KaradenizRizeYurtiçi Gezilerimiz

Rize’deki En İyi Müzeler – Rize Müze Rehberi

Rize'nin En Güzel Müzeleri

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en özel şehirlerinden olan Rize, köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Şehrin tarihi, tarih öncesi çağlara kadar uzansa da bölgeye hakim olan bitki örtüsü sebebiyle tarih çağlarına ilişkin bilgilere ışık tutacak arkeolojik bulguların birçoğu çıkarılamamıştır. Şehre ilişkin bulgular ancak komşu şehirlerin ve bölgelerin tarihleri ile ilintili olarak incelenebilmiştir. Bu içeriğimizde de Rize’nin tarihine ışık tutacak eserlerin sergilendiği Rize’deki en iyi müzeler sıralanmıştır. İşte detaylı bir şekilde ele alınmış olan Rize müze rehberi içeriğimiz:

Rize’de Bulunan Müzeler

Rize Müzesi

Rize’deki en iyi müzeler

Rize Etnografya Müzesi, Tuzcuoğlu Konağı ve Sarı Ev gibi isimleriyle de bilinen Rize Müzesi, şehir merkezinde Piriçelebi Mahallesi’nde yer almaktadır. Yapı 19. yüzyıl sivil mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilmektedir. Yapının bodrum katında çeşitli etnografik eserler ve vitrin teşhirleri sergilenmektedir. Birinci katta Rize Müze Müdürlüğü’nün hizmet verdiği çeşitli idari birimlerin merkezi yer almaktadır. 2. katta ise yapının önceki halini anımsatan bir yaşam alanı tasarlanmıştır. Yörede daha çok “Sarı Ev” olarak bilinen bu yapı 27 Haziran 1998 tarihinde ziyarete açılmıştır. Yapının inşasında daha çok geleneksel yapı malzemeleri ve yöntemleri kullanılmıştır. Yığma taş ve ahşap arası dolgu tekniğinde yapılan duvarların üzerinde alaturka kiremitli kırma çatılar yer almaktadır. Müze hem yaz hem de kış aylarında saat 08.00 ile 17.00 arasında ziyarete açıktır. Girişler ücretsizdir.

Atatürk Evi Müzesi

Rize’deki en iyi müzeler

Mehmet Mataracı Konağı olarak da bilinen Atatürk Evi Müzesi, şehir merkezinde Müftü Mahallesi sınırlarında yer almaktadır. Yapı 1921 yılında inşa edilmiş olup günümüze kadar varlığını korumayı başarmıştır. Osman Mataracı’ya ait olan bu tarihi evin restore edilip ziyarete açılması ise 1984 senesini bulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 1924 senesinin eylül ayında bir geziye çıkmıştır. Bu gezi, tarih kaynaklarında “Atatürk’ün Sonbahar Gezisi” olarak geçmektedir. Atatürk birkaç ay süren bu gezide Karadeniz şehirlerinin birçoğunu gezmiş ve bu gezilere ilişkin notlarını kaleme almıştır. Atatürk’ün bu gezi esnasında eşi Latife Hanım da ona eşlik etmiştir. 17 Eylül 1924 senesinde Trabzon’dan Hamidiye Vapuru ile Rize’ye inmiş ve Rize’de coşkulu bir gösteriyle karşılanmıştır. O gece Mataracı Mehmet Bey’in evinde kalan Atatürk ertesi gün saat 16.30’da Giresun’a geçmiştir. Bu ev daha sonra sahibi Mehmet Mataracı’dan yeğeni Osman Mataracı’ya geçmiştir. Atatürk’ün 100. ölüm yıldönümü sebebiyle de Atatürk Müzesi yapılmak üzere Rize Özel İdaresi’ne bağışlanmıştır. 1984 yılında Kültür Bakanlığı’na devredilen ev, restore edilerek Atatürk Müzesi’ne dönüştürülmüş ve ziyarete açılmıştır. Evin bir bölümü ise Kültür Merkezi’dir. Haftanın her günü saat 08.00 – 17.00 arasında ziyarete açık olup girişler ücretsizdir.

Çayeli Doğal Yaşam Müzesi

Rize’deki en iyi müzeler

Rize’deki en iyi müzeler listemizin üçüncü sırasında Çayeli’nin en güzel tarihi duraklarından Doğal Yaşam Müzesi yer almaktadır. Müze, Ahmet Hamdi İshakoğlu’nun vasiyeti üzerine çocukları tarafından hayata geçirilmiştir. Çayeli ve Rize’nin geçmiş yaşantısını tanıtmak maksadıyla 2012 senesinde kurulmuş ve Çayeli Belediyesi’ne devredilmiştir. 2015 senesinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nde “Özel Müze” statüsü kazanmıştır. Müzede; Rize ve Çayeli ilçesinin geçmiş dönemlerdeki yaşantısı, günlük kullanılan araçlar ve gereçler sergilenmektedir. Ayıca müzede yer alan cansız mankenler, yöre halkının yüzlerinden ve giysilerinden örnekler alınarak tasarlanmıştır. Müzede sergilenmen eserler aynı zamanda yöre halkının kullanmakta olduğu eşyalardır. Yapının mimari ve dekorasyonu oldukça başarılı olup Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi sahne dekorları ve kostüm bölümü öğretim görevlileri tarafından dekore edilmiştir.

Pileki Mağarası

Rize’deki en iyi müzeler

Rize’nin İyidere ilçesinde, Çiftlikköy mevkiinde bulunan Pileki Mağarası adını Karadeniz Bölgesi’nde yaygın bir taş çeşidi “Pileki” den almıştır. Pileki taşı daha çok Karadeniz mutfağına özgü hamsili ekmek ve mısır ekmeğinin pişirilmesinde kullanılan bir malzemedir. Pileki Mağarası da, bu özel taşın çıkarılması için yapay bir biçimde oluşturulmuş bir mağaradır. Mağaranın tarihi İlkçağ’a kadar dayanmaktadır. Çeşitli rivayetlere göre İlkçağ zamanlarında oyması ve işlenmesi kısmen daha basit olan bu mağara içerisinde insanlar kendileri için bir sığınak yapmış ve günlük ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla da bu malzemeleri kullanmışlardır. Taşlar bir hayli yumuşak ve kolay şekil alan bir formda olsalar da havayla temas ettiklerinde görece daha sert bir kıvamda olmaktadır. Mağara içine girdiğinizde labirenti anımsatan yollarla karşılaşacaksınız. İçeriyi gezerken karşınıza ne çıkacağıbira sürprizdir. Mağara girişte iki büyük alan ve sonrasında ise birçok tünelden meydana gelmiştir. İçerisinde farklı büyüklükte ve tüneller de yer almaktadır. Daha rahat şekilde gezmek için ışıklandırmalar mevcuttur. Bir müze niteliğinde olan Pileki Mağarası, Rize’deki en iyi müzeler içerisinde değerlendirilebilecek alanlardan biridir. Girişler ücretsizdir.

Bu içeriğimiz Rize müze rehberi niteliği taşımaktadır. Rize’de tarihi yerler görmek ve şehrin geçmişini daha yakından tanımak isteyenler için listemizdeki öneriler alternatifler arasında bulunabilir. Buna benzer daha birçok gezi ve tatil içerikleri için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bu içeriğimize de göz atabilirsiniz: Rize’nin Yöresel Yemekleri: Rize Mutfağından Nefis Lezzetler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri