Kırklareli

Babaeski Gezilecek Yerler: Babaeski’nin En Güzel Yerleri

Kırklareli’nin ilçelerinden biri olan Babaeski, Kırklareli’ne yaklaşık 24 km uzaklıkta yer alır. İlçe Edirne ve Tekirdağ’a yakın olması sebebiyle gezginlerin uğrak noktalarından biridir. Trakya’nın en büyük ilçeleri arasında yer alır ve Lüleburgaz ilçesine de oldukça yakın bir konumdadır. Kırklareli’ne gittiğinizde ilk gezmeniz gereken yerlerden biri Lüleburgaz’dır ve Lüleburgaz‘ı gezmişken Babaeski’yi de kesinlikle gezip görmeden dönmemelisiniz. İlçenin rakımı 70 metre olup kuzeyinde Yıldız Dağları’nın uzantıları bulunur. Babaeski denildiğinde akla daha çok askeri kışlalar gelir. Bölgede kışlalar oldukça fazla olduğundan hafta sonları ilçe oldukça hareketli ve canlı bir görünüme bürünmektedir. Bu içeriğimizde Babaeski’nin en güzel yerleri GeziLinki okurları için sıralanmıştır. İşte Babaeski gezilecek yerler

Babaeski Tarihi

İlçe Milat’tan önce 1200 ile 4000 yılları arasında Traklara ev sahipliği yapmıştır. Bölgenin o dönemdeki ismi “Burtizo” dur. Ancak daha sonra Yunanlılar buraya “Bugaros”, Bulgarlar ise “Bulgaraphygon” ismini vermişlerdir. Bulgarca da bu isim “Bulgar Bozgunu” anlamına gelmektedir ve kaybedilen askerlerin anısına ithaf edilmiştir. Babaeski, özellikle Roma ve Bizans dönemlerinde çeşitli karışıklıklar yaşamıştır. O yörede büyük bir ayaklanma yaşanmış ve ayaklanmanın yankıları İstanbul’a kadar ulaşmıştır. Bu gelişmeler ile birlikte İstanbul’da kuşatılmış ancak son anda Anadolu’dan gelen yardımlar sayesinde kurtarılmıştır.

Babaeski’de Gezilebilecek Tarihi ve Turistik Yerler

İlçede gezilebilecek yerler daha çok tarihi yapılardan oluşmaktadır. Kültür turizmi için Trakya’da gezilip görülebilecek önemli bir ilçedir. Bu başlık altında Babaeski’de gezilebilecek önemli tarihi ve turistik yerler sıralanmıştır.

Cedit Ali Paşa Camii

Babaeski gezilecek yerlerYerel halk tarafından Büyük Cami olarak da bilinen Cedit Ali Paşa Camii, Babaeski’nin Atatürk Mahallesi’nde yer almaktadır. 1560 senesinde Veziri Azam Semiz Cedit Ali Paşa tarafından yaptırılan bu caminin mimarı Mimar Sinan’dır. Mimar Sinan’ın Edirne‘deki Selimiye Camii‘ni inşa etmeden önceki maket camilerinden biridir. İstanbul Fındıklı’da yer alan Molla Çelebi Camii’ne de benzer bir yapısı bulunmaktadır. Caminin ana giriş kapısı üzerinde yer alan avlu uzunca bir yapıya sahiptir ve avlunun sağ tarafında da tamir kitabesi bulunur. Kitabeye göre yapı 1832 senesinde Sultan II. Mahmut’un emriyle restore edilmiştir. Caminin bir tane kubbesi vardır, dış cephesi düzgün kesme taşlarla kaplıdır ve üstü kurşun kaplı bir minareye sahiptir. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan bu yapı, ilçenin tarih kokan yerlerinden biridir. Cedit Ali Paşa Camii, Babaeski ilçe merkezinden yaklaşık 600 metre ve Lüleburgaz ilçe merkezinden ise 20 km uzaklıktadır.

Fatih (Eski) Camii

Babaeski gezilecek yerlerBabaeski gezilecek yerler içerisinde bir diğer nokta ise Fatih Camii’dir. Burası Edirne – İstanbul otoyolu güzergahında bulunmaktadır. 1467 senesinde Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan bu caminin Arapça bir kitabesi bulunmaktadır. Siyah bir zemin üzerine iki satır kadar yazılan kitabede, caminin 1467 senesinde Fatih’in emriyle yazıldığı bilgisi bulunmaktadır. Kare planlı bir yapıya sahiptir ve kuzeybatı köşesinde bir minare yer alır. Cami duvarları yontulmuş kesme taşlarla kaplı olup çatısı ise tamamen ahşaptır.

Babaeski Köprüsü

Babaeski gezilecek yerlerKöprünün 1633 senesinde Sultan IV. Murat tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Köprünün mimarı hakkında kesin bir bilgi bulunmasa da yaygın görüşe göre Mimar Kasım Ağa’dır. Kasım Ağa, Sultan IV. Murat yıllarında yaşamış ancak köprünün inşa edildiği 1633 senesinden önce vefat etmiştir. Fakat ölmeden önce köprünün plan ve projesini hazırlamış, ölümünden sonra ise bu plana uyularak köprü başka mimarlar tarafından inşa edilmiştir. Köprünün tam orta kısmında bir tarihi köşk ve köşkün karşısında ise bir balkon bulunmaktadır. Köşkün duvarlarında bir kitabe yer almaktadır. Kitabe beyaz bir mermer üzerine 5 satır kadar yazılmış şekildedir. İlçe merkezinden yaklaşık 750 metre kadar uzaklıkta yer alır.

Alpullu Şeker Fabrikası

1-27Babaeski gezilecek yerler listesinin son sırasında Alpullu Şeker Fabrikası yer alıyor. Burası Alpullu Tren İstasyonu’nun hemen yanındadır. Fabrika 1926 senesinde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından inşa edilmiştir. Ülkemizin ilk şeker fabrikası olması sebebiyle önemli bir yere sahiptir ve fabrikayla birlikte çevresindeki tesislerde sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Günümüzde fabrika özelleştirilmiş olup üretimlerine devam etmektedir.

Babaeski Yeme İçme

Yolu Babaeski’ye düşecek olanlar için burada mutlaka denenmesi gereken lezzetler; işkembe çorbası, borani, manca, soğan aşı, yahni ve umaçtır. Bu lezzetleri ilçede birçok restoranda bulabilirsiniz.

Babaeski Konaklama

İlçede konaklayabileceğiniz yüksek standartlarda otel ve tesisler bulunur. Konaklama yerleri her bütçeye hitap edebilecek düzeydedir.

Babaeski Ulaşım – Babaeski’ye Nasıl Gidilir?

Babaeski, Kırklareli şehir merkezine yaklaşık 35 km uzaklıktadır. Bununla birlikte ilçenin Tekirdağ‘a olan uzaklığı 50 km, Edirne‘ye olan uzaklığı 77 km ve İstanbul‘a olan uzaklığı ise yaklaşık 190 kilometredir.

Bu içeriğimizde Trakya’nın en büyük ilçelerinden olan Babaeski hakkında kapsamlı bilgiler sunulmuştur. Trakya’da tarih ağırlıklı geziler yapmak istiyorsanız Babaeski doğru bir tercih olabilir. Ayrıca buna benzer daha birçok gezi fikirleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri