Dini-Kültür Turlarıİstanbul

İstanbul Tarihi Yerler – İstanbul’da Gezilebilecek Tarihi Yerler

İstanbul'un Tarihi Rotaları

İstanbul’da gezilecek yerleri daha önce birçok kere sizlerle paylaştık. İstanbul, kuşkusuz, Türkiye’nin en turistik yerlerinden bir tanesi. Yüzyıllar boyunca, bıraktığı medeni izler bakımından oldukça gelişmiş olan devletler tarafından hakimiyet altına alınmıştır. Bundan dolayı da elbette İstanbul içerisinde sayısız tarihi nokta ve tarihi mekan bulunmaktadır. Sizlerle, İstanbul’un tarihe adını altın harflerle yazdırmış olan hazinelerini paylaşmaya devam ediyoruz. İşte, İstanbul tarihi yerler rehberimiz sizlerle!

İstanbul Tarihi Yerler

Anadolu Hisarı

Anadolu Hisarı, 1395 yılında Osmanlı padişahı Sultan I. Bayezid (Yıldırım) tarafından yaptırılmış bir eserdir. Eser, İstanbul’un Asya kıtasında Boğaz’ın kıyısında konumlanmıştır. Boğazın en dar noktasında, Göksu deresinin denizle buluştuğu noktada inşa ettirilmiş olan eserin amacı transit geçişleri kontrol altına almaktır. Osmanlı mimarisinin en güzel özelliklerini taşıyan yapı mutlaka görülmesi gereken tarihi eserlerden biridir. Güzelcehisar olarak da anılan Anadolu Hisarı, 2.5 metre kalınlığında surları ve 7.000 metrekarelik devasa alanıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Hem tarihi dokusunu görebilir hem de bölgede bulunan cafe ve restoranlarda vakit geçirebilirsiniz. İstanbul tarihi yerler denildiğinde Osmanlı yapıları en dikkat çeken eserler arasına giriyor kesinlikle!

istanbul tarihi yerler

Rumeli Hisarı

Anadolu Hisarı’nın tam karşısına konumlandırılmış olan Rumeli Hisarı; rivayetlere ve bazı kaynaklara göre yalnızca 139 günde yapımı tamamlanmış bir Osmanlı eseridir. Osmanlı padişahı Sultan II. Mehmet (Fatih) tarafından yaptırılmış olan Rumeli Hisarı aynı zamanda Boğazkesen Hisarı olarak da adlandırılmıştır. İstanbul’un fethinden hemen önce Fatih Sultan Mehmet’in fetih hazırlıklarından bir tanesi olarak tarihi kaynaklara geçmiştir ve aynı zamanda fetih hareketi için oldukça önemli bir eser olmuştur. Tarihi kaynaklara göre Rumeli Hisarı’nın yapımına 15 Nisan 1452 tarihinde başlanmıştır. Kuzeyden gelen saldırıları önlemekte oldukça başarılı bir iş çıkarmış olan yapı 60.000 metrekarelik devasa bir alana kuruludur. İstanbul tarihi yerler rehberinde olmasının sebebi ise şehrin sembollerinden biri haline gelmiş olmasıdır. Günümüzde, Rumeli Hisarı birçok türde kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Mutlaka görmenizi öneririz!

istanbul tarihi yerler

Yedikule Hisarı

Kaynaklara göre 413-439 yılları arasında yapıldığı bilinen yapı, II. Teodisios zamanında yapılmıştır. II. Osman’ın da mahkûm edildiği zindanları ile ünlü olan yapı, İstanbul’un simgelerinden biri olmasının yanında farklı medeniyetlerce kullanılmıştır. Öyle ki Osmanlı döneminde devlet hazinelerini saklamak ve aynı zamanda zindanlarda suçluları hapsetmek gibi durumlar için kullanılmıştır. Hisar, 7 kuleden oluşmaktadır. Adını da sahip olduğu kule sayısından almıştır. Karma bir yapıdır. Şöyle ki, bu kulelerden 4 tanesi Bizans döneminde yapılmışken geriye kalan 3 tanesi Osmanlı döneminde inşa edilmiş ve hisar, şimdiki hale, yani 7 kuleli haline gelmiştir. Kuleler: Genç Osman, III. Ahmet, Hazine, Zindan, Top ve Bayrak Kulesi isimleri ile anılmaktadır.

Yedikule Zindanları günümüzde çeşitli etkinliklere, konserlere, sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapıyor ancak tarihi bir gezinti için de tercih edebilirsiniz. İstanbul tarihi yerler rehberi içerisinde önemli bir yerde olan hisarda adeta tarihin karanlık yüzünü görecek ve ürpereceksiniz!

yedikule hisarı

Yıldız Sarayı

III. Selim tarafından inşa ettirilen saray, padişahın annesi olan Mihrişah Sultan’a ithafen yapılmıştır. Topkapı Sarayı ile mimari açıdan benzerlik gösteren saray, daha sonraları Osmanlı’nın yönetim merkezlerinden biri haline de gelmiştir. II. Abdülhamit’in sarayı olarak da bilinen Yıldız Sarayı, padişahın tahttan indirildiği olay olan 31 Mart vakasında oldukça büyük zararlar görmüştür. Daha sonraları bazı yerleri restorasyondan geçmiştir ve nihayet 1994 yılına gelindiğinde müze olarak ziyaretçilere açılmıştır. Müze, tiyatro ve sahne sanatları müzesi adlı üç bölümden oluşan bir müzedir. Osmanlı’nın son dönemlerini gözler önüne seren bir mekân olması Yıldız Sarayı’nın çekiciliğini artıran durumlardan yalnızca biridir. Saray, Beşiktaş ilçe merkezinde bulunur. İstanbul tarihi yerler içerisinde mutlaka görülmesi gereken bir nokta.

yıldız sarayı

Beylerbeyi Sarayı

Osmanlı sultanlarının yazlık saray olarak kullandığı Beylerbeyi Sarayı, 24 oda, 6 salon ve 1 adet hamamdan oluşan bir yapıdır. Neo-Barok tarzında inşa edilmiş ve 1865 senesinde de inşası tamamlanmıştır. Eşsiz bir manzaraya sahip olmasının yanında Beylerbeyi Sarayı’nın ilginç özelliklerinden biri de 1918 yılında ölene kadar Sultan II. Abdülhamid’in bu sarayda hapsedilmiş olmasıdır. Hatta öyle ki saray içerisindeki bazı mobilyalar, II. Abdülhamid tarafından işlenmiştir. Görebileceğiniz birçok parçanın yanında Boğaz manzarası ile sizleri büyüleyecek olan Beylerbeyi Sarayı, İstanbul tarihi yerler listesi içerisinde önemli bir mekân.

istanbul tarihi yerler

Mısır Çarşısı

Sultan III. Murat’ın validesi Safiye Sultan tarafından Yeni Camii’nin avlusuna yaptırılmış olan Mısır Çarşısı, Osmanlı’daki ticaretin ve ticari döngünün en önemli örneklerini sunan tarihi mekanlardan bir tanesidir. Camiye gelir elde etmek amacıyla kurulmuş olsa da daha sonra büyük bir alışveriş merkezi olarak ticaretin nabzını tutan yerlerden biri haline gelmiştir. Valide Çarşısı adıyla açılmış olan çarşı, daha sonra Mısır’dan getirilen ürünlerin satılmaya başlanması ve ilgi görmesiyle Mısır Çarşısı adını almıştır. Şimdilerde tarihi bir mekân olan ve aynı zamanda hediyelik eşya, baharat, altın eşya gibi ihtiyaçların karşılanmasında kullanılan Mısır Çarşısı yerli ve yabancı turistlerin ilgi odaklarından biri. İstanbul tarihi yerler listesinde önemli tarihi noktalardan biri Mısır Çarşısı, hiç eskimeyen bir ticaret merkezi olarak sizlerle!

istanbul tarihi yerler

Kapalıçarşı

Osmanlı’nın yeni bir çağ başlatmasını sağlayan II. Mehmet (Fatih) tarafından yaptırılan Kapalıçarşı, 1461 yılında temelleri atılmış yerlerden biridir. 45.000 metrekarelik bir alanda kurulmuştur ve şu an 3.600’den fazla dükkanla yerli ve yabancı turistleri ağırlayan bir tarihi mekandır. Halı, kilim, hediyelik eşya, baharat, altın eşyalar gibi pek çok ürünü bulup satın alabileceğiniz çarşı, İstanbul’un sembollerinden bir tanesidir. Osmanlı gücünün bir simgesi olarak yaptırılmış olsa da günümüzde hâlâ kuvvetini korumakta olan bir yapıdır. İstanbul tarihi yerler rehberinde olmazsa olmazlardan biri olduğunu söyleyebiliriz!

kapalıçarşı
  • Buna ek olarak daha fazla yer keşfetmek ve farklı tatil fikirleri edinmek için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu