Tekirdağ

Tekirdağ Müze Rehberi: Tekirdağ Gezilebilecek Müzeler

Tekirdağ’ın En Güzel Müzeleri

Trakya’nın en güzel şehirlerinden olan Tekirdağ, tarihi itibariyle çok eskilere dayanmaktadır. Bölgede neolitik çağ, kalkolitik çağ, ilk tunç çağı gibi dönemlere ait eserler bulunmuştur. Dolayısıyla bölgenin tarihi ilk çağlara kadar uzanmakta ve dolayısıyla da tarihi geziler için güzel fırsatlar sunmaktadır. Tekirdağ gezilebilecek müzeler bakımından çeşitli alternatiflere sahiptir. Tarihi gezilerden hoşlananlar şehirde anıt, abide, müze gibi çok sayıda yeri ziyaret edebilirler. İşte GeziLinki okurları için Tekirdağ müze rehberi…

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Tekirdağ gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Rakoczi Caddesi üzerinde, Tekirdağ eski vali konağı binasında yer alan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi küçük bir alana sahip olsa da kapsamlı bir koleksiyona sahiptir. Müze toplamda 3 katlıdır ve bahçe dışında eserler bu 3 salonda sergilenmektedir. Bu salonlar; Arkeolojik Eserler Salonu, Etnografik Eserler Salonu ve Taş Eserler Salonu şeklindedir. Bunlar dışında bir de Eski Tekirdağ Odası bulunmaktadır. Müze bahçesi ise taş eserler salonunun bir uzantısı şeklinde düşünülmüştür. Burada çeşitli dönemlere ait; mezar taşlarının, mezar stellerinin, lahitlerin ve çeşmelerin sergilendiği bir alandır. Müze pazartesi, cumartesi ve pazar günlerinde kapalıdır. Müzeye sayılan günler haricinde saat 10:00 ile 16:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Girişler her yaş grubu için ücretsizdir.

Rakoczi Müzesi

Tekirdağ Gezilebilecek Müzeler

Süleymanpaşa içerisinde yer alan Rakoczi Müzesi, Tekirdağ gezilebilecek müzeler içerisinde en popüler olanıdır. Müze, 25 Eylül 1982 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzenin bulunduğu bina eskiden Türk Evi olarak kullanılmıştır ve daha sonra Macaristan Hükümeti tarafından satın alınarak günümüzdeki haline dönüştürülmüştür. Macaristan’ı işgal eden Avusturya’ya karşı Macar ayaklanmasının önderliğini üstlenen Rakoczi, beklenen desteğin gelmemesi nedeniyle başarılı olamamıştır. Başarısızlığı sebebiyle ülkesinden ayrılmak durumunda kalan Rakoczi, önce Polonya ve Fransa’da yaşadıktan sonra 1735 yılından ölümüne kadar olan süreçte Tekirdağ’daki evde ikamet etmiştir. Rakoczi Müzesi’ne şehir merkezindeki toplu taşım araçlarıyla ulaşmak mümkündür. Burası pazartesi günlerinde kapalı olup kalan günlerde saat 09:00 ile 17:00 arasında hizmet vermektedir. Müzeye girişler ücretlidir ancak çok küçük, sembolik bir ücreti vardır.

Kutman Şarap Müzesi

Tekirdağ Gezilebilecek Müzeler

Ülkemizin şarap üretiminin yaklaşık yüzde 30’u Mürefte bölgesinde gerçekleşmektedir. Bu sebeple bu belde “Şarap Sahili” olarak da bilinmektedir. Ülkemizdeki ilk şarap müzesi burada açılmıştır. Müze içerisinde; tarihi şarap şişeleri, fıçılar, küfeler ve amforalar gibi şarabın serüvenini anlatan eserler bulunmaktadır. Eğer yolunuz Mürefte bölgesine düşerse mutlaka müzeyi de gezip görmelisiniz. Ayrıca burada şarap fabrikası da bulunduğundan şarap tadımı yapabilir ve hoşunuza giden şarapları kendiniz ya da sevdikleriniz için satın alabilirsiniz. Kutman Şarap Müzesi, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Mürefte beldesinde bulunmaktadır ve ilçe merkezinden yaklaşık 13 km uzaklıktadır. Perşembe günlerinde ziyarete kapalı olan müze, diğer günlerde saat 10.00 ile 22.00 arasında açıktır. Girişler ücretsizdir.

Müzik Teknolojileri Müzesi

Tekirdağ Gezilebilecek Müzeler

Tekirdağ gezilebilecek müzeler çok farklı müze temalarına sahiptir. Türkiye’de bir ilk olma özelliğini gösteren Müzik Teknolojileri Müzesi, Süleymanpaşa Belediyesi tarafından 20 Mayıs 2017 tarihinde hayata geçirilmiştir. Müzede eski ve yeni müzik aletleri sergilenmektedir. Amaç ise şehrin müzik kültürünü yansıtmaktır. Müze içerisinde; neyler, gitarlar, klasik kemençeler, kemanlar, bağlamalar, kavallar, davullar, darbukalar, tefler gibi çeşitli çok sayıda enstrüman sergilenmektedir. Ayrıca tüm bu enstrümanların yapılış aşamaları da anlatılmaktadır. Kimi zaman müze binasında söyleşi ve mini dinletiler gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Müze hafta içi her gün saat 08.00 ile 17.00 arasında hizmet vermektedir. Hafta sonlarında ise randevu ile hizmet vermektedir. Randevu için 0282 259 59 59 numaralı çağrı merkezini arayabilirsiniz.

İbrahim Balaban Müzesi

Tekirdağ Gezilebilecek Müzeler

Nazım Hikmet’in öğrencilerinden olan İbrahim Balaban, resim yapmaya 16 yaşında Nazım Hikmet ile birlikte cezaevindeyken başlamıştır. Ressam Balaban’ın resimleri müze içerisinde sergilenmektedir. Bu resimlerin birçoğu cezaevinde yapmış olduğu resimlerdir. Özgün üslubu ve Türk sanatına kattığı tablolar, müzede büyük bir ilgiyle karşılanmaktadır. Müze 7 Eylül 2018 tarihinde ziyaretçilere açılmış yeni bir yer olsa da şehrin en dikkat çeken müzeleri arasına girmeyi başarmıştır. Müze hafta içi her gün saat 08.00 ile 17.00 arasında hizmet vermektedir. Hafta sonlarında ise randevu ile gidebilirsiniz.  Randevu için 0282 259 59 59 numaralı çağrı merkezini arayabilirsiniz.

Namık Kemal Evi

Tekirdağ gezilecek yerler

Tekirdağ gezilebilecek müzeler içerisinde son sırada Namık Kemal Evi bulunmaktadır. Burası Namık Kemalin doğduğu ev olmasa da ona oldukça benzer şekilde tasarlanmıştır. Yapılma amacı şairin hatırasını yaşatmaktır. Tekirdağ Milli Eğitim Vakfı, Tekirdağ Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Namık Kemal Derneği gibi çeşitli kuruluşların ortak çalışmalarıyla hayata geçirilmiştir. Osmanlı mimarisinin tipik örneklerinden biri olan bu yapı içerisinde hem Namık Kemal’e hem de Mustafa Kemal Atatürk’e ait portreler ve çeşitli yağlı tablolar bulunmaktadır. Süleymanpaşa Belediye Binası’nın hemen karşısında yer alan bu müze hafta sonlarında kapalıdır. Girişler ise ücretsizdir.

Bu içerikte Tekirdağ gezilebilecek müzeler hakkında bilgi verilmiştir. Buna benzer daha birçok gezi ve tatil fikirleri için GeziLinki’nin YouTube kanalını da ziyaret edebilirsiniz.

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri