Gastronomi Gezileri

Bitlis’in Yöresel Yemekleri: En Ünlü 5 Yemek!

Bitlis'in Meşhur Yemekleri

Bitlis’in yöresel yemekleri ile yöreyi daha yakından tanımak ister misiniz? Bu yemekler, hem karnınızı doyuracak hem damağınızı tatmin edecek!

Bitlis’in 5 Yöresel Yemeği

1- Bitlis Köftesi
Bitlis’te özel günlerde ve normal hayatta sıkça tercih edilen yemeklerden bir tanesi de Bitlis Köftesi’dir. Bu köfte, genellikle Akdeniz Bölgesi içerisinde sıkça yapılan içli köfte ile benzerlik gösteren bir lezzettir. Ancak her bölgenin yöresel olarak değişen köfte tarifleri vardır. Benzerlik olsa da Bitlis Köftesi denenmeye değer bir tat!

Bitlis’in yöresel yemekleri arasında yer alan Bitlis Köftesi; pirinç, ince bulgur ve yağsız kıyma ile yapılan bir yemek. Genellikle halk arasında haşlama olarak tercih edilir.

bitlis'in yöresel yemekleri

2- Çorti Aşı
Akşam yemeklerinin yıldızı Çorti Aşı! Bitlis’in yöresel yemekleri içerisinde olan Çorti Aşı, yöre halkından birinin evine misafir olduğunuzda mutlaka göreceğiniz ünlü yöresel lezzetlerden bir tanesidir. Bu yemek mutlaka kemikli etle yapılır. Yemek ana yemek veya çorba olarak tüketilebiliyor. Eğer kıvamı yoğun olursa, ana yemek yerine geçerken; kıvamı daha duru olduğunda çorba olarak servis ediliyor.

Genellikle dana incikten yapılan yemek içinde dövme, salça gibi tatlandırıcı ürünler konulur. Hatta lahana turşusu suyu da eklenir ve enfes bir tat ortaya çıkar. Çorti Aşı’nı mutlaka tatmalısınız!

bitlis'in yöresel yemekleri

Bitlis’in Yöresel Yemekleri ve Bitlis Mutfağı Rehberi Sizlerle!

3- Glorik
Glorik, Bitlis’in yöresel yemekleri içerisinde belki de en az adı duyulmuş olanı. Fakat yöre içerisinde çok fazla tüketilen bir yemek olduğunu söyleyelim. Sulu bir yemek olan Glorik içerisinde minik köfteler bulunuyor. Bu köftelerin harcında ise irmik, köftelik bulgur ve kıyma var.

Salçayla tatlandırılmış kaynayan suyun içinde pişen köftelerle, çorbaya benzer bir kıvam yakalanır. Kesinlikle yolunuz Bitlis’e düşerse tatmanız gereken yiyeceklerden bir tanesi Glorik!

glorik

4- Has Dolması
Has Dolması, Bitlis’in yöresel yemekleri içerisinde en aşina olduğumuz lezzetlerden biri olabilir. Bizlerin lahana sarması olarak bildiği yemek, Bitlis’te Has Dolması adıyla anılmaktadır. Klasik yaprak sarmasının değişik bir versiyonu olan Has Dolması’nda sarma malzememiz asma yaprağı değil, lahana yapraklarıdır.

Has Dolması içerisine kaburga eti yani yağlı et koyulmaktadır. Özellikle bayramlarda oldukça fazla tüketilen bir yemek olan Has Dolması yanında cacık veya yoğurtla servis edilmektedir. Bitlis’e giderseniz mutlaka Has Dolması yeme zevkine erişmelisiniz.

has dolması

5- Baklalı Pilav
Bitlis’in Ahlat ilçesinin yöresel yemeklerinden biri olan Baklalı Pilav, yıllardır tükettiğimiz lezzete yeni bir yorum katıyor ve böylece bu yemek tüm Bitlis’in yöresel yemekleri içerisine giriyor.

Öncelikle yeşil fasulyenin haşlanması ile işe başlanır ve diğer sebzeler de yeşil fasulyeye katılır. Diğer sebzelerle beraber bir süre kavrulan yeşil fasulye üzerine pirinç eklenerek Baklalı Pilav yapılır. Yörede sıkça kullanılan baharatlarla tatlandırılan pilav, Bitlis’te yemeniz gereken lezzetlerden.

baklalı pilav

Ayrıca ilginizi çekebilir: Bitlis’in Sokak Lezzetleri: Bitlis Sokaklarının 5 Tadı!

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri