KaradenizSinopYurtiçi Gezilerimiz

Sinop Gezilecek Yerler Listesi ile Kısa Sinop Rehberi

Sinop Gezi Rehberi

Sinop gezilecek yerler listesi ile tarihi ve doğal bir gezintiye ne dersiniz? Öyleyse gelin sizinle Türkiye’nin en kuzeyine kadar gidelim.

Antik Çağ’dan bu yana adı tarihi kaynaklarda veya tarihi metinlerde geçen Sinop’un bulunabilen en eski adı da Sinope’dir. Bir anlatıya göre, Sinope bu adını kentin kurucusu olarak kabul edilen bir Amazon’dan almıştır. Başka bir anlatı, Yunan ırmak tanrısı Asopos’un su perisi kızlarından biri olan Sinope tarafından kurulduğu için kent bu isimle anılmaktadır. Yani aslında şehrin kurucusunun Sinope olduğu bir gerçek olmasına rağmen, kurucunun bir Amazon mu yoksa cidden bir su perisi mi olduğu bilinmemektedir ve tartışmalara sebep olmuştur.

Tarih boyunca Sinop adı duyulmuş kentlerden biri olmuştur. Özellikle limanı sayesinde önemli bir kent sayılmaktadır. Tersane faaliyetleri ve liman yaşantısının önemli bir merkezidir. Yoğun ticari ve kültürel yaşamını Doğu Roma İmparatorluğu, Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde de sürdürmüş olan Sinop, oldukça fazla medeniyetten çeşitli eserler barındırır.

Sinop gezilecek yerler listesi ile bu denli önemli olan bir şehre gittiğinizde nereleri görmeniz gerektiğini sizler için derledik.

Sinop Kalesi

Sinop Kalesi, kentin bulunduğu yarımada üzerinde kurulmuş olan kaledir ve MÖ 7. yüzyıl içerisinde kenti korumak amacıyla kurulmuş bir yapıdır. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez onarılmış olan Kale, kesinlikle Sinop’un sembollerinden bir tanesidir. Kale duvarı, şehri çevrelemektedir. UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de alınmış olan Sinop Kalesi, bizce, Sinop gezilecek yerler listesi içerisinde ilk sırada olmayı hak ediyor.  

sinop gezilecek yerler

Sinop Tarihi Cezaevi

Anadolu’nun Alcatraz’ı unvanını taşıyan Sinop Tarihi Cezaevi, 1999 yılında kapatılarak 2000 yılında müzeye dönüştürülmüş tarihi bir cezaevidir. Üç tarafının denizlerle çevrili olması sebebiyle ve sıkı denetim sebebiyle Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu cezaevi için “Tanrı korusun, oradan mahkûm kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar.” demiştir.

Sabahattin Ali ve daha birçok tanınmış isim Tarihi Cezaevi’nde yatmıştır. Ayrıca Sabahattin Ali, Duvar adlı öyküsünde Sinop Cezaevi’nden şu şekilde bahseder: “Uzun zamanlar deniz kenarında ve surlar içindeki bir hapishanede kaldım. Kalın duvarlara vuran suların sesi taş oralarda çınlar ve uzak yolculuklara çağırırdı. Tüylerinden sular damlayarak surların arkasında yükseliveren deniz kuşları demir parmaklıklara hayretle gözlerini kırparak bakarlar ve hemen uzaklaşırlardı.”

Sinop gezilecek yerler listesinde başlarda olan Sinop Tarihi Cezaevi içerisinde Sabahattin Ali dahil birçok kişinin hücresini görme olanağınız var. Ayrıca bu yapının sağlamlığını ve ne kadar korkutucu olabileceğini görünce anlayacak, Evliya Çelebi’yi ve Sabahattin Ali’yi hayrete düşüren bu binayı göreceksiniz.

sinop gezilecek yerler

Akgöl

Doğayla iç içe yerleri de görmek, adeta dünyadaki cenneti yansıtan köşelerde bulunmak isteyenler için Akgöl, ideal bir yer. Sinop’un Ayancık ilçesinin güneyinde kalan Akgöl, köknar ormanları arasında akan iki çayın birleşmesiyle oluşmuş yapay bir gölettir. 1991 yılında bölgenin adı Akgöl Yaylası olarak değiştirilmiş ve hatta turizm merkezi ilan edilerek taçlandırılmıştır. Orman içerisinde piknik alanları da bulunuyor. Yaban hayatının çevresinde aktığı Akgöl, merkezde olmasa da Sinop gezilecek yerler listesinde olmayı hak ediyor.

sinop gezilecek yerler

Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı

Erfelek ilçesinde bulunan Tabiat Parkı, tam 28 adet irili ufaklı şelaleden oluşur ve eşsiz bir görüntüye sahiptir. 2 kilometre uzunlukta bir vadi içerisinde şelaleler bulunur ve kayın ormanları arasında uzanmaktadırlar. Burada yapılacak yürüyüşlerin keyfini sizlere anlatmak isterdik doğrusu! Görüntüsü ile de adeta sanat eserlerini andıran Tatlıca Şelaleleri Sinop gezilecek yerler listesi içerisinde.

tatlıca şelaleleri tabiat parkı

Alaaddin Camii

Şehrin sembollerinden biri olan Alaaddin Camii, evkaf kayıtlarına göre Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat’a ait bir camidir. Merkezde yer alan cami, oldukça güzel bir mimariye sahip olmasının yanında avlusunun kuzey köşesinde içerisinde 11 adet sanduka bulunan İsfendiyaroğulları Türbesi vardır, isterseniz buraya kadar gelmişken türbeyi de ziyaret edebilirsiniz. Şehrin önde gelen sembolleri önemlidir. Bu sebeple Sinop gezilecek yerler listesinde Alaaddin Camii de oldukça önemli bir yere sahip.

alaaddin camii

İnceburun Feneri

İnceburun Feneri, Türkiye haritasının en kuzey ucunda dikilmektedir. Dünyanın sonu gibi uçsuz bucaksız bir Karadeniz manzarası sunan fener, sahiden de Türkiye’nin en kuzeydeki noktası. Bu manzarayı görmek için İnceburun’a uğramayı unutmayın!

sinop gezilecek yerler

Ayrıca ilginizi çekebilir: Samsun Gezilecek Yerler Rehberi: 5 Adımda Samsun Rehberi

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri