Gastronomi Gezileri

Japon Mutfağının Vazgeçilmez Lezzeti Suşi (Sushi) Nedir?

Suşi Nedir, Nasıl Yapılır?

Suşi (Sushi) nedir? Japon kültürünün bir yansıması olan ve oradan dünyaya yayılmış bir lezzettir. Yeni bir lezzet tatmak için gastronomi gezileri sizlerle!

Japon Mutfağı Hakkında Kısa Bilgi

Japon Mutfağı, Japon kültürünün en iyi ifadelerinden oluşan bir mutfaktır. Yemek, insanların kültürünü tanımamız açısından oldukça önemlidir. Ancak Japonya’da bu iş biraz daha büyüyüp yalnızca damak tadıyla kültürün çoğunu kavrayabileceğiniz bir hale gelmiştir.

Japon Mutfağı, diğer Doğu Asya mutfaklarıyla büyük benzerlik gösteren bir mutfaktır. Aradaki fark yağ ve baharat kullanımında ortaya çıkar. Japon Mutfağı içerisinde yağ ve baharat kullanımı daha azdır. Japon kültürünün yansımalarını ise yemeklerin hazırlanış biçiminde ve şeklinde görmek mümkündür. Yemeklerin renk ve dokuları da Japon kültürüne oldukça uyumludur.

çeşitleri

Japonların damak zevkine göre mevsimsel sebzelerin kullanılması ve sağlıklı beslenme oldukça önemli bir yerde. Bu sebeple sebzeleri az pişmiş veya tamamen çiğ haliyle tüketmekteler. Bunun doğallığı ve sebzenin içerdiği besinleri koruduğu için böyle yapıyorlar. Bir ada ülkesi olduğundan deniz ürünleri ön plandadır.

Japon Mutfağı içerisinde ana menü et, balık ve tavuktur. Et, balık ve tavuk da küçük sebze tabakları, turşu, miso, (soya fasulyesi ezmesi) çorba ve pilavla servis edilmektedir. Pilav da Japon’lar için ana gıdalardan biridir.

Japonya’nın dünyaya en iyi şekilde tanıtabildiği yemeği ise Suşi (Sushi).

Suşi (Sushi) Nedir?

Suşi (Sushi), Japon kültürüne ait bir yemek olmasına rağmen tüm Uzakdoğu ülkelerine ardından da tüm dünyaya yayılmış bir yemektir. Haşlanmış pirincin (Japonya’da Şari olarak adlandırılır), deniz ürünleri ve sebzelerle birleştirilmesiyle oluşan yemeğe de Suşi yani Sushi denilmektedir.

Birçok Suşi (Sushi) türü bulunmaktadır. Bu türler arasındaki tek ortak nokta ise haşlanmış pirinç kullanılarak yapılmış olmasıdır. Yemeğin türlerinin içine koyulan deniz ürünleri ve sebzeler değişebilmektedir. Bu türleri şöyle sıralamak mümkün:

  • Çiraşizuşi
  • İnarizuşi
  • Makizuşi
  • Narezuşi
  • Nigirizuşi
  • Oşizuşi
  • Batı Stili Suşi

Suşi (Sushi) Nasıl Yapılır? Malzemeleri

Şari
Japon pirinci, bizim kullandığımız pirinçlerden farklıdır. Kısa boylu olan Japon pirinci sirkesi, şeker ve tuz ile yapılan pilava Şari adı verilmektedir ve asla değişmeyen ana malzemedir. Pilavın kalitesinin ölçümü yapışkanlığı ile yapılır. Soğuması beklendikten sonra pilavın bizim yaptığımıza göre daha lapa olması gerekir.

sushi

Nori
Nori, Makimono yapımında kullanılır. Japonya limanlarında yetişen bir tür yosundur. Nori, tatlandırılarak kendi başına da yiyecek olarak tüketilebilir ancak Suşi yapımı için uygun değildir. Tatlandırılmamış, ham Nori, Suşi (Sushi) yapımında kullanılan türdür.

suşi

Neta
Neta; Nori ve Şari dışında Suşi (Sushi) içinde kullanılan tüm malzemelere verilen genel isimdir. Suşi (Sushi) yapımında kullanılan sebzeler çeşitlilik gösterebiliyor ayrıca kullanılan balıkları da şöyle sıralayabiliriz: ton balığı, sarıkuyruk, snapper, uskumru ve somondur. Bunların yanında genel anlamda kullanılan balıklar: kalamar (ika), tuzlu ve tatlı su yılan balıkları (anago ve unagi), pike cogner (hamo), ahtapot (tako), karides (ebi ve amaebi), istiridye (mirugai, aoyagi ve akagai), balık yumurtası (ikura, masago, kazunoko ve tobiko), denizkestanesi (uni), yengeç (kani) ve diğer kabuklu deniz mahsulleridir.

sushi

Çeşniler
Suşi (Sushi)
, soya sosu ile tüketilir. Soya sosuna bandırılarak yenilen Suşi (Sushi) yanında Vasabi adındaki macunsu, acı bir çeşni de kullanılır. Gari (tatlı zencefil turşusu), bu yemek yanında tüketilen lezzetlerden biridir. Topraksı bir tada sahip olan Gari’nin asıl amacı farklı türler arası geçişte ağzı temizlemektir. Ayrıca sindirimi kolaylaştırdığı da bilinmektedir.

sushi
Vasabi

Dünyaya yayılan bu lezzet, çiğ balık etiyle yapıldığından çoğu kişi ön yargı ile yaklaşabilir ancak oldukça lezzetli bir yemek olarak dünya mutfağına adını yazdırmış lezzetlerden de biridir.

Ayrıca ilginizi çekebilir: MasterChef İslim Kebabı Tarifi: İslim Kebabı Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu