Ankaraİç AnadoluYurtiçi Gezilerimiz

Gölbaşı Gezi Rehberi: Doğal ve Kültürel Bir Durak

Gölbaşı Gezilecek Yerler

Yıllarca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış köklü bir uygarlık merkezi olan Gölbaşı’nda tatil fırsatı sizi bekliyor. Gölbaşı gezisi birkaç adım uzağınızda. İşte Gölbaşı gezi rehberi:

Gölbaşı ve Gölbaşı Gezisi Hakkında

Gölbaşı, başkent Ankara’nın en bilindik ilçelerinden bir tanesidir. Yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda Gölbaşı üzerindeki ilk yerleşimlerin Tunç Çağı’na kadar uzandığı sonucuna varılmıştır. Ankara şehir merkezi ile arasında 20 kilometre mesafe bulunan Gölbaşı; Çankaya, Bala, Yenimahalle ve Haymana ilçelerine komşudur. 1936 yılında ilçe olmuştur ve önceleri adı Gölhanı olarak anılmaktaydı. İlçe olmadan önce Örnecik köyüne bağlı bulunmaktaydı. Tarihi oldukça gerilere giden ve bunun yanında birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Gölbaşı, doğal güzellik bakımından da oldukça gelişmiştir. Genelde, halk arasında da Gölbaşı Gölü olarak bilinen Mogan Gölü, ilçenin oluşumuna kaynaklık etmektedir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüs sınırları içerisinde bulunan Eymir Gölü’ne de komşudur. Göllerin varlığı ve yemyeşil doğasıyla Gölbaşı sürekli gelişmeye açık halde bulunan bir ilçedir.

gölbaşı gezisi

Gölbaşı hem doğasıyla büyülerken bir yandan da sahip olduğu medeniyet hazineleriyle eşsiz bir tatil fırsatı olacaktır. Çoğu toprak altından çıkmayı bekleyen eserlerden oluşan bu hazineler birçok kazı sırasında çıkartılarak alanın tarihi değeri vurgulanmaktadır. MÖ 3. yüzyıla dayanan yerleşim alanlarından edinilen bilgiye göre zamanla bölgeye Hititler, Frigler, bunların yanı sıra Tunç Çağı’nda var olmuş bazı küçük uygarlıklar, Roma ve Bizans hakim olmuştur. Daha sonraları Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altına giren bölgede 1402 yılında yapılan Ankara Savaşı ve daha nice savaşlar olmuştur. Özellikle Ankara Savaşı sırasında Timur’un Gölbaşı ormanlarına fillerini gizlediği kaynaklardan edinilen bir bilgidir. !

Gölbaşı’nda Gezilecek Yerler

Gölbaşı gezi rehberi içerisinde önemli bir durak olan gezilecek yerler sizleri bekliyor. Gölbaşı gezisi sırasında doğal ve tarihi güzelliklerin tadını çıkarabileceğiniz yerler:

Mogan Gölü

11 derenin sularıyla beslenen ve bir yaşam kaynağı olan Mogan Gölü, halk içerisinde Gölbaşı Gölü olarak bilinmektedir. Eymir Gölü ile arasındaki mesafe oldukça azdır ve zamanla yağışların fazlalığı sebebiyle iki göl birleşmiştir. 2010 yılında taşkınları önlemek adına iki göl arasına bir kapak yapılmıştır. Mogan Gölü tam bir doğal hazinedir. Çevresinde yaklaşık 160 tür kuş bulunmaktadır ve bir o kadar da canlı formu bulunur. Gölbaşı gezi rehberi için planlarınıza eklemek isterseniz, gölün yanında piknik yapılacak alanı olan ve birçok sportif aktivite için ayrılmış alanları olan bir de tesis bulunur.

gölbaşı gezisi

Eymir Gölü

Birçok su sporu için kullanılan ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüsü sınırları içerisinde bulunan Eymir Gölü, Gölbaşı gezi rehberi duraklarından biri. Hava soğuyunca donan göl, zaman içerisinde taşkınlardan dolayı birçok kez Mogan Gölü ile birleşmiştir ancak açılan regülatör kapaklarıyla birbirlerinden ayrılmışlardır. 4 metrelik bir derinliğe sahiptir ve birçok canlı türüne ev sahipliği yapar.

gölbaşı gezisi

Kuş Gözlem Alanları

Gölbaşı planlarınız varsa kesinlikle yapmanız gereken aktivitelerden biri de kuş gözlem alanlarını kullanmaktır. Eymir Gölü ve Mogan Gölü birçok kuş türüne ev sahipliği yaparken bazılarının da göç yolları üzerinde bulunur. Tam da bu sebeple nadir türlerden standart kuş türlerine kadar birçok kuşu gözlemlemek mümkündür. Bu güzelliği yaşadığınız bir tatil fırsatı yaratmak için iki gölün çevresine de kuş gözlem alanları kurulmuştur. Hatta Mogan Gölü kıyısında kurulu kuş gözlem alanı içerisinde yalnızca orada bulunan yanardöner çiçeği, bir diğer adıyla sevgi çiçeği de görülmesi gerekenler listesinde.

gölbaşı gezisi

Bağiçi Köyü

Gölbaşı gezi rehberi içerisinde yer alan Bağiçi Köyü eskiden Zirve Köyü adına sahip olup sonraları Seyyid Yusuf Dede’nin yaptırdığı zaviye sebebiyle Bağiçi adını almıştır. Köyden 1,5 kilometre uzaklıkta, bir tepede bulunan ve tarihte kimin kullandığı bilinmeyen bir höyük bulunur. Hatta 1993 yılında yapılan araştırmalar sonucu bir yazıt bile bulunmuştur. Yazıt incelendiğinde höyüğün, Bizans Dönemi ve İslami Dönem’e ev sahipliği yaptığı ortaya konulmuştur ve eski adının Gavurkalesi olduğu bulunmuştur. Höyük kalıntıları hâlâ durmaktadır.

bağiçi köyü

Boyalık Nekropolü

Yapılan araştırmalar neticesinde Roma Dönemi yerleşim alanı olarak kullanıldığı anlaşılan Boyalık köyü, içerisinde nekropol barındırır. Nekropol, toplu mezarların bulunduğu bölgelere verilen isimdir. Hatta buranın Nekropolis olarak adlandırıldığı da bilinenler arasındadır. Bölgede 32 tane mezar bulunmuştur ve bunlardan 8 tanesi urne tipi mezar, 17 tanesi ise topraktan-kerpiçten yapılmış mezarlardır. 2011 yılında 3. derece sit alanı ilan edilmiştir. Gölbaşı gezisi sırasında görülmesi gereken eşsiz tarihi bölgelerden bir tanesidir.

boyalık nekropolü

Gölbaşı İçin Tavsiyeler

Gölbaşı gezi rehberi kapsamında görebileceğiniz daha birçok alan bulunur. Bunlardan bazıları: Bezirhane köyü ve bu köyü önemli kılan Bezirhane Kalesi, 1 milyon yıllık geçmişi olduğu düşünülen Tulumtaş Mağarası ve bir sit alanı olan Beynam Atatürk Ormanları.

Gölbaşı gezisi ve daha birçok gezi, tatil fırsatı için detaylı gezi rehberi arıyorsanız GeziLinki’ni takip edebilirsiniz. Seyahat haberleri, sanal turlar, kültürel turlar ve daha fazlası sizi bekliyor.

  • Buna benzer daha birçok gezi, tatil ve gastronomi içerikli paylaşımlar için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri