BoluKaradenizYurtiçi Gezilerimiz

Mudurnu Gezi Rehberi: Bolu’da Eşsiz Bir Sit Alanı

Mudurnu Gezilecek Yerler

Mudurnu hakkındaki detayları merak ediyor ve bir Mudurnu gezisi yapmayı planlıyorsanız, sizler için hazırladığımız yazıya göz atmalısınız. İşte ilgililer için Mudurnu gezi rehberi:

Mudurnu Nerede?

Pişmaniye, diğer adıyla Mudurnu saray helvasıyla aslında bildiğimiz Mudurnu, oldukça yeşil bir ilçedir. Bolu iline bağlı bulunan Mudurnu, Bolu il merkezine yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Mudurnu gezisi boyunca neler yapabileceğinize göz atmadan önce, gelin ilçe hakkında biraz daha bilgi edinelim.

Yerleşik nüfusun yaklaşık 25.000, yüzölçümünün de yaklaşık 1400 kilometrekare olduğu bu Bolu ilçesinde en çok bilinen ve ziyaret edilen yerlerin başında göller ile eski Türk Evleri gelir. Sahip olduğu pek çok mimari değeri yüksek yapı nedeni ile “Yüksek Sit Alanı” ilan edilen ilçe, aynı zamanda Armutçular Konağı gibi bilinen örneklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Sülük gölü, Abant Gölü ve Şeyh’ül Ümran Tepesi gibi pek çok turist tarafından ziyaret edilen yerler de Mudurnu sınırları içerisinde yer alan güzelliklerdir. Mudurnu’da gezebileceğiniz yerlere geçmeden önce, ilçeye ulaşım ve ilçe içi ulaşım hakkında da kısaca bilgi verelim.

Mudurnu Ulaşım – Mudurnu Nerede?

İlçeye otobüsle, kendi aracınızla ya da araç kiralayarak ilçeye ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla seyahat ediyorsanız, 50 km kadar sürecek bir yolculuktan sonra ilçeye ulaşacaksınız. Ancak otobüs ile seyahat edecekseniz, öncelikle Bolu şehir merkezinde bulunan terminale gelmeniz gerekiyor. Daha sonra belli aralıklarla sefer düzenleyen ilçe dolmuşlarıyla ulaşımı sağlayabilir ve yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuğun ardından ilçeye ulaşabilirsiniz.

Mudurnu Gezi Rehberi

Yıldırım Beyazıt Camii

Mudurnu’ya yakın olan gölleri ve birçok yeri gezme şansına sahipsiniz. Ancak Mudurnu sınırları içerisinde gezmenizi tavsiye edeceğiniz yerlerden ilki Yıldırım Beyazıt camii.  Osmanlı Devleti’nin erken dönemi yapılarından biri olan cami, 1374 yılında inşa edilmiş ve Yıldırım Beyazıt’ın Bolu şehzadesi olduğu sırada yaptırılmış.

Yıldırım Beyazıt Hamamı

1382 senesinde yaptırılan Yıldırım Beyazıt hamamı, süslemeleri ve mimarisi ile çok ziyaretçisi tarafından oldukça beğenilmektedir. Hamamın giriş kapısı üzerinde “hamamın ustası İbrahim oğlu Ömer” yazısı yer almaktadır.

Kanuni Sultan Süleyman Camii

Mudurnu gezisi sırasında görebileceğiniz diğer Osmanlı yapılarından biri ise Kanuni Sultan Süleyman camii. Bu cami ile ilgili ilginç olan özellik ise Kanuni tarafından inşa ettirilmiş olsa da büyüklüğü istediği şekilde olmadığı için bizzat Kanuni Sultan Süleyman tarafından camiinin kapısına kilit vurdurulmuş olmasıdır. 1546 yılında inşa ettirilen ve tek minareye sahip olan bu cami, Kanuni Sultan Süleyman öldükten yaklaşık 50 yıl sonra ibadete açılmıştır.

Saat Kulesi

Mudurnu gezisi esnasında ilçenin doğusuna doğru giderseniz, bir yamaç üzerinde bulunan saat kulesini görebilirsiniz. 1891 yılında inşa edilen saat kulesi, 1900 senesinde çıkan yangın sonucu zarar görmüş; birkaç yıl sonra yenilenmesi ve tadilat edilmesi için Mudurnu’daki hapishanelerde olan mahkumlar tarafından getirilen taşlarla başka bir görünüme sahip olmuştur. Yaklaşık 12 metrelik bir yüksekliğe sahip olan kulenin Bir de çanı vardır. 1990’lı yıllara geldiğimizde saat kulesi tekrar ahşapla kaplanmıştır.

Mudurnu Gezisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Mudurnu gezi rehberi kapsamında Mudurnu gezinizi ne zaman yapmak istediğiniz konusunda kararsızsanız size birkaç fikir verebiliriz. Öncelikle Mudurnu gezisi yaptığınız sırada Bolu iline bağlı bir ilçeye gitmiş olacağınızdan, Bolu’daki güzellikleri de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Sonbahar ya da kış ayları geziniz için en mükemmel zamanlardan biri olacaktır.

Kışları göllerin ve birçok doğal güzelliğin manzarası, kış aylarında Mudurnu’yu ve Bolu’yu ziyaret eden çoğu turisti oldukça etkilemektedir. Sonbaharda ise fotoğraf çekmek, yürüyüş yapmak gibi de çok farklı nedenle güzel bir gezi planlayabilirsiniz. Ancak eğer gezinizi kış ayları içerisinde yapacaksınız, size verebileceğimiz en güzel tavsiyelerden biri soğuğa karşı hazırlıklı olmanız olabilir.

Mudurnu Yeme İçme – Mudurnu’nun Nesi Meşhur?

Bolu mutfağını ve Bolu’da yetişmiş aşçıları duymamış olmamak elde değil. Uluslararası alanda tanınan şeflerin çoğunun yetiştiği yer olan Bolu’ya bağlı bir ilçeyi ziyaret etmek istiyorsanız da, önereceğimiz birçok yemek olacak elbette.

Mudurnu’ya özgü bir çeşit peynir olan keşin ve ceviz ile birlikte servis edilen kaşık sapı mantısını tadabilirsiniz. Ayrıca tarhana çorbası, kızılcık çorbası gibi çorbaları da çoğu restoranın menüsünde görmeniz mümkün.

Cızlama, Mudurnu saray helvası, kabak tatlısı, un helvası, bombay fasulye ve cevizli ekmek gibi pek çok lezzeti de geziniz sırasında deneyimleyebilirsiniz. Mudurnu ilçesinde pek çok ev yemeği yapan lokanta mevcut.

Yemekleri ve aşçılarıyla ünlü Bolu’daki her ilçede çok güzel lezzetler deneyimlemeniz elbette kaçınılmaz. Ancak Mudurnu’da yemek yiyebileceğiniz ve turistler tarafından tercih edilen yerleri merak ediyorsanız; Tekkeliler Konağı, Evimin Mudurnu Yöresel Yemek Evi, Keyvanlar Konağı gibi restoranları ziyaret edebilirsiniz.

Mudurnu gezi rehberi haricinde Bolu’daki diğer güzellikleri de görmek istiyor ve diğer lezzetleri de tatmak istiyorum derseniz ise; Ovmaç çorbası, Abant kebabı gibi lezzetleri tadabilirsiniz. Özellikle Mengen ilçesinde yemeklerin çok meşhur olduğunu da belirterek, sizlere şimdiden iyi tatiller dileriz.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri