BitlisDoğu AnadoluYurtiçi Gezilerimiz

Ahlat Gezi Rehberi ile Ahlat Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Ahlat Gezilecek Yerler

Ahlat gezi rehberi ile planladığınız Ahlat gezisi fırsatına erişmek mümkün. Tarihi dokusu ile göz kamaştıran Bitlis Ahlat, ziyaretçilerini bekliyor.

Ahlat Hakkında

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Bitlis şehrinin en büyük ve en kalabalık ilçesi Ahlat’tır. Ahlat, tarihi bakımdan oldukça zengin olan ilçelerden bir tanesidir. Bölgeye en eski yerleşim Urartular tarafından yapılmıştır. Farklı milletlerin yaşadığı ve bu milletler tarafından farklı isimlerle anılan Ahlat’a aynı zamanda Kubbet-ül İslam ismi de verilmiştir. Bu isim, İslam’ın Kubbesi anlamına gelmektedir. Bölgeden çıkan ilim, din, kültür ve sanat konusunda ileride insanlarla; mutasavvıflar, zahitler ile değerlendirildiğinde bu niteleme oldukça doğrudur. Dünyada bu isimle anılan Belh (Afganistan) ve Buhara (Özbekistan) yanında Ahlat, bizim coğrafyamızın Kubbet-ül İslam’ıdır.

Van Gölü kıyısında bulunan Ahlat ilçesi içinde birçok mezar bulunmaktadır. Çoğu Selçuklu Dönemi’ne ait olan bu mezarlar, Türkiye’nin bugüne gelene kadar geçirdiği tarihi dönemler açısından oldukça önemli bir yerde durmaktadır. Klasik mezar kültürü yanında, lahit özelliği taşıyan kümbet (Anadolu Selçuklu zamanında yapılan anıtmezarlar. Mumyalık olarak da tanımlanmaktadır.) mezarlar da Ahlat’ta bulunmaktadır. Tüm bu Selçuklu Dönemi mezarları yanında ilçe içerisinde MÖ 2000 ile MÖ 1200 yılları arasına tarihlenen 4 mezarlık daha bulunmaktadır. Doğu Anadolu’nun tarihi dokusu en yüksek yerlerinden biri olan ilçeyi görmek için Ahlat gezi rehberi ile Ahlat detaylarını öğrenebilirsiniz!

ahlat

MÖ 850 yılında Urartular hakimiyetinin olduğu Ahlat bölgesi daha sonra Asurluların hakimiyeti altına girmiştir. Medler ve Persler tarafından da hakimiyet altına alınan Ahlat, Büyük İskender tarafından bile alınmıştır. Sonraları 1071 yılında Türk dünyasını etkileyen Malazgirt Savaşı ardından Selçuklu hakimiyeti başlamıştır.

Birçok medeniyetin izlerini üzerinde taşıyan Ahlat gezi rehberi tarih tutkunlarını bekliyor.

Ahlat’a Ulaşım

Ahlat’a özel araçla ulaşmak için tüm şehirlerden hareket edebilirsiniz. Daha sakin olan yolları tercih ederseniz yolculuğunuz daha kısa sürecektir. Araba yolculuğu oldukça kolay olmaktadır. Eğer otobüs yolculuğu tercih edecekseniz Bitlis Otogarı’na gitmeniz gerekiyor. Birçok şehirden direkt olarak Bitlis’e ulaşabiliyorsunuz. Daha sonra otogardan veya şehir merkezinden kalkan servislerle Ahlat ilçesine ulaşıp Ahlat serüvenini başlatabilirsiniz. Bitlis Otogarı’na ulaştıktan sonra ilçeye 1,5 saat gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. İlçeye 50 TL’den başlayan fiyatlarla ulaşmak mümkün!

Hava yolunu kullanarak Ahlat’a varmak isterseniz Bitlis’te havalimanı bulunmadığını söylemeliyiz. Muş Havalimanı ve Van Ferit Melen Havalimanı, Ahlat’a ulaşmak için en yakın havalimanlarıdır. Havalimanlarındaki özel şirketlerin seferleri ile bazen Bitlis merkezden aktarma yapmaya gerek olmaksızın ilçeye ulaşabilirsiniz.

Ahlat Gezi Rehberi: Ahlat Gezilmesi Gereken Yerler

Selçuklu Mezarlığı

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmeye hak kazanmış önemli bir tarihi nokta olan Selçuklu Mezarlığı, Ahlat gezi rehberi içinde olmayı hak eden yerlerden. Tam 210 dönümlük devasa bir alanı kaplayan mezarlık, bugün açık hava müzesi olarak geçmektedir. 12. yüzyılda açılmış mezarlık, tarihi kaynaklarda Meydan Mezarlığı veya Rojkî Mezarlığı olarak geçmektedir.

Buranın en büyük özelliği aslında farklı dinlere mensup insanların zamanla üst üste defnedilmesiyle ortaya çıkmış çok büyük bir mezarlık olmasıdır. Ermeniler, Rojekîler, Dilmaçoğulları, Saltuklular, Ahlatşahlar, Mervânîler, Bedlîs Beyliği, Eyyubîler, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok medeniyet tarafından kullanılmış bir mezarlıktır. Şimdiye kadar mezarlık içerisindeki 700 mezarın kitabeleri çözümlenmiştir.

Şahideli, şahidesiz; sanduka tipi mezarlar ve Orta Asya Türk tipi yeraltı mezarları da bu açık hava müzesi içerisinde bulunmaktadır.  

ahlat gezisi

Ahlat Müzesi

İlk kez 1971 yılında ziyarete açılan müze, Ahlat geziniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. Günümüze kadar Ahlat’ta hakimiyet sürmüş olan birçok uygarlığın bıraktığı izleri görebileceğiniz müze, Ahlat’ta ilgililerini ağırlıyor.

Yuvadamı Nekropol alanından çıkarılmış olan Erken Demir Çağı’na ait eserler bu müze içerisinde sergilenirken birçok Selçuklu Dönemi eseri de müze içinde yer almaktadır. Mezar buluntuları, eserler ve anlatılar adına birçok şey bulabileceğiniz Ahlat Müzesi, tarih seviyorsanız tam size göre!

ahlat gezi rehberi

Çifte Kümbet

Karşılıklı duran iki kümbet 13. yüzyıla aittir. Büyük ve daha küçük olmak üzere iki kümbet bulunan yere bu sebeple Çifte Kümbet adı verilmiştir. Kümbetlerden büyük olanı Bugatay Aka ile Şirin Hatun için yapılmış mezarlardır. Daha küçük olan kümbet ise Hüseyin Timur ile Esen Tekin Hatun için yapılmıştır.

Mimari açıdan da oldukça göz doldurucu olan kümbetler, Ahlat ilçesi sınırları içinde sırasında ziyaret edebileceğiniz alanlardandı

ahlat gezisi

Emir Bayındır Kümbeti

Halk arasında Parmaklıklı Kümbet olarak da adı anılan Emir Bayındır Kümbeti, 1481 yılında yapılmıştır. 15. yüzyıl eseri olan bu kümbetin çevresinde kısa sütunlar bulunmaktadır. Emir Bayındır, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın torunudur ve bunun yanında Rüstem Bey’in oğlu olarak bilinmektedir. Ölümünden sonra anısını yaşatmak adına bu kümbet, Emir Bayındır’ın eşi Şah Selime Hatun tarafından yaptırılmıştır.

Ahlat gezi rehberi içinde görebileceğiniz yerler arasında olan Emir Bayındır Kümbeti ile, Emir Bayındır hakkında daha fazla bilgi alabilir ve dönemin mimari özelliklerini görebilirsiniz.  

emir bayındır kümbeti

Emir Bayındır Köprüsü

Kaşdere (Tahtısüleyman) Deresi üzerinde yükselen köprünün 13. yüzyılda Akkoyunlu Beyi Emir Bayındır tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Ahlat gezisi yaparken Ahlat’ın tarihi dokusu kuvvetli yerlerini görmek isterseniz Emir Bayındır Köprüsü’nü de görebilirsiniz.

emir bayındır köprüsü

Usta Şagirt Kümbeti

Yapılış tarihi veya kime ait olduğu hakkında herhangi bir bilgi bulunmayan Usta Şagirt Kümbeti, mimari açıdan oldukça tatmin edici bir görüntüye sahip olduğu için kesinlikle Ahlat gezi rehberi içine girmeye hak kazanıyor. Ayrıca Ahlat içindeki tarihi kümbetler arasında en büyüğü olduğu için Ulu Kümbet olarak da anılırken önemli bir yere gelmiştir.

ahlat gezisi

Ahlat Sahil Kalesi

Kalenin Urartular zamanında ve onlar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Ancak 13. yüzyıl içinde yıkıldığı düşünülmektedir. Osmanlı İmparatorluğu’na en şaşaalı dönemini yaşatmayı başaran Kanuni Sultan Süleyman, Ahlat’tayken yıkılmış olan kaleyi görüp o dönem veziri olan Zal Paşa’ya buranın onarılması emrini vermiştir.

Kanuni’nin emri üzerine Mimar Sinan kaleyi sağlamlaştırmıştır. Bu sebeple Osmanlı Kalesi olarak da anılan eser Ahlat geziniz sırasında ziyaret edebileceğiniz ve bölgenin güzel görüntüleriyle karşılaşabileceğiniz yerlerden!

ahlat gezi rehberi

Ayrıca buna benzer bilgilendirici ve gezi – tatil içerikleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu