EdirneYurtiçi Gezilerimiz

Havsa Gezilecek Yerler: Edirne Havsa Gezi Rehberi

Havsa Gezilmesi Gereken Yerler

Edirne’nin 9 ilçesinden biri olan Havsa, şehir merkezine oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. İlçenin adı II. Bayezid’in hanımı olan Hafsa Sultan’dan gelmektedir. Büyük bir ilçe değildir ancak Mimar Sinan’ın yapıtları, ilçenin görülmesi için yeterli bir sebeptir. Havsa, Edirne’nin dışarıya en fazla göç veren ilçesidir. Bir zamanlar bu bölgede çok sayıda Rum ve Yahudiler yaşam sürmüştür. Şehir merkezine oldukça yakın bir konumda yer aldığından merkez ilçe de denilebilir. Havsa gezilecek yerler çok fazla olmasa da ilçenin kendine özgü bir cazibesi vardır. Yolu Havsa’ya düşenler için Edirne Havsa gezi rehberi:

Havsa Tarihi

İlçenin Antik Romalılar tarafından kurulduğu bilinmektedir.  Roma İmparatorluğu ikiye bölündükten sonra bölge Bizanslıların hakimiyetinde kalmıştır. 1331 senesinde Türklerin Rumeli’ye geçmesi ile birlikte I. Murat burayı Türk topraklarına dahil etmiştir. Osmanlı Dönemi’nde Edirne bir dönem hükümet merkezi olmuştur. Burada bulunan Rumlar, din serbestisi fermanına aldırış etmeden İstanbul ve Selanik’e göç etmişlerdir. İstanbul’un fethinden sonra ise Anadolu’dan birçok Türk buraya yerleştirilmiş ve bölgenin Türkleşmesi sağlanmıştır.

Havsa Tarihi ve Turistik Yerler

Bu başlık kapsamında Havsa gezilecek yerler hakkında Edirne gezisi sırasında işe yarayabilecek bilgiler verilmiştir.

Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi

Havsa gezilecek yerler

Bölgenin tarihi incelendiğinde 16. yüzyılın sonlarına dek bölgenin pek gelişmediği, gözlerden uzak kaldığı görülmüştür. Fakat ilerleyen zamanlarda Sokullu Mehmed Paşa söz konusu bölgeyi değerlendirmek için Havsa’nın imara açılmasında öncülük etmiştir. Bunun için de Mimar Sinan’dan yardım almıştır. Mimar Sinan’ın 1560’lı senelerde Sokullu Mehmed Paşa için Lüleburgaz’da yapmış olduğu külliyenin bir benzeri Havsa’ya da yapılmıştır. Külliye’nin; camisi, dua kubbesi, hamamı, ocaklı duvarı, mescidi, tekkesi ve köşe çeşmesi günümüze kadar ulaşan kısımlarıdır. Oldukça ihtişamlı bir yapısı vardır ve mutlaka Havsa gezisinde görülmelidir. İlçe merkezinden yaklaşık 3 km mesafede yer alır.

Havsa Kurt Bey Anıtı

Havsa gezilecek yerler arasında Kurt Bey Anıtı önemli bir yere sahiptir. Burası 1361 senesinde, Edirne kuşatması esnasında Sazlıdere Savaşı’nda şehit düşmüş olan Kurt Bey anısına yaptırılmış bir anıt mezarıdır. Anıt mezarı damla taşından yapılmıştır. Kitabeleri mermerden yapılmıştır. Havsa Milli Egemenlik Parkı içerisinde bulunan bu anıt, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne de konu olmuştur. Seyahatname’de bu eserin tekkesi olmadığından kubbesiz nurlu bir mezar olduğundan söz edilmektedir. Anıt 1940 senesinde son kez Mimar Kemalettin tarafından restore edilmiştir.

Rüstempaşa Kervansarayı

Havsa gezilecek yerler

Havsa ilçe merkezinden yaklaşık 25 km uzaklıkta bulunan Rüstempaşa Kervansarayı, 1554 senesinde Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve aynı zamanda sadrazamı olan Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kervansaraya Büyük Han ve Küçük Han olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. 2 katlıdır ve ilk katında 39, ikinci katında 41 oda bulunmaktadır. Kervansarayın ön cephesinde 21 tane dükkan bulunmaktadır. 1972 senesinde restore edilen yapı 1980 senesinde Ağa Han Mimarlık Ödülü kazanmıştır.

Havsa Yeme İçme

Edirne bir dönem Osmanlı’nın başkentliğini yaptığından mutfak kültürü oldukça gelişmiştir. Edirne’nin başlıca yöresel lezzetleri arasında; tava ciğeri, elbasan tava, zerde ve zirda bulunmaktadır.

Havsa Konaklama

Havsa gezilecek yerler

İlçeyi gezmek için her ne kadar 1 gün yeterli olsa da konaklamak isteyenler için her bütçeye uygun konaklama tesisleri bulunmaktadır.

Havsa Ulaşım

İlçenin şehir merkezine olan uzaklığı 27 km’dir. Ayrıca İstanbul’a olan uzaklığı 218 km, Ankara’ya olan uzaklığı 660 km ve İzmir’e olan uzaklığı ise 560 km’dir.

Bu içeriğimizde Havsa gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler sunulmuştur. Daha birçok gezi ve tatil fikirleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri