Anıtkabir Gezi Rehberi ve Anıtkabir Müzesi Sanal Turları
Ankara Gezilecek Yerler
Hayatımızda en az bir kere yapmayı kendimize görev bilmemiz gereken ve manevi açıdan bizi huzura kavuşturacak bir ziyaret için, Anıtkabir gezi rehberi hazırlıklarına hemen başlamalısınız.
Başlıklar
Anıtkabir Nerededir? Anıtkabir Hakkında Kısa Bilgi
Türkiye’nin başkenti olan Ankara’nın Çankaya ilçesinde Anıt Caddesi Tandoğan’da yer alan Anıtkabir ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarını içinde bulunduran komplekstir. Anıtkabir gezi rehberi kapsamında kompleksin içeresinde anıt mezar başta olmak üzere göreceğiniz birçok yapı mevcuttur. Anıt mezarın bulunduğu bina 44 kolondan oluşan bir kolon atla çevrilmiş ve ortadaki iki kolonun arası daha geniş bırakılarak burası ana giriş olarak belirlenmiştir. İçeri girdiğinizde Atatürk’ün oyma mezarı sizi karşılamaktadır.
Bu bölümde altın varakla yazılmış olan Gençliğe Hitabe ve Onuncu Yıl Marşı bulunmaktadır. Atatürk’ün sembol oyma mezarının bulunduğu bu kısım şeref holü olarak adlandırılır. Bu komplekste bulunan yapılardan bir diğeri, mezar odasıdır. Atatürk’ün naaşı bu sekizgen mezar odasından ve oyma mezarın tam altında toprağa kazılmış bir mezarın içerisinde yer alır. Anıtkabir gezi rehberi kapsamında göreceğiniz diğer şeyler: Aslanlı Yol, Erkek ve Kadın Heykeller Grupları, Kuleler, Tören Meydanı, İsmet İnönü’nün Lahdi, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi ve Barış Parkı olarak sıralanabilir.
Anıtkabir Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Anıtkabir’i gezmek istiyorsanız pandemi döneminde dahi uzaktan yani sanal müze şeklinde gezebilmeniz mümkündür.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleşen ölümünün ardından bir anıt mezar yapılıncaya kadar kendisinin naaşının Ankara Etnografya Müzesi’nde kalmasına karar verilmiştir. Anıt mezarın yerinin belirlenmesi amacıyla bir komisyon kurulmuş ve özenle gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda anıt mezarın yeri Rasattepe olarak belirlenmiştir fakat arazinin bir bölümünün özel kişilere ait olması sebebiyle ilk önce kamulaştırma çalışmalarına başlanmıştır. Anıtkabir gezi rehberi içerisinde edineceğiniz bilgiler arasında, komisyon tarafında anıt mezarın projesi için düzenlenen bir yarışma düzenlendiği de yer alacaktır. Bu yarışmaya sadece Türkiye’den değil, Türkiye’nin birçok yerinden katılım gerçekleşmiştir. Yarışma sonucunda Emin Onat ve Orhan Arda’nın projesi birinci seçildi fakat projenin tekrar düzenlenmesi ve bundan sonra uygulamaya konulacağı açıklandı.
Bu aşamalardan sonra çolak bir arazi olan Rasattepe’de ilk önce ağaçlandırma çalışmaları başlatıldı ve 9 Ekim 1944 tarihinde Anıtkabir’in temeli atıldı. Bu inşaatın birinci kısmını kaplıyordu ve ikinci kısım ise, anıt mezar binası ve tören meydanını saran binaların inşasını kapsıyordu. İnşaat bazı sebeplerle 1948 yılının mayıs ayına kadar durdu. İnşaatın üçüncü kısmında Anıtkabir’e çıkan yollar, Aslanlı Yol, taş kaplama işlemleri gibi faaliyetlerden oluşuyordu.
Şeref Holü’ nün yan duvarlarına içerisinde yalnızca Atatürk’ün sözleri bulunan kabartmalar yapıldı ve kompleksin belli yerlerine kuleler dikildi. Bunları yapacak kişiler yine yarışmalarla belirlendi. Anıtkabir’in inşası 26 Ekim 1953’te tamamlandı.
Ankara’da Nerede Ne Yenir? Neler Yapılır?
Ankara’nın içinde istediğiniz ve size hitap edecek restoranlardan herhangi birinde yemek yemeniz mümkün fakat Anıtkabir gezisi sırasında kompleksi tamamen gezip ziyaretinizi tamamladıktan sonra, Anıtkabir Komutanlığı tarafından işletilen iki kafeterya mevcut. Çok fazla uzaklaşmak istemiyor ve hemen karnınızı doyurmak istiyorsanız, bu kafeteryalardan birini tercih edebilirsiniz. Bu kafeteryalardan biri, Atatürk kitaplığından indikten sonra ulaşacağınız otoparkın hemen yanında bulunuyor. Özellikle yaz mevsiminde güzel bir hava alabilmeniz adına dışarı masa ve sandalyeler yerleştiriliyor. Diğer kafeteryaya ise, bayrağın hemen yanında bulunan merdivenlerken inerek ulaşabilirsiniz. İçerisi gayet şık döşenmiş kafeterya dikkatinizi çekecektir. Bu kafeteryaların ikisinde de çay, içecek ve tatlı çeşitlerini gayet uygun fiyata tüketebilirsiniz. Ankara’ya kadar gelmişken buraya özgü yiyecekleri tatmak isterseniz, Ankara Tava, Öllüğün körü, Kuru köfte, çubuk turşusu gibi lezzetlerin tadına bakabilir ve tabii ki Ankara simidini de yemeden dönmemelisiniz.
Ankara’ya geldiniz ve Anıtkabir gezi rehberi gibi içerikler size yardımcı olmalı diye düşünüyor musunuz? Ankara’ya gelmişken görmeniz gereken yerlerden biri olan Ankara Kalesi’ni gezebilirsiniz.
Hacı Bayram Camiyi ziyaret edebilirsiniz. Ankara Tabiat Tarihi Müzesini görmek de sizi oldukça etkileyecektir. Çankaya’da bulunan Güvenpark Anıtını görmelisiniz. Yine Çankaya’da yer alan Camlı Köşk ve Müze köşk görülecek yerler arasında yerini almalı. Kızılay Meydanından mutlaka geçmeli ve Tunalı Hilmi Caddesi’nin manzarasıyla birlikte Anıtkabir gezi rehberi sizin için biraz daha unutulmaz bir hale gelebilir. Bunların yanı sıra Çankaya’dan uzaklaşabilir ve kendinize yapılacak şeyler bulabilirsiniz. Etnografya Müzesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Anadolu Medeniyetler Müzesi ve Rahmi M. Koç Müzesini gezebilirsiniz. Hamamönü de bu listeye ekleyebilecekleriniz arasında. Ankara ziyaretinden sonra isterseniz yol üstünden isterseniz de sonradan planlayarak bir de Medeniyet ve Kültürel Bir Merkez: Safranbolu Gezisi yapmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Anıtkabir Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Tavsiyeler
Anıtkabir her gün açık ama belli ziyaret saatleri var, gitmeden önce bu ziyaret saatlerini öğrenmelisiniz. Ayrıca Anıtkabir gezisi boyunca önceden randevu alarak ücretsiz bir şekilde rehberlik hizmeti alabilirsiniz. Bunun yanında 6 dilde yayın yapan ve ücretli olan sesli rehberlik hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Anıtkabir’de profesyonel video çekmek izinle gerçekleştirilebilir.