Dini-Kültür Turları

Üftade Mehmed Muhyiddin Türbesi Manevi Turu

Üftade Mehmed Muhyiddin Türbesi Nerede?

Üftade Mehmed Muhyiddin Türbesi manevi tur kapsamında ziyaret edilir, Üftade Hazretleri’ne aittir. Celveti Tarikatı’nın kurucusu ve şeyhidir.

Üftade Hazretleri’nin Türbesi

İlginizi çekebilir: Nasreddin Hoca Türbesi: Maneviyat ve Türk Güldürü Kültürü

Üftade Hazretleri (1490- 1581) Bursalı sufi, yazar ve halk şairidir. Manevi tur kapsamında ziyaret edilen türbesi Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunmaktadır. Osmangazi’de en çok ziyaret edilen yerlerden birisidir.

Toplu taşıma çok yaygın olduğundan Üftade Mehmed Muhyiddin Türbesi ulaşımı kolaydır. Otobüs, metro ya da minibüs istenirse de özel araç kullanılabilir. Bursa’ya araç ile 42 dakika mesafededir. Kültür turları içinde bulunan Üftade Türbesi sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ancak ziyaretlerin yoğun olduğu zamanlarda ziyaret saatlerinde esneme olmaktadır. Ziyaret ücretsizdir.

manevi tur

Türbede Üftade Hazretleri’nin çocuklarından Hayrettin, Mustafa, Mehmet ve Ahmet’in sandukaları da bulunmaktadır. Ayrıca kimliği belli olmayan 19 kişinin daha sandukası vardır. Üftade Mehmed Muhyiddin Türbesi manevi tur çerçevesinde ziyaret edilen bir türbedir. Kare planlı, ahşap kırma çatılıdır.

Türbenin batı duvarında bulunan kitabede Üftade Hazretleri’nin 1581 yılında öldüğü ve burada gömülü olduğu yazmaktadır. Giriş kapısı üzerinde bulunan kitabede ise türbenin 1884 senesinde Serasker Rıza Paşa tarafından tamir edildiği anlatılmaktadır. Kültür turları kapsamında gezilen türbe, 1855 depreminden sonra ve 2009 yılında tekrar onarım geçirmiştir.

Üftade Mehmed Muhyiddin Türbesi: Manevi Tur

Üftade Hazretleri hayatına Hızır Dede’nin müridi olarak başlamıştır. 8 yıl boyunca ölümüne kadar Hızır Dede’nin yanında bulunmuştur. Gençlik yıllarında Ulu cami ve Doğan Bey Mescidi’nde fahri müezzinlik yapmıştır. Burada kendisine verilen birkaç akçelik maaşı aldıktan sonra gece bir rüya görmüştür.

Rüyasında şeyhi Hızır Dede’nin “Mertebenden üftade oldun (düştün).” dediğini görmüştür. Bunun üzerine maaşını bir daha almamış ve kendisine “Üftade” lakabını takmıştır. Bu ismi yazdığı şiirlerde mahlas olarak kullanmıştır. Bu isim çok yaygınlaşmıştır. Öyle ki esas ismi unutulmuştur.

üftade mehmed muhyiddin türbesi

Kanuni Sultan Süleyman, Sultan III. Murad ve annesi Nurbanu Sultan, devlet adamları Hazreti Üftade’ye büyük saygı duymuşlardır. Ve her zaman duasını almışlardır. Bursa’nın manevi temelleri arasında gösterilmiştir.

Üftade Hazretleri, yaptırdığı cami ve tekkelerde irşad faaliyetlerini sürdürmüştür. 1529 ile 1536 senelerinde Emir Sultan Camii hatipliğine tayin edilmiştir. Aldığı maaşı dervişlere harçlık olarak dağıtmıştır. Ölümüne kadar bu görevine devam etmiştir. 90 yaşındayken 1580 senesinde vefat etmiştir.

Dini turlar arasında ziyaret edilen Üftade Mehmed Muhyiddin Türbesi içinde Sultan Abdülmecid’in 1845 yılında hediye ettiği Kabe örtüsü de bulunmaktadır.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri