ÇanakkaleMarmaraYurtiçi Gezilerimiz

Bayramiç Nerede? Bayramiç’te Gezilecek Yerler

Bayramiç Gezi Rehberi

Bayramiç, Kaz Dağları’na yakınlığı ve doğal güzellikleriyle adından sıkça söz ettiren Çanakkale’nin en güzel ilçelerinden birisidir.

Bayramiç, denize kıyısı olmayan bir ilçedir. Ancak bu durum bile turistleri Bayramiç’ten uzak tutamamaktadır. Kaz Dağları’na çıkmak isteyen herkes mutlaka Bayramiç’ten geçmek istemiş ve Bayramiç’te bulunan tarihi ve doğal yerleri gezmiştir.

Bayramiç denince akla temiz havası, muhteşem doğası, organik ürünleri ve cana yakın insanları gelmektedir. Bayramiç’in en güzel bölgesi Kaz Dağları’nda bulunan ve Ayazma denilen yerdir.

Standart piknik yerlerinden fazlası olan Ayazma’yı şöyle tasvir edebiliriz: Büyük ağaçların olduğu bir dağ, neredeyse gökyüzünü kapatan yaprakları, oldukça serin bir ortam yetmezmiş gibi buz gibi soğuk bir şelale. Bu su akıntısının ortasında banklar ve ayakkabınızı kenara koyarak bu banklara oturarak piknik yapmanız. Eğer Eyvah Eyvah filmi de izlediyseniz bu yere çoktan aşık olmuşsunuzdur.

BAYRAMİÇ’TE GEZİLECEK YERLER?

Hadımoğlu Konağı Etnografya Müzesi: Bölgenin komutanlarından olan Hadımoğlu’nun konağı olan yer müzeye dönüştürülmüştür. Bayramiç merkezde olan konak-müze üst düzey bir mimariye ve el işçiliğine sahiptir. Zamanın zengin kültürünü yansıtan yer 20 TL karşılığında ziyaret edilebilmektedir.

Skepsis Antik Kenti: Antik kent ilçede bulunan Kurşunlu Tepe’de yer almaktadır. Bölge Bayramiç merkeze 25 kilometre uzaklıktadır. Kent tarih sahnesinde birçok medeniyetin istilasına uğramış ve birçok medeniyet şehirde hakimiyet sürmüştür.

Kebrene Antik Kenti: Çaldağ’da yer alan antik kent Bayramiç merkeze 15 kilometre uzaklıktadır. Antik kentin hangi medeniyet tarafından kurulduğu tam olarak bilinememektedir. Bölgede bulunan sikkelerin üzerinde tanrı Apollon ve koçbaşı bulunmaktadır.

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi: Mehmet Akif Ersoy’unçocukluğunun geçtiği ev Bayramiç Belediyesi’nce müze haline getirilmiştir. Mehmet Akif Ersoy’un babası Akif küçükken Bayramiç’te görev yapmış ve burada sevilen ve sayılan bir şahsiyet olmuştur. Öte yandan müzeye yaklaşık 200 metre uzaklıkta Mehmet Akif Ersoy’un görev yaptığı tarihi cami bulunmaktadır.

Tepe Cami (Hacı Baliğ Cami): Cami Bayramiç’in ilk camisidir. Ahi Hızır Emir Bey tarafından inşa ettirilmiştir. 1357 tarihinden itibaren cami kullanılmaktadır. Öte yandan Bayramiç caminin çevresine kurulmuş ve büyümüştür. Tüm bayramlarda halk cami önünde toplanmıştır. Bu nedenle bölgeye “bayram yeri” veya “bayram içi” denmiştir. İlçenin isminin buradan geldiği tahmin edilmektedir.

Tarihi Taş Köprü: Bayramiç’in merkezinde yer alan Tabaklar Çayı’nın üstüne inşa edilen köprü kesme renkli taşlardan yapılmış ve 27 metrelik uzunluğa sahiptir. Köprünün ortasında Osmanlıca yazılmış bir kitabe bulunmaktadır.

BAYRAMİÇ’E ULAŞIM VE KONAKLAMA

Bayramiç’e Çanakkale otogardan direk otobüs bulunmaktadır. Mesafe ise yaklaşık 1-1,5 saat arasındadır. Öte yandan Bayramiç’e belli saatlerde Balıkesir’den de otobüs vardır. Bu yolculuk 3-3,5 saat sürmektedir. Öte yandan Ezine’den de Bayramiç’e minibüsler bulunmaktadır.

Bayramiç’te orta ve küçük ölçekli oteller bulunmaktadır. Öte yandan ilçede Öğretmen Evi bulunmakta ve öğretmen olmayan kişiler de burada kalabilmektedir.

BAYRAMİÇ HELVASI

İlçede üretilen helva Türkiye’de çok ünlüdür. Yerel üretim helva çoğunlukla Bayramiç dışına satılmamaktadır. Eğer bir Bayramiç helvası yeme ayrıcalığına sahip olduysanız gerçekten şanslısınız demektir.

BAYRAMİÇ BEYAZI

Sadece ilçede üretilen bir meyve olan Bayramiç Beyazı coğrafi işaret almış ve çok lezzetli bir meyvedir. Bayramiç’e gelince mutlaka bu meyvenin tadına bakın.

Buna benzer daha birçok gezi, tatil ve gastronomi içerikli paylaşımlar için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

Ümit Akbaba

Selam, ben Ümit. Eşim Serap ve oğlumuz Metehan ile #Türkiye'yi gezmeye devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu