BalıkesirMarmara

Marmara Adası ve plajları! Marmara Adası’na nasıl gidilir?

Marmara Adası Gezi Rehberi

Marmara Adası birbirinden güzel plajları ve sakin iklimi ile her sene yaz aylarında misafirlerini kendisine çekmektedir. Ayrıca adaya ulaşım çok kolaydır.

Marmara Adası adından da anlaşılacağı gibi Marmara Denizi’nde yer almaktadır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bulunan ada Gökçeada’dan sonra Türkiye’nin ikinci en büyük adasıdır.

Adaya en çok ulaşım Erdek ve İstanbul’dan yapılmaktadır. Marmara Adası İstanbul’a deniz otobüsüyle 2,5 saat, Erdek’e ise gemiyle 1 saat 45 dakika uzaklıktadır. Yaz sezonunda İstanbul’dan her gün 2 veya 3 deniz otobüsü ve İDO’ya ait gemiler tarifeli sefer yapmaktadır. Yoğunluğa göre hafta sonları da ek seferler konulmaktadır.

Öte yandan adada birçok otel ve pansiyon bulunmaktadır. Adanın merkezinin dışında kalan köylerde de turizm amaçlı kurulmuş birçok pansiyon, otel ve restoran bulunmaktadır. Yani adada konaklama sıkıntısı bulunmamaktadır. Bölge turizm açısından oldukça gelişmiştir.

MARMARA ADASI VE MÜBADELE

Lozan Antlaşması’nın imzalanmasıyla birlikte mübadele maddeleri yürürlüğe konuldu. Adadaki Rumlar Yunanistan’a gitmek zorunda kalınca, adaya özellikle Karadeniz Bölgesi’nden gelenler yerleştirildi. Rum nüfus adayı terk edince adadaki kültür de köklü olarak değişti.

MARMARA ADASI VE BALIKÇILIK

Ada sakinleri geçimini çoğunlukla balıkçılıktan ve zeytincilikten sağlar. Özellikle lezzetli kılıç balığı adanın değerine değer katmıştır. Ada ayrıca isminden bağcılık ve şarapçılık konularında da söz ettirir. Ada turizmin canlanması ile birlikte bölgede önemli bir konuma yükseldi. İstanbul gibi bir mega kentin turizm ihtiyacını karşılamasında önemli bir rol üstlendi. Adanın lezzetli yemekleri çoğunlukla balık ve zeytinyağlı ev yemekleridir.

MARMARA ADASI SAHİL/PLAJ

Adanın etrafında irili ufaklı birçok plaj bulunur. Merkeze en yakın plaj Kole Plajı’dır. Son plaj olan Çınarlı Plajı’na varıncaya kadar Şifalı Su, Mestenağa ve Manastır Plajı gibi birçok plaj turistlerin dikkatini çekmektedir.

Öte yandan Marmara Adası‘nın en farklı plajı ise Aba Plajı’dır. Çünkü Aba Plajı diğer kumul plajların aksine çakıl taşları ile doludur ve merkezi gören güzel bir manzarası vardır. Ayrıca akıntı diğer koylara oranla daha kuvvetli olduğu için genellikle suyu derin ve soğuktur.

Bir başka değişik plaj ise Şifalı Su Plajı’dır. Dağdan inen içimlik suyun denize dökülmesi ile denizin kıyılarını daha soğuk hale getiren bu suyun şifalı olduğuna inanılır. Etrafı doğal kayalar ile örtülü olan bu plaj bu nedenle turistik bakımdan değerli hale gelmiştir. Ayrıca kano ve tekne kiralanarak adanın birbirine yakın olan bu plajları deniz yoluyla dolaşılabilir.

Gündoğdu Köyü’nde bulunan plaj köyün kıyı kesimini tamamen kaplayan sığ bir koydur. Köyün güneyinde bulunan burun akıntıyı büyük ölçüde keserek bu plajın suyunu sakin bir hale getirir. Adanın en ufak köyü olan Asmalı ise küçük ve bakir koylar ihtiva eder. Topağaç ise adanın en uzun plajına sahiptir. Her ne kadar tarım bölgesi olarak anılsa da plaj köy merkezine ve konaklama bölgelerine çok yakındır. Saraylar plajı ise kumunun renginin açık olmasıyla dikkat çeker. Genellikle bu bölgede işçi insanlar yaşar ve bu nedenle iş saatinde plaj tenha kalır. Kumun renginin açık olması suyun rengini de açık gösterir.

MARMARA ADASI’NA ULAŞIM

Adaya Tekirdağ ile İstanbul illerinden ve Balıkesir’e bağlı Erdek ilçesinden deniz yolu ile taşımacılık vardır. Tekirdağ’dan ve Erdek’ten arabalı vapur ve yolcu vapurları ulaşımı sağlarken, İstanbul’dan İDO’ya bağlı deniz otobüsü çalışmaktadır. Tekirdağ’dan ve Erdek’ten deniz yoluyla 2 saat sürerken İstanbul’dan 2,5 saat sürmektedir.

SİZİN İÇİN SEÇTİĞİMİZ DİĞER BİR NOKTA: Kefaloz Aydıncık Plajı’nda rüzgar sörfü! Kefaloz’a nasıl gidilir?

Ümit Akbaba

Selam, ben Ümit. Eşim Serap ve oğlumuz Metehan ile #Türkiye'yi gezmeye devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri