AydınEge

Aydın’da Saklı Tarih: Akbük Gezi Rehberi

Akbük Gezilecek Yerler

Akbük Nerede? Akbük Hakkında Kısa Bilgiler

Tarihi milattan önce 4000 yıllarına dek uzanan Akbük, Didim’e 25 kilometre, Aydın il merkezine ise 100 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Akbük yöresinde yapılan kazı çalışmalarına bakıldığında kalkolitik döneme ait buluntulara rastlanmıştır. 19. Yüzyıl itibariyle Osmanlı – Rum nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Akbük’te mübadele döneminden sonra Rumların göç etmesi sebebi ile nüfusta azalmalar olmuştur.

Akbük’te Gezilecek Yerler

Akbük, mavi bayraklı tertemiz ve berrak yapısıyla her türlü su sporunun yapılabildiği denizi, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve mükemmel havası ile son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin göz bebeği konumuna gelmiş ve ilgilerini çekmiş bir yerleşkedir. Son dönemlerde hızla ilgi kazanan Akbük, yazlık sahibi olmak isteyenlerin de rotaları arasında yer almaktadır. Akbük’te gezilecek yerler başlıca; Saplı Ada, Akbük Camii, Rum Kilisesi, Tarihi Su Sarnıcı ve Şapelin olarak sıralanabilir.

Saplı Ada
Bölgede sit alanı ilan edilen Saplı Ada, muhteşem manzaraya sahiptir ve görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Saplı Ada’ya ilk yerleşimlerin milattan önce 6. Yüzyıla dayandığı bilinmektedir. Bu bölgeye denizi sığ olduğundan deniz üzerinde yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ayrıca ada, milattan önce 1500 yıllarında Ege Denizi’nde meydana gelmiş büyük bir volkan patlaması sonucunda etrafa küllerin yayılmasıyla oluşmuştur ve adada halen kül kalıntılarını görmek mümkündür. Akbük’ün denize uzanan balkonu olarak nitelendirilen Saplı Ada’ya geziniz süresince uğrayıp, berrak denizinde yüzebilir veya güneşlenebilirsiniz. Saplı Ada gün boyunca eğlenceli ve keyifli vakit geçirmek için güzel bir tercihtir.

akbük

Şapelin
Tonozlu yapı olarak anılan Şapelin, Eski Roma’nın hakimiyet kurduğu dönemlerde dinler yoluyla insanlar üzerinde baskı kuran Roma İmparatorluğu tarafından inşa edilmiş bir kilisedir. İbadet yeri olarak işlev kazanmış olan yapının en ilginç özelliği, gizli bir yapıda olmasıdır. Küçük kubbe görüntüsünün yanı sıra yerin altına doğru inen bir tasarımı vardır. Bu yüzden Şapelin gizli olarak yapılmış bir tapınak olma özelliği göstermektedir. Akbük’e gelmişken bu ilginç eseri görmeden gitmemenizi öneririz.

GeziLinki’nin Akbük Gezisi İçin Önerileri

Rum Kilisesi
Antik çağlardan başlayarak uzun bir süre Rumlara yuva olmuş bu yörede, Rum kiliselerine rastlamak kadar doğal bir durum olamazdı. Ancak inşa edildiği dönemlerden bu günlere kadar bölgede sağlamlığını koruyabilmiş ve günümüze gelmiş olan kilise, işte bu Rum Kilisesidir. Tarih severlerin ve gezginlerin keyifle ziyaret edeceği bu kilise tam olarak 19. Yüzyılda inşa edilmiştir. İçerisinde dönemin Rum halkına ait yerel eşyalar bulunan kilise, dış yapısı bakımından da oldukça ilgi çekicidir. Hoş bir pudra tonu kullanılmış olan dış cephe, kiliseye estetik bir görünüm kazandırmıştır. Ayrıca Rum Kilisesi, 2000 yılında Akbük Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Her sene birçok ziyaretçi kabul eden kilise, Akbük’e yolu düşen herkesin mutlaka ziyaret ettiği noktalardan biri haline gelmiştir.

Tarihi Su Sarnıcı
Tarihi su sarnıcı, Bizans İmparatorluğu döneminde bölgede yaşayan ev sahibi Rumlar için inşa edilmiştir. Su sarnıcı, yerel halkın su ihtiyacını karşılamaktadır ve bunun için inşa edilmiştir. Ayrıca sağlamlığını günümüze kadar korumuş su sarnıcının etrafında o dönemlerden kalma tarihi evlerin kalıntılarına da rastlamak kuvvetle muhtemel bir durumdur. Bu yapı, tarihe ilgi duyan veya yeni yapılar görmeyi, tanımayı seven insanlar için mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

Akbük Koyu
Akbük beldesinde bulunan en eski koylardan biri olan Akbük Koyu, Akbük gezi rehberinizde mutlaka bulunması gereken noktalardan biridir. Doğal bir liman olma özelliği gösteren koy’da her türlü su sporuna elverişli bir deniz bulunmaktadır. Berrak ve sakin denizi ile her türlü insan grubuna hitap eden Akbük Koyu, oldukça sevilen bir tatil rotasıdır. Ayrıca bölgede balıkçılık da aktif olarak yapılmaktadır. Olta balıkçılığının yanına ağ balıkçılığı da yaygın olarak yapılmaktadır. Balık tutmayı seviyorsanız teçhizatınızı hazırlayıp gelebilir veya bu koydan çıkartılan lezzetli balıkları çevre balıkçı restoranlarına giderek keyifle tadabilirsiniz. Yolunuz eğer bahar döneminde Akbük’e düşecek olursa, eşsiz doğanın ortasında kendinizi dinlendirebilir, muhteşem manzaralarda fotoğraflar çekilebilir veya yemyeşil ormanların arasında huzuru yakalayabilir ve trekking yaparak keyif dolu vakitler geçirebilirsiniz.

Akbük’te Kahvaltı Yapmak

Ağırlık olarak balık ve balıkçılık üzerine ün yapmış bir bölge olsa da, yeşilin ve mavinin kucaklaştığı bir yer olan Akbük’te sabah kahvaltısı yapmak da oldukça mükemmel bir aktivitedir. Yörede birçok kahvaltı mekanı bulunmakla birlikte manzaralı mekanları tercih ederek kahvaltı deneyiminize daha çok renk ve kalite ekleyebilirsiniz.

akbük

Yöresel lezzetler ile birlikte bir köy kahvaltısı havası yaratan mekanlar, fiyat aralığı değişmekle birlikte uçuk fiyatlardan oluşmamaktadır. Eğer yolunuz Akbük’e düşerse, bir kahvaltı deneyimi de yaşayın deriz, tabii balık yemekten fırsat bulabilirseniz.

Akbük’te Kalınacak Yer

Bölgede birçok otel ve pansiyon bulunmaktadır. Çeşitli fiyat aralıklarına sahip seçenekler içerisinden kendinize ve bütçenize en uygun olanını tercih edebilirsiniz. Çünkü buraya geldiğinizde buranın günübirlik bir yer olmadığını fark edeceksiniz. Buna benzer daha birçok tatil ve gezi içerikleri için GeziLinki’nin YouTube kanalımıza da göz atabilirsiniz.

Ümit Akbaba

Selam, ben Ümit. Eşim Serap ve oğlumuz Metehan ile #Türkiye'yi gezmeye devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri