BalıkesirMarmaraYurtiçi Gezilerimiz

Balıkesir Gezi Rehberi: Balıkesir Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Balıkesir'de Nereler Gezilir?

Balıkesir hem Ege hem de Marmara Bölgesi’nde toprakları olan turistik şehirlerimizden biridir. Kıyıları her iki bölgede de bulunmaktadır. Bu nedenle de deniz turizmi gelişmiştir. Nüfusu yaklaşık 1,5 milyon dolaylarındadır. Neredeyse tüm ilçelerinde turizm faaliyetleri üst düzeydedir. Özellikle; Altınoluk, Ayvalık, Akçay, Gömeç, Burhaniye gibi bölgeler; yerli ve yabancı turistlerin ilk tercih noktalarındadır. Balıkesir gezilmesi ve görülmesi gereken yerler, GeziLinki aracığıyla sizler için özenle listelenmiştir. İşte Balıkesir gezi rehberi…

Edremit

Edremit hem doğası hem de huzurlu havasıyla yaz aylarının en rağbet gören tatil yerlerinin başında gelmektedir. Burası, şehrin en büyük üçüncü büyük ilçesi durumundadır. Nüfusu 150 bin civarında olsa da yaz aylarında 2 milyona kadar çıkmaktadır. Akdeniz iklimin tipik özellikleri görülmektedir. Sıcak ve ılıman bir havası vardır. Dört mevsim ziyaret edip gezip görebileceğiniz harika bir yerdir. Keyifli bir yaz ve deniz tatili için Edremit çok doğru bir tercih olacaktır. Ayrıca burası termal suları da isim yapmış bir yerdir. Güre Kaplıcaları, ilçeye yalnızca 12 km mesafede bulunmaktadır. Sonbahar ya da kış aylarında buraya yolunuz düştüğünde kaplıcayı da görebilirsiniz. Buna ek olarak Zeytinli Rock Festivali de her yıl ağustos ayında gerçekleşmektedir. Edremit’e gittiğinizde; Hasanboğuldu Şelalesi, Darıdere Tabiat Parkı, Kaz Dağları ve Şahindere Kanyonu gibi yerleri gezebilirsiniz. Edremit; Ankara’ya 630 km, İstanbul’a 475 km ve Balıkesir’e ise 90 km uzaklıkta yer almaktadır.

Manyas

manyass

Balıkesir gezilmesi ve görülmesi yerler denince akla ilk olarak gelen yerlerden biri Manyas’tır. Burası, şehir merkezine yaklaşık 80 km mesafede bulunan bir ilçedir. Manyas denince akla ilk olarak Manyas Kuş Cenneti gelmektedir. Aynı zamanda Manyas Kuş Gölü olarak da bilinmektedir. İlçe merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Erdek ve Bandırma Körfezi’nin güney kesimlerinde yer almaktadır. Manyas Gölü çevresinde binlerce kuş türü yaşadığından buraya Kuş Gölü denilmiştir. Burası, göç eden kuşların adeta mesken ettiği bir yerdir. Her on binlerce yerli ve yabancı turist burayı ziyaret etmektedir. Özellikle de eylül, ekim ve mart, temmuz ayları aralığında çok ziyaretçi çekmektedir. Manyas’a gittiğinizde; Kızık Köy Kaplıcaları ve Manyas Kalesi gibi yerleri de ziyaret edebilirsiniz. Özellikle kaplıcasının oldukça şifalı olduğu bilinmektedir. Balıkesir Otogarı’ndan kalkan otobüsler ile Manyas’a ve kuş cennetine direkt olarak ulaşım sağlanabilmektedir.

Paşalimanı Adası

Balıkesir Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Paşalimanı Adası, Marmara bölgesinin 2. büyük adası konumundadır. Burası adeta yalnızlığın ve huzurun sembolüdür. Ada, Kapıdağ Yarımadası’na olan yakınlığı ile bölgenin en favori gezi rotaları arasında yer almaktadır. Adını Paşalimanı Köyü’nden alan ada, aynı zamanda bu köyden de net bir şekilde görülebilmektedir. Marmara takımadalarından biridir ve adaya ulaşım yalnızca Erdek iskeleleriyle mümkün olmaktadır. İskeleler turizm sezonunun dışında bazı zamanlar ulaşım sağlamayabilmektedir. Bu nedenle de Tuzla Köyü’ndeki balıkçı tekneleriyle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Burada bağcılık faaliyetleri oldukça gelişmiştir. İklimin ve toprak türünün uygunluğu nedeniyle buradaki üzümler, şarap yapımında çokça tercih edilmektedir. Özellikle bir dönem Avşa Adası ile birlikte şarap imalatının en yoğun olduğu yerler arasında yer almıştır. Adaya gelerek asırlık maziye sahip şarapları deneyebilir, ıstakoz, barbun, lüfer ya da levrekleri yiyebilirsiniz. Eğer meraklısıysanız yelkencilik ve rüzgar sörfü gibi aktivitelere de katılabilirsiniz.

Kapıdağ Yarımadası

Kyzikos-Antik-Kenti

Balıkesir gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında Kapıdağ Yarımadası da yer almaktadır. Güney Marmara bölgesinde yaklaşık 300 metrekarelik bir alandan oluşan bir yarımadadır. Aynı zamanda Erdek ilçesinde bulunmaktadır. Antik Çağ’dan itibaren burada yerleşik bir yaşam olduğu düşünülmektedir. Nüfusu oldukça az olsa da yaz aylarında deyim yerindeyse yerli ve yabancı turistlerle dolup taşmaktadır. Burada yaşayan yerel halk, geçimini çoğunlukla zeytinden karşılamaktadır. Buna ek olarak yaz aylarında evlerini ve pansiyonlarını da kiralamaktadırlar. Kapıdağ Yarımadası çevresinde gezilecek yerler de bir hayli fazladır. Bu yerler arasında; Kyzikos Antik Kenti, Zeytinli Adası, Seyit Gazi Tepesi, Manastır Koyu, Ormanlı Şelalesi gibi yerler mevcuttur. Kapıdağ Yarımadası’na geldiğinizde Turanlar, Ocaklar ya da Erdek’te konaklayabilirsiniz. Haziran ve eylül ayları arasında gitmeniz daha doğru olacaktır.

Altınoluk

kaz-daglari

Altınoluk, Edremit ilçesinde yer alan ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bir mahalledir. Burası aynı zamanda oldukça eski bir geçmişe sahiptir. Çok sayıda tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. 1927 senesinde kadar Papazlık olarak bilinen Altınoluk’un kuzeyinde Kaz Dağları, güneyinde Edremit Körfezi yer almaktadır. Ayrıca İsviçre Alpleri’nden sonra dünya üzerindeki oksijeni en yüksek bölgelerden biridir. Sahil şeridi 43 km uzunluğundadır ancak girintili çıkıntılı bir yapısı vardır. Denizi oldukça temizdir ve soğuk denebilecek bir ısısı vardır. Sahilinde çok sayıda plaj bulunmaktadır ve plajlarının birçoğu da mavi bayraklıdır. Salı günlerinde kurulan pazarı oldukça ilgi görmektedir. Bu pazara giderek organik sebzeler alabilir, turşuluk biber ve salatalıklar alabilir, deniz börülcesini deneyebilirsiniz. Balıkesir Otogarı’ndan burası yaklaşık 2,5 saat kadar sürmektedir. Otogarda ise her 15 dakikada bir sefer bulmak mümkündür.

Küçükköy (Yeniçarohori)

kucukkoy

Küçükköy ya da eski adıyla Yeniçarohori, Osmanlı Dönemi’nde oldukça popüler bir yeniçeri köyüdür. Son yıllarda Balıkesir gezilmesi ve görülmesi gereken yerler denince ilk olarak buradan bahsedilmektedir. Burası gerçekten de gezilip görülmeye değer mekanlardan biridir. Son senelerde daha popüler bir yer olmasının sebebi ciddi bir restorasyon sürecinden geçmiş olmasıdır. Akıllı Köy projesi ile birlikte artık Küçükköy, en turistik köylerden biri haline gelmiştir. Yenilenme çalışmaları ile birlikte köye özellikle sanatsal açıdan farklı bir kimlik kazandırılmıştır. Küçükköy’de başlıca ziyaret edebileceğiniz yerler; Halil Başyazgan Küçükköy Cumhuriyet Kültür Merkezi, Küçükköy Kent Müzesi, Kıraarthane, Atelier Sanat Merkezi, Artura Gallery sayılabilir. Burası Ayvalık ilçe merkezine 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Ayrıca Cunda Adası’ndan 40 dakika, Edremit’ten 50 dakika ve Gömeç’ten de 20 dakika uzaklıktadır.

Sarımsaklı

Sarimsakli-Plaji-1

Balıkesir gezilmesi ve görülmesi gereken yerler listemizin son sırasında birçok tatil severin bildiği yerlerden biri olan Sarımsaklı yer almaktadır. Sarımsaklı, Ege’nin en uzun kumsallarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Berrak denizleri, tarih kokan sokakları ve evleri, hareketli gece hayatı ve tabii ki eşsiz mutfağıyla Sarımsaklı mutlaka gezilip görülmelidir. Burada 4 mevsim boyunca yerli ve yabancı turistler bir yoğunluk yaratmaktadır. İklimi oldukça ılıman ve yumuşak olduğundan her mevsimde ziyaretçi ağırlamaktadır. Sarımsaklı’ya gittiğinizde ilk olarak görmeniz gereken yerlerden biri Şeytan Sofrası’dır. Şeytan Sofrası özellikle gün batımı ve gün doğumu manzaralarıyla görülmeye değer bir yerdir. Buna ek olarak; Taşlı Manastır, Çamlık Koyu, Badavut Plajı, Deliklitaş ve Dalyan Boğazı gibi yerleri de görmenizde yarar vardır. İstanbul’a 520 km, İzmir’e 145 km, Ankara’ya ise 670 km uzaklıkta yer almaktadır.

Bu içerikte Balıkesir gezinizde gitmeniz gereken başlıca yerlerden söz edilmiştir. Buna benzer daha birçok tatil ve gezi içerikleri için GeziLinki’nin YouTube kanalına da göz atabilirsiniz.

Ayrıca Balıkesir sokak lezzetleri ve yöresel yemekleri için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Başa dön tuşu