BartınKaradenizYurtiçi Gezilerimiz

Bartın’ın Keşfe Değer Yerlerinden Birisi: Amasra Gezi Rehberi

Amasra Gezilecek Yerler

Amasra gezi rehberi kesinlikle ufkunuzu açacak ve birçok medeniyete ev sahipliği yapması bakımından size tarihi bir şölen sunacak. Planı yapın ve keyfini çıkarın!

Amasra Tarihi Hakkında

Amasra, tarihi arka planı oldukça güçlü olan bir ilçedir ve Bartın iline bağlıdır. Bilinen tarih anlamında en az üç bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen Amasra, daha sonraları başka medeniyetler üzerinde yükselerek inşa edilmiştir. Birçok medeniyet eseri barındırdığından Amasra gezisi yalnızca ülke içerisinden değil, turistik olarak da oldukça ilgi görmekte olan bir gezi etkinliğidir. Milattan önce, 16 yıl boyunca Kraliçe Amastris hakimiyetinde kalan bölgenin ilk adı da Sesmaos’tur.

Amasra gezisi

Zamanla Roma hakimiyetine giren bölge, Roma’nın Doğu ve Batı Roma olarak ikiye ayrılmasının ardından Doğu Roma, yani Bizans hakimiyetine girmiştir. Süreç içerisinde önemli bir ticari merkez haline gelmiştir ve Fatih’in görüp “Lala lala, çeşm-i cihan bu mu ola?” dediği yer de Amasra’nın ta kendisidir. Bizans zayıflamaya başladığında bölgenin hakimiyetini Cenova’ya bırakmıştır, Fatih dönemine gelene kadar böyle olduğu için aslında Amasra’daki çoğu eser, Cenovalıların bıraktığı eserlerdir. Aynı zamanda Batı Karadeniz bölgesinde bulunduğundan dolayı doğal bir görsel şölen sunmaktadır.

Amasra Gezisi Sırasında Görülmesi Gereken Yerler

Doğal bir lütuf olarak görebileceğimiz aynı zamanda medeniyetlerce yaşanan bir yer olduğundan Amasra, tam bir cennet olarak tarif edilebilir. Amasra gezi rehberi kapsamında bu cennetten parçalar görmek istemek de kaçınılmazdır. Amasra’da görebileceğiniz birçok eser ve yer vardır.

Amasra Kalesi

Bizans döneminde inşa edilmiş kaledir. Cenevizliler döneminde üzerinde bazı değişiklikler yapılmıştır ve Osmanlı eline geçtiğinde birkaç restorasyon çalışması yapılmıştır. Üç önemli medeniyet merkezinin değişikliklerini tatmış olan bu kaledeki tarihi doku Amasra gezisi için vazgeçilmez yerlerden biri olmasını sağlamakta. Kale Amasra ilçesinin merkezindedir bu sebeple ulaşım oldukça kolay. Kale içerisinde Ortaçağ havasını sezebileceğiniz birçok alan ve tarihi eser de bulunmakta. Bu kale iki taraflıdır aslında. Bir köprü ile şehre bağlanan Sormagir Kalesi ve Amasra’daki Zindan Kalesi, birlikte Amasra Kalesi’ni oluşturur.

amasra gezisi

Amasra Müzesi

İlk kez 1955 yılında belediye binası içerisinde faaliyet göstermeye başlayan müze daha sonra 1969 yılında ilkokul binasına taşınmıştır. Kalıcı bir çözüm olarak 1884’te inşasında başlanmış olan Bahriye Mektebi binası yerine yapılmıştır. 1982 yılında, müze kendi yerinde faaliyete geçmiştir. Görebileceğiniz birçok şeyin olduğu Amasra gezisi bu durakta size tarih zevkini yaşatacaktır. Toplam dört bölümden oluşan müze, şu zamana kadar Amasra’yı hakimiyeti altına almış birçok medeniyetin eserlerini sergilemektedir.

amasra gezisi

Fatih Camii

Fatih Camii, aslında 9. yüzyılda Amasra Kalesi içerisine inşa edilmiş bir kilisedir. 1460 yılına gelindiğinde Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yı fethiyle beraber bir camiye çevrilmiştir ve adını fethi yapan kişiden, Fatih’ten almıştır. Camii, eski mimari özellikleri yansıtır ve en ilginç kısmı Cuma hutbesinin kılıç çekilerek okunmasıdır. Bu aslında eski bir İslam geleneğidir ancak zamanla unutulmuştur fakat bu camide gelenek hâlâ sürdürülür. Bunun dışında mimari olarak sonradan eklenen yerler bu yapıyı camiye dönüştürmek amaçlıdır yani aslında iki medeniyetin de izlerini görmenizin oldukça mümkün olduğu güzel bir eserdir. Amasra gezisi sırasında uğradığınız yerlerden biri olduğuna emin olun.

Amasra Gezi Rehberi Detayları

Çekiciler Çarşısı

Burası hem kendi zevkinize göre bir şeyleri rahatlıkla bulabileceğiniz hem de ilçenin gelirine katkıda bulunabileceğiniz ortak kazanç alanı diyebiliriz. Amasra gezisi keyfini çıkarırken zanaatkarlara destek olmak isterseniz kesinlikle görmeniz gereken alanlardandır, Çekiciler Çarşısı. 17. yüzyıldan beri hizmet veren bu çarşı, yerel el sanatlarının sergilendiği bir atölyedir aslında. Burada Amasra’ya ait, el yapımı zanaatkar ürünleri bulabilirsiniz ve gerek kendiniz için edinebilir gerekse sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. En güzel taraflarından biri de yapılan işi, gözlerinizle görebilme zevkine erişmektir. Çarşının içi aynı zamanda bir atölye olduğu için alacağınız ürünün yapılışını da görebiliyorsunuz. Amasra, Karadeniz bölgesinde olduğundan yapılan birçok ürünün ahşaptan olduğunu söyleyebiliriz.

Kuşkayası Yol Anıtı

Roma İmparatorluğu döneminde yapılmış bir dinlenme tesisidir. GeziLinki YouTube kanalımızda gezimiz hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Gaius Julius Aquila tarafından yaptırılan eser Amasra’nın biraz dışında kalsa da oraya ait sayılır. Anıtın, o zamanki Sezar adına yapıldığı düşünülüyor zira anıtın üzerinde Roma Hakimiyet Kartalı bulunmakta.

amasra gezisi

Anıt iki tane de kitabeye ev sahipliği yapmakta. Daha sonra bu kitabeler çevrildiğinde buranın vali Gaius Julius Aquila tarafından kendi ödeneğiyle yaptırıldığı yazıyordu, bunun yanında “devletlerarası dostluğun ve barışın anısına” cümlesi de kitabede yazanlardandı. Tarih ve medeniyet izleri ile dolu Amasra gezi rehberi için şahane bir durak.

Tavşan Adası

Tarihi Amasra Kemere Köprüsü’nün hemen karşısında bulunan tavşan adasını da mutlaka görmelisiniz. Cenevizliler’den kalma Bizanslılar’a ait kiliseler ve manastırlar bulunmaktadır. Yıllar önce bu adanın yerlileri tarafından oraya bırakılan tavşanların halen yaşaması sebebiyle buraya tavşan adası denilmiştir.

Buna ek olarak daha fazla yer keşfetmek ve farklı tatil fikirleri edinmek için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.

Ümit Akbaba

Selam, ben Ümit. Eşim Serap ve oğlumuz Metehan ile #Türkiye'yi gezmeye devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri