İstanbulKeşfet

İstanbul’da Engelliler için Gezilecek Yerler

Engelliler İçin İstanbul Gezi Rehberi

İstanbul’da Engelliler için Gezilecek Yerler

İstanbul gezilecek yerler gerek doğal güzellikleriyle gerek tarihi yerleriyle ziyaretçilerine çok çeşitli olanaklar sunmaktadır. Nüfusu günden güne artsa da kent dokusu hala tarihi izlerini korumaktadır. İstanbul hem yerli hem de yabancı turistler için vazgeçilmez bir cazibe noktasıdır. Engelli bireyler için de İstanbul çok sayıda gezi alternatifi sunmaktadır. Tekerlekli sandalye kullanıcıları için bir yerleri gezip görmek, işitme engeli olanlara kıyasla daha zordur. Ancak bu içeriğimizde engel fark etmeksizin her engelli bireyin rahatlıkla gezebileceği yerler sıralanmıştır. İşte İstanbul’da engelliler için gezilecek yerler:

Engelli Bireyler İçin İstanbul Gezi Rehberi

İstanbul’da engelli bireylerin rahatlıkla gezip görebileceği yerler bulunmaktadır. İşte bu başlık altında İstanbul’u gezip görmek isteyen engelli bireyler için gezilecek yerler sıralanmıştır.

Topkapı Sarayı

İstanbul’da engelliler için gezilecek yerler

Ünü dünyaya yayılan, ülkemizin en önemli değerlerinden olan Topkapı Sarayı engelli bireyler için hiç zorluk çekmeden gezilecek yerler arasındadır. Fatih Sultan Mehmet’in, İstanbul’u fethetmesinden sonra 1460 senesinde yapımına başlanan ve 1478 senesinde yapımı tamamlanan Topkapı Sarayı 700 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu, herkesin görmesi gereken yapılar arasındadır. Tekerlekli sandalye kullanıcıları Sultanahmet Meydanına geldiğinde meydandan saraya doğru biraz uzunca ancak tekerlekli sandalye kullanımına uygun bir yoldan ilerleyecektir. Bilet almak için tur operatörlerine ayrılan gişeye yönelerek refakatçiniz ile birlikte ücretsiz biletler alabilirsiniz. Topkapı Müzesi içerisinde engelli kullanımına uygun tuvaletler bulunmaktadır. Tekerlekli sandalye kullanıcılarının müzeye Ayasofya Müzesi tarafından gelmeleri tavsiye edilmektedir. Çünkü burada engelli bireylere uygun yollar ve kapılar bulunmaktadır. Sarayın içerisinde daha rahat gezebilmenize olanak tanıyan haritalar yer almaktadır. Bu haritaları takip ederek daha kolay şekilde müzeyi gezebilirsiniz. Her bölüm önünde kuyruklar oluşacaktır ancak siz refakatçinizle birlikte beklemeden kapılara yönelmelisiniz. Oradaki görevliler size yardım edecektir. Her eşik önünde meyil yer aldığından tekerlekli sandalye ile kolayca gezebilirsiniz. Sarayın içerisindeki harem bölümü için ayrı bir bilet alınsa da siz burayı yine refakatçiniz ile birlikte ücretsiz şekilde gezebilirsiniz. Burası da tekerlekli sandalye kullanımına uygun bir alandır.

Kısaca müze içerisinde tekerlekli sandalye ile gezebileceğiniz yerler; Silahlar Bölümü, Saatler Bölümü, Saray Avluları, Padişah Elbiseleri, Hazine Odaları, Kutsal Emanetler, Harem’dir.

Ayasofya

ayasofya

Topkapı Sarayı’nı gezdikten sonra Ayasofya’ya da aynı meydandan ilerleyerek kolayca ulaşabilirsiniz. Genellikle Ayasofya Müzesi çevresinde kalabalık ve uzun kuyruklar vardır. Ancak engelli bireyler ve refakatçileri için sıra beklemek yoktur. Sıra beklemeye gerek kalmadan ve ücretsiz bir şekilde Ayasofya’yı gezebilirler. En çok ziyaret edilen müzeler içerisinde yer alan Ayasofya, tarihi yönden dünyanın önde gelen yapıtları arasındadır. Girişte tekerlekli sandalyenin geçişini engelleyecek herhangi bir yükselti bulunmamaktadır. Düz ayak olan girişte tekerlekli sandalyenizi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Müzenin ana salonu görülmesi gereken en önemli yerlerden ancak müzenin üst bölümüne çıkmak döner merdivenlerle mümkün olmaktadır. Bu nedenle tekerlekli sandalye kullanan engelli bireyler için bu bölümü gezmek imkansızlaşmaktadır.

Miniatürk

miniaturk

İstanbul’da engelliler için gezilecek yerler arasında en sevilen ve en çok ziyaret edilen yerlerden biri Miniatürk’tür. Miniatürk 2003 senesinde Sütlüce semtinde ziyarete açılan ve ülkemizin ilk minyatür parklardan biridir. Burası engelliler ve bebek arabası olan aileler için her detayı düşünülmüş bir müzedir. Miniatürk’e ilk geldiğinizde engelli otomobilinizi park edebileceğiniz, ücretsiz ve büyük bir otopark yer almaktadır. Buraya aracınızı park edebilir ya da ücretsiz vale hizmeti alabilirsiniz. Yine otoparkta yer alan görevlilerden rampalı çıkışlar için yardım alabilirsiniz. Eğer yanınızda refakatçi yoksa tüm müze çalışanları size içtenlikle yardım edecektir. Yürümekte zorlanan ya da tekerlekli sandalyesi yanında olmayan yaşlılar veya herhangi bir rahatsızlığı olanlar için çalışanlar kullanmak üzere tekerlekli sandalye temini yapacaktır. Miniatürk içerisinde yer alan Panorama Zafer Müzesi ve Kristal İstanbul Müzesi gibi alanlarda hiçbir yükselti bulunmamaktadır. Burada hiç kimseden yardım alamdan rahatlıkla gezebilirsiniz. Engelli tuvaletleri hem gezi güzergahlarının başında hem de sonunda yer almaktadır. Müzenin tüm bölümlerinde rampalar yer alır. Bebek arabaları ve tekerlekli sandalye ile hiçbir engelle karşılaşmadan gezebilirsiniz. Girişler engelli bireyler ve 1 refakatçisi için ücretsizdir.

Kapalı Çarşı

İstanbul’da engelliler için gezilecek yerler

İstanbul’un en popüler yerlerinden biri şüphesiz ki Kapalı Çarşı’dır. 45 bin metrekarelik alnıyla dünyanın en büyük alışveriş merkezleri arasındadır. İçerisinde 4 binden fazla iş yeri yer almaktadır. Tramvayla ulaşım sağlamak oldukça rahat olacaktır. Özel araçla gelecekler için ise çarşı yakınlarında İspark otoparkı yer almaktadır. Tekerlekli sandalye kullanan engelli bireyler için Kapalı Çarşı’nın en uygun girişi Nuruosmaniye kapısıdır. Tekerlekli sandalye kullanıcıları Kapalı Çarşı içini rahatlıkla gezip görebilirler. Ancak fazla kalabalık olan resmi tatil ve hafta sonlarında buraya gelmeleri pek tavsiye edilmez. Bu durum dışında hafta içi günlerde rahatlıkla burayı gezebilirler. Çarşı içerisinde yer alan Cebeci Han bölümünde engelli tuvaletleri bulunmaktadır. Ayrıca Kapalı Çarşı’da yer alan restoran ve kafeler de tekerlekli sandalye kullanımı için elverişlidir.

Yapı Kredi Kültür Merkezi

İstanbul’da engelliler için gezilecek yerlerBeyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Yapı Kredi Kültür Merkezi, İstanbul’da engelliler için gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Buraya özel araçlarla gelecek olanlar TRT binasının yanında yer alan İspark’a araçlarını park edebilirler. Mekan dolu olsa bile görevliler engelli araçları için kolaylık sağlamaktadır. Kültür merkezinin ana kapısı tekerlekli sandalye kullanıcıları için pek uygun değildir. Düz ayak girişi için biraz uzaktaki girişi kullanmak daha doğru olacaktır. Bunun için mekan görevlilerinden yardım almalısınız. Sergi salonuna çıkan asansörler, tekerlekli sandalyeler için uygundur. Eski tip asansörler olduğundan biraz dardır ancak yine de kullanılabilir. Sergi salonlarının tamamı tekerlekli sandalye ile rahatlıkla gezilebilmektedir. Girişler ücretsizdir.

İstanbul Akvaryum

İstanbul’da engelliler için gezilecek yerler

İstanbul Florya’da bulunan İstanbul Akvaryum, dünyanın en büyük tematik akvaryumudur. 100 dönümlük bir arazi üzerinde yer alır. Sosyal imkanları ve aktivite çeşitliliği ile verimli vakit geçirilebilecek alanlar arasındadır. Özel araçlarıyla gelecekler için engelli otoparkı bulunmaktadır. Akvaryumun birçok bölümü tekerlekli sandalye kullanımına uygundur. Tekerlekli sandalyenizle birlikte kolayca gezebilirsiniz. Dalış yapmak dileyen engelli bireyler için de mümkündür. Bunun için aranan nitelik +14 yaş ve sağlık raporudur. 30 dakikalık bir dalış aktivitesi sonunda dalış sertifikası da verilmektedir. Girişler ücretli olup engelli bireylere yüzde 40 oranında indirim yapılmaktadır.

İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul’da engelliler için gezilecek yerler

İstanbul’da engelliler için gezilecek yerler arasında son sırada Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır. Müze içerisinde Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi gibi bölümler yer alır. 1891 senesinde İmparatorluk Müzesi olarak hizmete sunulan müzede Osmanlı hakimiyetinde olan Kuzey Afrika, Balkanlar, Mezopotamya, Anadolu ve Arap Yarımadası’ndan eserler sergilenmekte. Engelli bireyler için müzeye giriş çok zor olmadığı gibi kolay da değildir. Müzeye hafif bir rampa ve parke taşlı olan bir yolla ulaşılmaktadır. Arkeoloji Müzesi’nin ana binasını rahatlıkla gezebilirsiniz ancak diğer bölümler pek uygun olmayacaktır. Girişler engelli bireylere ve refakatçilerine ücretsizdir.

Bu içeriğimizde İstanbul’da engelli bireylerin gezebileceği başlıca yerler hakkında bilgiler sunulmuştur. Tekerlekli sandalye kullanıcılarının ya da diğer engelli bireylerin yukarıda sayılmış olan yerleri rahatlıkla gezebileceği söylenebilir. Buna benzer daha birçok gezi ve tatil fikirleri için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu