ÇanakkaleMarmaraYurtiçi Gezilerimiz

Çanakkale’de Bir Medeniyet Merkezi: Gelibolu Gezi Rehberi

Gelibolu Gezilecek Yerler

Tarihi atmosfer içinde bir seyahat mı arıyorsunuz? İşte Anadolu, Ege ve Balkanların kesişim noktası olan Gelibolu gezi rehberi için öneriler…

Gelibolu Nerede? Gelibolu Hakkında Kısa Bilgi

Çanakkale’de bulunan ilçe, Çanakkale Boğazı’nın Avrupa tarafındadır. Troya kenti kadar eski bir tarihi geçmişe sahip olduğu varsayılmaktadır. Gelibolu gezi rehberi, köklü bir geçmişe sahip şehrin çok sayıda şehitlik ve anıtlarıyla sizi tarihi bir yolculuğa çıkaracaktır. Batısında Ege Denizi ve Gökçeada, güneyinde Bozcaada ve Ege Denizi, doğusunda Çanakkale Boğazı yer alan Gelibolu, kültür turizmi kadar deniz turizmiyle de binlerce ziyaretçisini ağırlamaktadır.

Gelibolu’ya Nasıl Gidilir?

Kara yolu, hava yolu ve deniz yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul ve Gelibolu arasında 290 kilometrelik mesafe bulunmaktadır. Dilerseniz özel aracınızla da gelebilirsiniz. 50 kilometrelik bir yolu katederek Çanakkale’den Gelibolu’ya gelebilirsiniz. Eceabat İskelesi’nden arabalı vapura binerek 45 dakikada Çanakkale’den Gelibolu’ya ulaşabilirsiniz. Yılın her dönemi büyük ilgi gören Gelibolu gezi rehberi kapsamında hava şartları da önemlidir. Bu nedenle hava şartlarını kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Bazı günler fırtına sebebiyle feribot seferleri iptal edilebilmektedir.

Şehirler arası otobüsler ile de Gelibolu’ya kolayca gelinebilmektedir. Özellikle yaz aylarında otobüs seferleri artmaktadır. Çanakkale Havalimanı ise Gelibolu’ya 45 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Gelibolu’da Yapılabilecekler

Gelibolu Yarımadası Milli Parkı

Gelibolu denilince Gelibolu Yarımadası Milli Parkı akla ilk gelenler arasındadır. Kır çiçekleri ve çam ormanları ile kaplı Gelibolu Yarımadası Milli Parkı, 1 ilçe merkezi, 1 liman, 8 köy, 2 feribot iskelesi, 3 kamp alanı, 8 tabya, yüzlerce anıtsal yapı, Türk anıt ve kitabesi, Türk şehitliği, 4 kale ile misafirlerini ağırlamaktadır. Gelibolu gezisi ile buradaki tarihi yerleri yakından görebilirsiniz. Oldukça büyük bir alana sahip milli parkı gezerken bu kadar güzel bir yerin nasıl bu kadar acı dolu yaşantılara ev sahipliği yapabildiğine elinizde olmadan şaşıracaksınız.

Çanakkale Şehitler Abidesi

Mutlaka uğramanız gereken bir diğer durak ise Çanakkale Şehitler Abidesi’dir. Hisarlık Tepesi’nde yer almaktadır. Çanakkale Muhabereleri için tüm coğrafyalardan Çanakkale’ye gelen ancak şehit olan askerlerin göğe toplu bir şekilde yükselişinin temsilidir. Savaşta şehit düşen ancak kimlikleri tespit edilemeyen çok sayıda askerin ismi bulunan sembolik bir mezarlık da abidenin arka bölümünde yer almaktadır. 4 ayak ve 1 kubbeden oluşan anıt kubbe kısmı bayrak motifi vererek işlenen mozaiklerden oluşmaktadır.

Kilitbahir Kalesi

Feribottan iner inmez Kilitbahir Kalesi ile Gelibolu sizi karşılayacaktır. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan bu kale mimari olarak goncaya benzemektedir. Ziyaretçilere açık olan bu yapı Kültür Bakanlığı tarafından ‘’Korunması Gereken Kültürel Varlık’’ olarak tescil edilmiştir.

Namazgah

Gelibolu Fener meydanında, 1407 yılında inşa edilmiştir. Çanakkale Boğazı’nın en dar noktasında yer alan namazgah, Çanakkale’deki ilk ve en büyük tabyadır. 12,5 metre eninde, 10 metre genişliğinde üstü açık yapının biri külahlı, diğeri açık iki minberi, mermerden mihrabı vardır.

Seyit Onbaşı Anıtı

Mecidiye Şehitliğinin karşısında, Kilitbahir yakınında bulunan alanda yer almaktadır. Mehmetçiklerin ve Seyit Onbaşı’nın kahramanlığını sembolize etmek adına yapılmıştır.

Bu tarihi atmosferin ardından biraz soluklanmak ister misiniz? Yorgunluğunuzu atmak için Gelibolu gezisi ile keşfedebileceğiniz birkaç koy önerimiz aşağıda yer almaktadır.

Hamzakoy ile merkezden uzaklaşmadan denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Fener altı, Güneyli (Davut İskelesi, Güneyli Limanı), Bolayır Altı, Eğritaş, Koruköy Altı, Yeniköy Bahçeler Limanı, Despot, Fındıklı ve Kömür Limanı, Karainebeyli Ece Limanı, Saros Körfezi gibi keşfedilecek çok sayıda koy ve plajı bulunmaktadır. Gelibolu gezi rehberi  listenize mutlaka eklemeli, gezip görmelisiniz. 

Boğazın kuzeybatı taraflarındaki kayalık bir burun üzerinde Gelibolu deniz feneri yer almaktadır. Muhteşem deniz manzarası ile fenerin yanında bulunan park ve kafelerde de mola verebilir, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Gelibolu Gezisi Yaparken Denenmesi Gereken Yemekler

Deniz ürünleri bakımından zengin olan Gelibolu’da sardalya yemeden gitmemelisiniz. Taze sardalya veya konserve olarak civardaki balık restoranlarından yiyebileceğiniz gibi sardalya konserve ürünleri ile Gelibolu gezi rehberi kapsamında mutfağınızda farklı lezzetler deneyebilirsiniz. Çiroz, palamut ve torik lakerdası da burada deneyebileceğiniz balık türleri arasında. Gelibolu yemekleri arasında en meşhurlardan birisi de boklu kebaptır. Adını duyduğunuzda içinizden nasıl yani deseniz de mutlaka denemeniz gerekenler arasında. Sardalyalar, denizden çıktığı gibi temizlenmeden yendiğinden bu adı almıştır. Kendisi aslında ızgara sardalyadır. Tuzsuz taze peynirden yapılan peynir helvası ile tatlı kısmına geldik. Balık sofralarının kapanışı peynir helvası ile yapılmaktadır. En az peynir helvası kadar ünlü olan bir diğer lezzet Mevlevi tatlısıdır. Mevlevi tatlısının içinde hurma, badem, kuru üzüm, ceviz, tarçın, karanfil ve tahin bulunmaktadır. Farklı bir lezzete sahiptir. Unutulan eski bir tat olmaya başlamışken Gelibolu’daki girişimci kadınlar sayesinde tekrar popülerlik kazanmaktadır.

  • Buna ek olarak daha fazla yer keşfetmek ve farklı tatil fikirleri edinmek için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.

Ümit Akbaba

Selam, ben Ümit. Eşim Serap ve oğlumuz Metehan ile #Türkiye'yi gezmeye devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri