İstanbulYurtiçi Gezilerimiz

Demokrasi ve Özgürlükler Adası Gezilecek Yerler: Yassıada Gezi Rehberi

Yassıada'da Gezilecek Yerler

Demokrasi ve Özgürlükler Adası ya da önceki ismiyle Yassıada, Marmara Denizi’nde İstanbul’a yakın küçük bir adadır. Türk Tarihi için önemli bir yeri olan adanın açılışı 27 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleşmiştir. Ada içerisinde; müzeler, tarihi yapılar, kütüphaneler, açık hava müzeleri, kongre merkezi, otel, kafe ve restoran gibi çeşitli tesisler bulunmaktadır. İstanbullular için yeni bir cazibe merkezi haline gelen Demokrasi ve Özgürlükler Adası gezilecek yerler itibariyle ziyaretçilerine birçok seçenek sunmasının yanında hüzünlü tarihi geçmişiyle de önemli bir yere sahiptir. İşte ilgililer için Yassıada gezi rehberi ve daha fazlası:

Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın Tarihi

Demokrasi ve Özgürlükler Adası

2013 senesinde köklü bir değişim sürecinin başlatıldığı ve İstanbul’u ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler için yeni bir turizm merkezi yaratılması maksadıyla restorasyonuna başlanan Yassıada ile ilgili ilk yenilik isminin değiştirilmesi ile olmuştur. Adaya, Demokrasi ve Özgürlükler Adası isminin verilmesi; 27 Mayıs 1960 tarihinde meydana gelen darbe neticesinde burada gerçekleşen yargılamalarla zarar gören demokrasiye vurgu yapılmıştır. Türk Tarihi’nde “1960 Darbesi” olarak da bilinen bu darbenin Demokrat Parti Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Celal Bayar; devlete ihanet suçu ile yargılanmıştır. Yargılamalar neticesinde adada 3 idam gerçekleşmiş ve demokrasi tarihinde bu olay bir leke olarak yer bulmuştur. Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan’ın idam edilmesi ile tarihe geçen ada uzun yıllar boyunca izole bir şekilde kalmıştır. Peki, Demokrasi ve Özgürlükler Adası gezilecek yerler nerelerdir, adada neler yapılabilir?

Yassıada’da Nereler Gezilir?

27 Mayıs Müzesi

Demokrasi ve Özgürlükler Adası gezilecek yerler

 

Ada projesi kapsamında 27 Mayıs müzesi olarak dönüştürülen, Hasan Polatkan Spor Salonu adı verilen müze, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olduğu dönemde inşa edilmiştir. Bu dönemde subayların spor yapıp çeşitli etkinlikler düzenleyebileceği bir alan olarak kullanılan müze darbe sonrasında alınan ani bir kararla mahkeme olarak tasarlanmıştır. Hasan Polatkan Spor Salonu, 11 ay 1 gün süren Yassıada Yargılamalarına ev sahipliği yapmıştır. Müze içerisinde bu yargılamalar canlandırılmakta ve o dönemi anlatan kısa film gösterileri sunulmaktadır.

Adnan Menderes Müzesi

Demokrasi ve Özgürlükler Adası gezilecek yerler

Ada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı idaresi altında olduğu dönemde subay yatakhanesi olarak kullanılmıştır. Darbe sonrasında ise tecrit odalarına dönüştürülmüştür. Müze genel itibariyle Adnan Menderes hakkında bilgiler vermektedir. Adnan Menderes’in çocukluk yıllarından başlayan hayatı, hayatının dönüm noktaları üzerinde durulmuştur. Müzenin giriş katında; Mendes’in çocukluğunun geçtiği babaannesinin evinin bir temsili olan ve gençlik yıllarının anlatıldığı bölümler mevcuttur. İkinci katta ise Menderes’in yargılanma dönemi koşulları ve psikolojik durumu anlatılmıştır. Son olarak Adnan Menderes’in tecrit edilmiş olduğu hücre de yine burada yer almaktadır.

Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi

Demokrasi ve Özgürlükler Adası gezilecek yerler

Demokrasi ve Özgürlükler Adası gezilecek yerler içerisinde yer alan bir diğer müze de Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi’dir. Burada günümüzden teknolojisinden yararlanılarak Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemi’nden günümüze kadar olan süreçteki demokratik mücadeleler bir zaman çizelgesi aracılığıyla ziyaretçilere aktarılmıştır. 3 katlı bir yapı olan müzenin giriş katında demokrasinin Türkiye için neyi ifade ettiğini anlatmaya yönelik eserler, üst katında ise dünya çapındaki demokrasinin günümüze kadar olan yolculuğu anlatılmıştır. Müzenin üst katında ise Türkiye’deki tarihsel süreçte demokratik atılımlar ve antidemokratik müdahaleler kronolojik bir sıra ile anlatılmıştır.

Yerine Ulaşmayan Mektuplar Anıtı

Demokrasi ve Özgürlükler Adası gezilecek yerler

Darbe sonrasında Yassıada’da yargılanan ve aileleri ile iletişim kuramayan mağdurları anmak amacıyla dikilmiş bir anıt olan Yerine Ulaşmayan Mektuplar Anıtı oldukça etkileyici bir görünüme sahiptir. Darbe mağduru devlet adamlarının aileleri ve sevdikleriyle iletişimlerini kesmek, onları ruhsal olarak yıkmak adına işlenen bu uygulama sahibine ulaşmayan yüzlerce mektubun yazılmasına sebebiyet vermiştir. Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ndaki en etkileyici anıt olan bu yapı, bir dramı ifade ederken aynı zamanda söz konusu dönemin meşhur ruhsal işkencelerine de ışık tutmayı da hedeflemektedir. Etrafı dikenli tellerle çevrili mektuplar, büyük bir kalem şeklinde inşa edilen devasa yapı ada ziyaretiniz esnasında kesinlikle görmeniz gereken yerler içerisindedir.

Karanlıktan Aydınlığa Açık Hava Sergisi

Demokrasi ve Özgürlükler Adası gezilecek yerler

Adanın en uç kısmında yer alan Karanlıktan Aydınlığa Açık Hava Sergisi, 27 Mayıs Darbesi ile burada yaşanan drama dikkat çekilmesini sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Söz konusu döneme ait sözlere ve anlara tanıklık edilebilecek bu sergiye hem tarihe ilgi duyanların hem de o dönemi merak edenlerin büyük bir ilgi gösterdiği söylenebilir. Karanlığın aydınlığa çıkması amacıyla hayata geçirilmiş bu sergi de mutlaka görülmesi gereken yerler içerisinde yer almaktadır.

Adnan Menderes Kongre Merkezi

Demokrasi ve Özgürlükler Adası gezilecek yerler içerisinde en ilgi çekici yer olan Adnan Menderes Kongre Merkezi; dramatik bir şekilde idam edilen Adnan Menderes’in anısını yaşatmak amacıyla harika bir tasarımla dikilmiştir. 500 kişilik koca bir kongre merkezi olarak hayata geçirilen bu yapının hem anma merasimlerinde hem de farklı etkinliklerde kullanılarak adanın canlı tutulması amaçlanmaktadır.

Demokrasi Feneri

Demokrasi ve Özgürlükler Adası gezilecek yerler

Ada üzerinde bulunan yapı ve anıtların hepsi birbirinden özel ve değerli olsalar da adada geçmişten bugüne kadar varlığını koruyan deniz fenerinin oldukça dikkat çekici olduğunu söylemek mümkündür. Çevresinde yer alan oturma alanları ziyaretçilere kısa ve keyifli bir dinlenme olanağı da sunmaktadır.

Henry Bulwer Şatosu

Adada gezilecek yerler için son sırada Henry Bulwer Şatosu yer almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Birleşik Krallık İstanbul Büyükelçisi Sir Henry Bulwer tarafından satın alınmıştır. Aynı dönemde ada üzerinde birçok yapı inşa edilmiş ve çeşitli tahribatlar yaşanmıştır. Bu yapılardan biri de bu şatodur. Adada yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında şato da onarılmıştır.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası Nerede? Adaya Nasıl Gidilir?

Demokrasi ve Özgürlükler Adası

Yassıada’ya Kadıköy İskelesi ve Bostancı Mavi Marmara İskelesi üzerinden düzenli ulaşım sağlanabilmektedir. Kadıköy İskelesi yolculuk biletleri için biletler Demokrasi ve Özgürlükler Adası web sitesi üzerinden ya da Biletix web sitesi üzerinde alınabilmektedir. Bostancı’dan adaya geçecek olanlar için ise bilet satın alma işlemleri adada gerçekleşmektedir. Kadıköy İDO terminal gişesinde, pazartesi haricinde her gün bilet satışı ve rezervasyon işlemleri yapılmaktadır.

Kadıköy’den Gidiş Dönüş: Cumartesi ve pazar haricinde Kadıköy İDO iskelesinden saat 11.00’da, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ndan saat 16.00’da.

Bostancı’dan Gidiş Dönüş: Salı, perşembe, cumartesi ve pazar günleri Bostancı Mavi Marmara iskelesinden saat 13.00’te, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ndan saat 17.00’de.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası Giriş Ücretleri

Yassıada’ya girişler ücretlidir. Tam bilet 75 TL, indirimli bilet 40 TL ve 0-6 yaş arası ücretsizdir. İndirimli bilet 25 yaş altı öğrencileri ve 65 yaş üzeri bireyleri kapsamaktadır.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası Ziyaret Saatleri

Adaya giriş saatleri şu şekildedir:

  • Salı: 13.00 – 16.30
  • Çarşamba: 10.00 – 13.00
  • Perşembe: 13.00 – 16.30
  • Cumartesi: 10.00 – 16.30
  • Pazar: 10.00 – 16.30

Bu içeriğimizde Demokrasi ve Özgürlükler Adası gezilecek yerler ile birlikte adaya dair birçok bilgi paylaşılmıştır. Buna benzer daha birçok tatil ve gezi önerileri için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri