BursaMarmaraYurtiçi Gezilerimiz

Bursa Ulu Camii – Bursa’da Gezilecek Yerler

Bursa Ulu Camii Gezi Rehberi

Bursa gezilerimizin son durağı ulucamii oldu. Bursa Ulu Camii gezisi için nereler gezilmeli, neler yapılmalı işte sizler için bilgilendirici bir rehber!

Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii Bursa’da Osmangazi ilçesinde olup toplu taşıma ve ulaşım açısından merkezi bir konumdadır. Çevresi cami kadar önemli tarihi çarşı ve farklı camilerle doludur.

Niğbolu savaşından önce zafere adanan 20 caminin, 20 kubbeli camiye dönüşen bir başyapıt, bir şaheserdir. Yapımına başlarken Osmanlı IV. Padişahı Yıldırım lakaplı Bayezid bile tahmin edemezdi bu Camii’nin İslam’ın 5. Sancağı ve bu Camii’nin yüzyıllar boyu nice İslam evlatlarına toplanma yeri olacağını. 3 yılda tamamlanan bu tarihi yer bir Cuma günü ününe yakışan güzel bir törenle açıldı. İlk namazı hepinizin bildiği Somuncu Baba kıldırır ve Allah dostu olduğunu o gün oradaki herkes düşünmeye başlar. Somuncu Baba için ise Bursa’daki vazifesi bitmiştir. Bursa Ulu Camii’sine kavuşurken bir yandan Somuncu Baba’dan ayrılmak zorundadır.

Bursa ulu camii

Dünyanın yuvarlak olduğuna dair bilgilerin henüz tartışma içerisinde olan bir yüzyılda Ulu Camii’de Güneş sistemi ve gezegenler bir ahşap üzerine işlenmişti.

Bursa Ulu Camii ve Hat Sanatı

Ulu Camii’nin en dikkat çeken, göze bu kadar ahenk gösteren özelliklerinden biri de içerisinin hat eserleri müzesi gibi olan varlığıdır. Alışılmışın dışında yazılan yazıların, boyutlarının farklılığı, renklerinin olan canlılığı insanın orada yaşlanması gerektiğini hissettiriyor. Bu kadar eserin zenginliğin kolay olmayacak şekilde birleştiğini anlamak çok zor değildir. Yabancı turistler için sanki hattatların sergi alanı gibi durmaktadır. Toplam 192 hat eseri olan varlığı dikkat çekerken bu hat eserlerinde; hadisler, ayetler, dualar işlenmiştir.

Ulu Camii’ye gitmek için onlarca neden varken bizleri en şaşırtan ve duyduğumuzda şaşırdığımız bir nedeni paylaşmak istiyoruz. Minberin sağ tarafında yer alan Kabe’nin kapı örtüsü bulunmakta. Bu örtüyü Yavuz Sultan Selim Han taşıyarak kendi elleriyle asmıştır. Böylesi önemli olan bir değerin Ulu Camii’de olması bir o kadar güzel iken bir o kadar da mükemmel bir his yaratmakta.

Bursa ulu camii

Ulu Camii’de görünce şaşıracağınız bir eser de Camii’nin orta yerinde bulunan havuz ve şadırvandır. Başka hiçbir yerde bu denli bir eseri görmek mümkün gözükmemektedir. Şadırvanda şakırdayan su ile ibadet etmek insanı hem alıp götürüyor hem de ruhani bir şekilde rahatlatıyor.

Bursa’nın Kalbi: Ulu Camii

19 kubbenin üstü kurşunla kapanmış diğer tek kulübenin üstü camekan ile kapanmıştır. Bunun nedeni içeriyi aydınlatmaktır. Çünkü böylesi büyük bir eseri pencerelerle aydınlatmak çok zor ve güçtür. Bu özelliği bir aydınlık feneri gibi görülmektedir.

Bursa ulu camii

Halk arasında bilinen bilgiyi de paylaşmak ve şaşkınlığınızın artmasına devam etmek istiyoruz. Burada yapılan ibadetlerin daha faziletli, edilen duaların Allah katında kabul edileceği inancı hakimdir. Ve en mühim bilgi, burada kılınan 5 vakit namazın 1 vaktinde Hızır (a.s) gelip namaz kılmasıdır.

Bursa Ulu Camii Türkiye’de bulunan Ulu Camiilerin en büyüğüdür. İslam katında büyük önem sahibi olan 5. Sancaktır. Maneviyat açısından böylesi bir mekanı anlamak için kubbelerini görmek, o şadırvanda su sesi dinlemek, hat eserlerindeki manayı anlamak gerekir. Camii içerisinde nefes almak gerekir. Bursa’da duran zamanı yaşamak isterseniz Ulu Camii’ye giderek başlayabilirsiniz.

Buna benzer daha birçok tatil ve gezi içerikleri için GeziLinki’nin YouTube kanalına da göz atabilirsiniz.

Ümit Akbaba

Selam, ben Ümit. Eşim Serap ve oğlumuz Metehan ile #Türkiye'yi gezmeye devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu