KaradenizYurtiçi Gezilerimiz

Karadeniz Gezi Rehberi: Karadeniz’de Ne Yapılır?

Karadeniz'de Nereler Gezilir?

Ülkemizin en güzel tabiatına sahip olan bölgelerden biri kuşkusuz Karadeniz’dir. Karadeniz’de gezilecek yerler denildiğinde akla daha çok yeşil alanları gelir. Ancak burada gezilecek yerler elbette ki bunlarla sınırlı değildir. Bölgede çok sayıda tarihi yapı, turistik belde de yer almaktadır. Bu içeriğimizde Karadeniz Bölgesi’nin gezilip görülebilecek en güzel yerleri sıralanmıştır. İşte Karadeniz gezi rehberi:

Karadeniz’de Gezilip Görülecek Başlıca Yerler

Ayasofya Müzesi – Trabzon

Karadeniz gezi rehberi

Trabzon’un Ayasofya Mahallesi’nde yer alan Ayasofya Müzesi’nin binası 1. Manuel Komnenos zamanında, 1238 – 1263 yılları arasında Ortodoks kilisesi olarak inşa edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon fethinden sonra yapı camiye çevrilmiş ve vakıf eseri olmuştur. Yüzyıllar boyunca şehre gelen birçok gezginin, araştırmacının ve seyyahın ilgisini çekmiştir. 1. Dünya Savaşı döneminde depo, hastane ve cami olarak kullanılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edinburg Üniversitesi’nin işbirliği ile restore edilerek 1964’te müze olarak hizmete açılmıştır. Geç Bizans kiliselerinin en güzel örneklerinden biri olan yapı, kare haç planlıdır ve yüksek bir merkezi kubbeye sahiptir. Yapının en görkemli cephesi güneydir. Burada ustalıklı bir taş işçiliği görülmektedir. Ayasofya Müzesi hafta içi her gün saat 09.00 ile 17.00 arasında hizmet vermektedir. Giriş ücreti 10 TL olup Müzekart geçerlidir. Cami bölümü ise haftanın her gününde ve saatinde açıktır. Toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayacak olanlar Trabzon şehir merkezinden Ayasofya Mahallesi’ne giden dolmuş ve otobüsleri kullanarak buraya kolayca ulaşabilir.

Yoroz Kent Ormanı – Ordu

Karadeniz gezi rehberi

Ordu’nun merkez ilçesi Altınordu’da yer alan Yoroz Kent Ormanı, flora ve fauna zenginliği yönünden dikkat çeken bir ormandır. Saraycık Beldesi sınırlarında yer almaktadır. Ordu şehir merkezinden yalnızca 20 km uzaklıktadır. Ulaşımın sağlandığı yolun büyük bir kısmı asfalt olsa da bir bölümü stabilizedir. Yol boyunca yemyeşil ormanlara ve manzaralara tanıklık edeceğinizden keyifli bir yolculuk geçirme olasılığınız yüksektir. Yoroz Kent Ormanı içerisinde en sevilen ve en dikkat çeken bölge seyir terasıdır. Seyir terasının manzarası adeta nefes kesici bir güzelliğe sahiptir. Öyle ki bu terastan Giresun’u da görebilirsiniz. Terasa çıkarken zorlu bir yoldan geçecek olsanız da burayı bir trekking parkuru gibi düşünebilir ve keyifli bir doğa yürüyüşü havasında geçirebilirsiniz. Seyir terasına araçla çıkmak mümkün olmadığından tek çareniz yürümek olacaktır. Yaklaşık 30 dakikalık orta seviye zorluktaki bir tırmanışla terasa ulaşabilirsiniz. Yoroz Kent Ormanı içerisinde piknik ve kamp gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Dilerseniz kent ormanının yakınlarında bulunan kamp tesislerine giderek kamp atabilirsiniz. Burada yalnızca bir kamp tesisi vardır ve o da denize yakın bir konumdadır. Çevresinde benzinlik, bankamatik ve market gibi olanaklar da bulunmaktadır.

Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları – Amasya

Karadeniz gezi rehberi

Amasya’nın oldukça merkezi bir konumunda yer alan Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları, yaklaşık 270 metrelik bir yükseltide yer almaktadır. Harşene Dağı’nın tepesinde bir kale ve eteklerinde ise kaya mezarları bulunmaktadır. Bu bölge 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Tarih boyunca birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yeşilırmak Nehri’nin hemen kıyısında bu devasa yapı örülmektedir. Buradaki ilk yerleşimin Erken Tunç Çağı’na dayandığı düşünülmektedir. Pontus Krallığı, MÖ 302 senesinde Amasya’da Pers Kralı I. Mithridates tarafından kurulmuştur. Amasya’nın da krallığın başkenti olması ile birlikte Harşena Dağı üzerine çok sayıda kaya anıt mezarları inşa edilmiştir. Bu mezarların yüksekliği 15 metreye kadar çıkabilmektedir. Yapı içerisinde “Kızlar Sarayı” olarak adlandırılan bir bölümde Pontus devletinin 5 kralına ait kaya mezarları mevcuttur. Burada yapılan çeşitli arkeolojik çalışmalarda bu mezarların Anadolu’daki en büyük mezarlar olduğu anlaşılmıştır. Karadeniz gezi rehberi kapsamında yolunuz Amasya’ya düşerse mutlaka gezip görmeniz gereken bölgeler arasındadır.

Tarihi Sinop Cezaevi – Sinop

Karadeniz gezi rehberi

3 tarafı denizlerle çevrili güzel Sinop’un gezilip görülebilecek başlıca tarihi yapılarından biri Tarihi Sinop Cezaevi’dir. Bir dönem “Anadolu’nun Alkatrazı” olarak tanınan bu tarihi cezaevi 1999 senesinde kapatılarak müzeye dönüştürülmüştür. Geçmişte, antik döneme dayanan bu cezaevi içerisinde birçok ünlü isim yaşamıştır. Sinop Kalesi’nde konumlanan yapı birçok şiire, şarkıya ve kitaba konu olmuştur. Cezaevi 1999 senesinde faaliyetlerini sonlandırmış ve 2020 senesinden itibaren burada restorasyon ve yenileme çalışmaları başlatılmış, müze haline getirilmiştir. Yapının planı “U” şeklinde olup 2 katlı olarak inşa edilmiştir. Güney bölümünde bir bodrum da yer almaktadır. İçerisinde 28 tane koğuşu bulunmaktadır. 3 tarafı denizlerle çevrili olan cezaevinin kesme taşı ve tuğlalarla inşa edildiği bilinmektedir. Cezaevi ilk olarak Gaskalılara daha sonra; Yunanlılara, Romalılara, Bizanslılara, Selçuklulara ve Osmanlılara hizmet etmiştir. Tarihi açıdan önemli bir yer tutan bu cezaevi hakkında Sabahattin Ali de “Duvar” adlı eserinde söz etmiştir. Sinop şehir merkezinde yer alan bu cezaevi haftanın her günü saat 08.00 – 17.30 arasında ziyarete açıktır. Müzeye giriş ücreti 35 TL olup Müzekart geçerlidir.

Isırlık Tabiat Parkı – Rize

Karadeniz gezi rehberi

Rize Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde bulunan ve şehir merkezine yaklaşık 5 km mesafede bulunan Isırlık Tabiat Parkı, manzara itibariyle harika bir alandır. Şehir merkezine yakın olması sebebiyle de ulaşım kolaylığı sağlayan tabiat parkı, yerel halk tarafından sıkça tercih edilmektedir. Tabiat parkının yolu asfalt olsa da yüksek bir konumda yer aldığından ulaşımın biraz zorlu olabileceğini söylemek mümkündür. Ulaşımın daha rahat olması için Ekmekçiler Mahallesi’ni kullanabilirsiniz. Isırlık Tabiat Parkı henüz yeni bir proje olduğundan hala eklenmekte olan alanları vardır. Ancak mesire alanı tamamen bitmiş durumdadır. Her çardak altında mangal yeri bulunmaktadır. Dilerseniz bu alanda kendi yiyeceklerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz, dilerseniz de restoranı tercih edebilirsiniz. Alanda yer alan restoran oldukça yüksek kapasiteli olup Karadeniz’in yöresel yemeklerini tadabileceğiniz bir mekandır. Tabiat parkına girişler ücretli olup şahıs girişi 5 TL, indirimli giriş 2,5 TL ve otomobil girişi 15 TL’dir.

Gökgöl Mağarası – Zonguldak

Karadeniz gezi rehberi

Karadeniz gezi rehberi listemizin son sırasında Zonguldak’ın Üzülmez bölgesinde yer alan ve aktif bir damla taş mağarası olan Gökgöl Mağarası yer almaktadır. Kolları ile birlikte tam 3350 metre uzunluğunda olan bu mağara, ülkemizin en uzun 10. mağarası olma özelliği taşımaktadır. Aynı zamanda 875 metrelik yürüyüş yolu ile de ülkemizin en büyük gezi alanına sahip mağarasıdır. Zonguldak – Ankara karayolunun Zonguldak çıkışında yer alan mağaranın “Karbonifer” dönemine ait bir oluşum olduğu tahmin edilmektedir. Yani mağaranın yaşı 350 milyon civarındadır. Mağaranın 1200 metresi 1975 senesinde Türk mağaracı Temuçin Aygen tarafından ve 400 metresi ise 1977 senesinde Paris Speoloji Kulübü tarafından keşfedilmiştir. Derinliği 11 metre, eğimi ise 82 metredir. İkisi fosilleşmiş, biri aktif olmak üzere toplam 3 ağzı mevcuttur. 2022 yılı için giriş ücreti 15 TL’dir.

Bu içeriğimizde Karadeniz’de gezilip görülebilecek başlıca yerler ve mekanlar sıralanmıştır. Siz de Karadeniz’i her anlamda gezip görmek ve tanımak istiyorsanız içeriğimizden faydalanabilirsiniz. Buna benzer daha birçok tatil ve gezi içerikleri için YouTube kanalımıza da göz atabilirsiniz.

Başa dön tuşu