Tümülüs denir. Ülkemizde en fazla Tümülüs Trakya’da yer alır. Nerede ise 3000 tümülüse rastlanmaktadır. Edirne – Lalapaşa mevkinde Hıdırağa Köyü içerisinde bu Tümülüslere rastlama imkanına sahipsiniz.

Tümülüsler
Tümülüsler
  1. Muhiddin Baba Türbesi

I.Bayezid vezirlerinden olan Sadrazam Çandarlı İbrahim Paşa’nın oğlu olan Muhiddin Çelebi, Anadolu Yörükleri arasında yer alır. 15.YY sonlarında Lalapaşa bölgesine gelmiştir. Vefat etmesi üzerine şimdiki yattığı yere gömülmüş olan Muhiddin Baba Türbesi ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

  1. Tuzla Gölü

Edirne’nin Keşan ilçesinde gezilmesi gereken yerlerden bir tanesi de Tuzla gölü oluyor. Büyük bir alan üzerinde bulunan Tuzla gölü, içerisinde birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. Huzurlu, temiz bir yere gitmek, kafanızı dinlemek istiyorsanız Tuzla Gölünü ziyaret edebilirsiniz.

  1. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Havsa Bölgesi 16.YY sonlarına kadar gelişmeyen bir yer olduğu gözlenmiştir. Fakat Sokullu Mehmet Paşa, bölgeyi değerlendirmek istemiş, Havsa bölgesinin imara açılmasını talep etmiş. Bunun üzerine Mimar Sinan’dan yardım istemiş. 1560 yıllarında Sokullu Mehmet Paşa Lüleburgaz’a yaptığı külliyenin benzerini Havsa’ya yapıyor. İşte Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, aynı zamanda Mimar Sinan eseridir.

  1. Havsa Kurt Bey Anıtı

Havsa’da gezmek isteyenler için Havsa Kurt Bey Anıtı önemli bir yere sahip oluyor. 1361 yılında Edirne kuşatması varken Sazlıdere savaşında şehit düşen Kurt Bey anısına yapılmış bir anıttır. Anıt mezarı damla taşından yapılması ile ilgi çeker. Kitabeleri ise mermerdendir. Havsa Milli Egemenlik Parkı içerisinde yer alır ve ziyarete açıktır. Aynı zamanda Evliya Çelebi Seyahatnamesi içerisinde de konu alınmıştır.

  1. Rüstempaşa Kervansarayı

Edirne – Havsa ilçesinde yer alan Rüstempaşa Kervansarayı, Havsa ilçesine 25 m uzaklıktadır. 1554 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve aynı zamanda sadrazamı, Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış.

Rüstempaşa Kervansarayı
Rüstempaşa Kervansarayı
  1. Edirne Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Selimiye camisi avlusu içerisinde yer alan Dar’ül Tedris Medresesi içerisinde 14 odada eserler sergilenir. Şimdilerde Edirne Türk ve İslam Eserleri Müzesi adıyla bilinir. Edirne ziyaretinizde kesinlikle görmeniz gereken yerler arasında yer alır.

  1. Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşları Müzesi

Şükrü paşa anıtı,26 Mart 1913 yılında Balkan Savaşları sırasında şehir düşen askerlerine anısına yapılmış anıtlar arasında yer alır. Balkan Savaşları esnasında kahraman bir asker olarak geçen ve Edirne’yi savunan Şükrü Paşa’nın mezarı Kırık Tabya’ya getirilmiş. Buraya gelmesinin ardından anır yapılmıştır.

  1. Ali Paşa Çarşısı

Edirne’de buraya yöresel ürünler almak, sevdiklerinize, eşinize dostunuza hediyeler alabileceğiniz bir yer. Osmanlı devri Türk mimarisinin ticaret yapılan çarşı türü içerisinde Ali Paşa Çarşısı mevcuttur.

  1. Saraçlar Caddesi

Edirne’nin oldukça işlek, beğenilen caddeleri arasında Saraçlar caddesi yer alıyor. 700 metrelik bir cadde olan Saraçlar’da 2008 yılından bu yana sabah saatlerinde birkaç saat hariç araç trafiğe kapatılıyor. Böylece caddenin tarihi yapısını inceleme fırsatına sahip oluyorsunuz.

  1. Margi Outlet

Edirne’de Margi Outlet, 45’İ aşkın mağaza içeren alışveriş merkezlerinden biridir. Restorandan tututan’da giyim, kozmetik ve daha birçok ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezi, 1. Murat Talatpaşa caddesinde yer alıyor. Sabah saat:10.00’dan akşam 22.00’a kadar açık.

  1. Edirne Bulgar Kilisesi

Edirne’de gezilecek yerler listesine ekleyebileceğiniz Bulgar kilisesi, özellikle yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekiyor. 1880 yıllında Kıyık Mahallesine inşa edilen Bulgar kilisesi, restore edildikten sonra tekrar ibadete açılmıştır.

  1. Adalet Kasrı

Adalet Kasrı, Edirne Gezisinde ziyaret etmeniz gereken yerlerden bir tanesi oluyor. Edirne Sarayı’ndan kalan tek kapı olarak karşımıza çıkıyor. Kanuni Sultan Süleyman Adalet Kasrı’nı sarayiçi bölümüne özellikle ekletmiştir. Sizde bu tarihi yapıyı ziyaret edebilirsiniz.

Adalet Kasrı
Adalet Kasrı
  1. Arasta Çarşısı

Edirne Selimiye Camisine gelir sağlayan bu çarşı bünyesinde toplam 124 dükkan içermektedir. Arasta çarşısı şuanda ayakta olduğu gibi oldukça güler yüzlü ve sizi iyi karşılan esnaflara sahip. Buradan da Edirne geziniz için hediyelikler seçme imkanına sahipsiniz.

  1. Muradiye Cami

Edirne’nin Küçükpazar bölgesinde yer alan Muradiye Cami, II.Murat tarafından 1426 yılında yaptırılmıştır. Mimarının bilinmediği cami, yan mekanlı camiye örnek olarak gösterilmiştir. Sade bir tasarıma açık olan cami ibadete açık konumdadır.

  1. Roma Villası

Edirne şehir merkezine 160 km uzaklıkta bulunan Roma Villası, geçmişte oldukça zengin olan bir zatın evi olarak bilinir. Roma zamanından kaldığı düşünülen bu villada mozaik kaplı bir yapısı bulunur.

Daha fazla gezi ve tatil fikri için Gezilinki Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bu yazımızda ilginizi çekebilir: Tan Taşçı İzmir Fuarı Konseri Ücretsiz – İzmir Fuarı Çim Konserleri

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri