Gastronomi Gezileri

Mardin’in Meşhur Lezzetleri: En Meşhur 5 Tat!

Mardin'de Ne Yenir?

Mardin’in meşhur lezzetleri ile Mardin mutfağında en çok bilinen yemekleri sizler için derledik. İşte Mardin’e yolunuz düşerse deneyimleyebileceğiniz 5 tat!

Mardin’in Meşhur Lezzetleri

1- Kiliçe
Adını mutlaka bir kere duymuş olmanızın mümkün olduğu Kiliçe, Mardin Çöreği olarak da bilinmektedir. Mardin’in ünlü lezzetleri arasında olmasına rağmen yöresel yemeklerden de biridir. Farklı tatta bir hamura sahip olan Kiliçe, diğer çöreklerden ayrılmaktadır. İçerisinde anason, yenibahar, tarçın ve mahlep gibi baharat ve lezzetlerin bulunduğu Kiliçe, sizleri çok memnun edecek bir lezzet.

mardin'in meşhur lezzetleri

2- İkbebet
Mardin’in meşhur lezzetleri
içinde yer alan İkbebet, sizlere biraz fazla tanıdık gelecek. Aslında bu bir Mardin usulü içli köfte. Özellikle Akdeniz tarafında çok fazla tüketilen içli köfte, Mardin’de İkbebet olarak biliniyor. Dışının rengi salça konulmadığı için biraz daha açık renkli olan İkbebet’in iç harcı, standart içli köfteninkiyle aynı.

İçli köfte hem haşlaması hem de kızartması tercih edilen zahmetli lezzetlerden biri. İkbebet adını verdikleri Mardin yemeği ise haşlama içli köftedir. Şimdiden söyleyelim, kesinlikle denemenizi tavsiye ettiğimiz yiyecekler arasında geliyor.

mardin'in meşhur lezzetleri

3- Kibe
Bu da aslında oldukça meşhur ve bilinen bir lezzet. Kibe, özellikle Çukurova’da çok fazla tüketilen işkembe dolmasıdır. Mardin usulü yapılışı ile efsane lezzetli bir yemek ortaya çıkarmaktadır. Mardin’in meşhur lezzetleri içinde olan Kibe’yi, Mardin’in yöre halkının ellerinden yemenizi tavsiye ederiz. İyi temizlenip içi düzgün doldurulduğunda cezbedici bir yemek olan Kibe, Mardin’de sizleri bekliyor. Şimdiden afiyet olsun!

mardin'in meşhur lezzetleri

Mardin’in En Meşhur 5 Lezzeti

4- Sembusek
Sembusek, kapalı lahmacun olarak da bilinen ünlü bir Mardin yemeğidir. Börek tarzında olan bu lezzet, Mardin’in meşhur lezzetleri içinde belki de en çok bilineni olabilir. Hamuru mayalanmadan yapılan Sembusek için yağsız kıyma kullanılmaktadır. Aynı lahmacun harcı gibi hazırlanan içi, hamur çok kalın düşmeyecek şekilde açıldıktan sonra hamurun içine konulur ve kapatılarak kenarları hamur keseceği ile yuvarlanır.

Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verilir. 180 derecede yaklaşık 20 dakika pişirildikten sonra tüketilebilir. Afiyet olsun!

sembusek

5- Kaburga Dolması
Tam teşekküllü bir ziyafet sofrası kurulmak istendiğinde Kaburga Dolması olmazsa, Mardin’de o sofra tam sayılmıyor. Mardin’in meşhur lezzetleri arasında olan Kaburga Dolması, yapması oldukça zor bir yemek olmasının yanında oldukça lezzetlidir. İçi doldurulan kaburga etinin yağlı yapısı sayesinde oldukça leziz bir yemek haline gelen Kaburga Dolması, Mardin mutfağında sevenlerini bekliyor.

Oldukça zengin olan Mardin mutfağı içerisinde daha birçok meşhur yemek vardır ancak en meşhur 5 Mardin yemeğini sizlerle paylaştık. Şimdiden afiyet olsun!

kaburga dolması

İlginizi çekebilir: Midyat Gezisi: Diller ve Dinler Şehri Midyat

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu