Gastronomi Gezileri

Mersin’in Yöresel Yemekleri ile Akdeniz’i Keşfedin

Mersin'in Meşhur Yemekleri

Mersin’in yöresel yemekleri şehrin mutfak kültürünü yansıtmaktadır. Mersin mutfağında deniz ürünlerinin yanı sıra tahıl ve baklagilin önemli bir yeri bulunur.

Mersin’in Yöresel Yemekleri

İlginizi çekebilir: Mersin’in Meşhur Yemekleri: En Meşhur 5 Yemek

Mersin ilinin olduğu bölgede uzun yıllardır süregelen bir mutfak kültürü bulunmaktadır. Akdeniz ve Torosların kollarında bulunan Mersin’in mutfağı da o coğrafyada biriken kültürden oluşmaktadır. Mersin’in yöresel lezzetleri şehrin yemek kültürü ile renklenmiştir.

Biberli Ekmek
Biberli Ekmek Mersin ve etrafında çok tercih edilmektedir. Mersin’in yöresel yemekleri arasındadır. Biberli ekmek, farklı kültürlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan yemeklerden birisidir. Hem akşam yemeği hem kahvaltı hem de atıştırmalık olarak tüketilir.

Mersin’e ait bir lezzettir. Hamur tercihe göre kalın ya da ince açılmaktadır. Mersin’in ünlü biber salçası ile yapılır. Biber salçası ve baharatlı iç harcı hamurun üstüne serilir. Susam serpilir. Fırında pişirilir. Ayran ile sunulur.

mersin'in yöresel yemekleri

Mersin Lahmacunu
Bu lahmacun Mersin’in yöresel yemekleri içindedir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ne sahiptir. Tadı farklı olan Mersin Lahmacunu küçük küçük açılır. Bu sebeple Fındık Lahmacun olarak da bilinmektedir. Hamuru mayalıdır. Bu nedenle diğer lahmacunlardan yumuşaktır.

Mersin Lahmacunu’nu farklı yapan diğer bir özellikte hamurun üzerine malzemesi konduktan sonra kaşar peyniri serpilmesidir. Bazı yerlerde kebapların yanına fındık lahmacun getirilse de Mersin Lahmacunu’ndan tadı ve görünüşü çok farklıdır.

mersin'in yöresel yemekleri

Cezerye
Mersin denince akla Cezerye gelir. Mersin’in yöresel yemekleri arasında olan Cezerye, cevizli ve fıstıklı yapılan bir havuç pestilidir. Cezerye yapımında önce havuç haşlanmaktadır.

Sonra havuç,  püre haline getirilir. Püre haline gelen havucun içine şeker ve ceviz katılır. Cezerye tazeliğini birkaç ay korumaktadır. Cezerye bazı yerlerde döner olarak da satılmaktadır.

Künefe
Künefe Mersin’i yansıtan lezzetler arasındadır. Mersin’in yöresel yemekleri içinde yer alan Künefe’de peynir ve kadayıf dengesi farklı tutulur. Mersinliler Künefe yaparken kadayıfı az kullanır, peyniri ve şerbeti ise çok kullanırlar.

Künefe’de Mersin’e özgü bir tada sahiptirler. Kadayıf, şerbet ve peynir oranı Künefe yapımında önemlidir. Bunlar tadı değiştiren unsurlardır. Mersinliler Künefe’yi farklı bir tatla yöresel lezzetleri arasına katmıştır.

Mavi Yengeç
Mavi Yengeçler ülkemizde sadece Mersin’de yoğun olarak bulunur. Karaya yakın yerlerde kurulan tuzaklarla yakalanırlar. Yengeçler canlı iken renkleri mavidir. Piştikten sonra rengi değişir ve turuncu bir renge sahip olurlar.

Mavi yengeçler bacakları bol etli bir deniz ürünüdür. Yanında acı biber katılan limonlu bir sosla sunulur. Akdeniz’den taze taze sofraya getirilir.

mersin'in yöresel yemekleri

Şu yazımız dikkatinizi çekebilir: Sonbahar ve İlkbaharda Akdeniz Deniz Suyu Sıcaklıkları

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu