Yalova

Yalova Gezilecek Yerler: Yalova’da Ne Yapılır?

Yalova Gezi Rehberi

Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda bulunan ve Marmara Denizi’ne kıyısı olan Yalova ülkemizin gezilip görülmeye değer şehirleri arasında yer almaktadır. 1995 senesinde İstanbul’dan ayrılmış; Kocaeli’ye bağlı Altınova, Subaşı, Kaytazdere ve Bursa’ya bağlı Armutlu’yu alarak birleşmiş, il statüsü kazanmıştır. Yalova’da 6 ilçe ve 14 belde bulunmaktadır. İstanbul’a ulaşımı ve yakınlığıyla insanların uğrak yerlerinden biridir. Yalova gezilecek yerler bakımından çeşitlilik sunar. Şehirde gezilecek çok sayıda sahil, plaj, tarihi mekan, turistik yer, şelaleler ve diğer doğal güzellikler yer almaktadır. Bu içeriğimizde Yalova’da ne yapılır, nereler gezilir gibi birçok sorunun yanıtı bulunmaktadır.

Yalova’da Gezilip Görülebilecek Yerler

Yürüyen Köşk

yalova gezilecek yerler

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Yalova şehrine ilk geldiği sene olan 1927’de Baltacı Çiftliği’nde bulunan bir çadırda konaklıyordu. Kenti çok seven Atatürk çevre illeri her ziyaret edişinde mutlaka Yalova’yı da gezip görüyordu. 1929 senesindeki ziyaretinde Yalova iskelesi yakınlarında bulunan Millet Çiftliği içerisindeki çınar ağacı Atatürk’ün dikkatini çekmiştir. Çınarın heybetinden etkilenen Atatürk burada bir süre dinlenmiş ve ardından burada bir köşk yapılması emrini vermiştir. 21 Ağustos 1929 senesinde inşasına başlanan köşkün yapımı 22 gün sürmüş ve tamamlanmıştır. Yalova sahilinde, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü içinde yer alan bina dikdörtgen planlı, 2 katlı ve ahşaptır.

Yalova Belediyesi tarafından şehir merkezinden köşke kadar ücretsiz servis kaldırılmaktadır. Yaz aylarında ise köşk ve merkez arasında fayton seferleri düzenlenmektedir. İsmet Paşa Mahallesi’nde yer alan köşke feribot ya da deniz otobüsü ile de gidebilirsiniz.

Deprem Anıtı

yalova gezilecek yerler

17 Ağustos 1999 Deprem Anıtı olarak da bilinen bu anıt, Yalova gezilecek yerler içerisinde önemli bir yere sahiptir. 1999 İzmit depreminde hayatını yitiren insanları anmak amacıyla yaptırılmıştır. Yalova’daki 17 Ağustos Parkı içerisinde bulunan bu anıt depremin birinci yıldönümünde açılmıştır. Yalova’nın bu depremde uğramış olduğu maddi ve manevi kayıplar bu anıtla yad edilmektedir. 2000 senesinde Ümit Öztürk tarafından inşa edilen anıtın üzerinde depremde hayatını kaybeden 2 bin 504 insanın adı yazılıdır. İsimler mermer blokların üzerinde yer alıp hepsinin yanında birer delik bulunmaktadır. Anıt zemini tamamen mermerler kaplıdır ve içinde deprem esnasında çekilen fotoğraflardan oluşan bir müze yer almaktadır. Bu müze de ziyaret edilerek depremin etkileri daha net şekilde görülebilir. Şehir merkezinde, Gazi Paşa Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Çınarcık Sahili

Yalova’nın en büyük ilçesi olan Çınarcık, şehir merkezinden yaklaşık 20 km uzaklıkta yer almaktadır. İstanbul’a yakın bir konumda yer alması nedeniyle günübirlik, keyifli bir kaçamak olarak da düşünülebilir. Bostancı’dan vapurla gidebileceğiniz Çınarcık’a tertemiz sahilleri için gidebilirsiniz. Çınarcık Sahili insanların yüzmekten ziyade daha çok sıcaktan bunalınca kaçtıkları yerler arasındadır. Sahilin uzunluğu yaklaşık 500 metredir. Deniz suyu çok tuzlu değildir ve soğuğa yakın bir ısısı vardır. Hemen arka tarafı ise ormanlık ve yerleşim alanlardan oluşmaktadır. Yaz aylarında, hafta sonlarında oldukça kalabalık olabilmektedir. Sahilin bulunduğu çevrede küçük bir kasaba merkezi vardır. Buradan ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Yalova Kent Ormanı

yalova gezilecek yerler

Şehir merkezinden yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan Kent Ormanı, 2005’te Yalova Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ziyarete açılmıştır. Yalova gezilecek yerler içerisinde kamp yapacak, piknik yapacak, sevdikleriniz ve ailenizle güzel vakit geçirecek bir yer arıyorsanız burası doğru bir tercih olabilir. Kent Ormanı, Teşvikiye beldesine bağlıdır. Erikli Yaylası da bu alanda yer almaktadır. Hem Bursa hem de Yalova’dan ulaşım oldukça kolaydır. Orman içerisinde spor ve yürüyüş alanları bulunmaktadır. Genellikle trekking gruplarının toplanma alanlarından biridir. Çocuklar için de alanda oyun alanları ve parkları bulunmaktadır. Yalova şehir merkezinden çok uzakta değildir ancak şehirden kaçış yapabileceğiniz oldukça ideal bir rota olacaktır. Girişler ücretsizdir. Orman içerisinde ihtiyaçlarınızı temin edebileceğiniz herhangi bir tesis, büfe vb. mekan bulunmamaktadır. Bu nedenle gelmeden önce tüm ihtiyaçlarınızı yanınızda götürmenizde yarar vardır.

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi

yalova gezilecek yerler

Osmanlı İmparatorluğu’nun resmi doküman ve belgeler ile varlığı ispatlanabilen ilk kağıthanesi Yalova’nın Elmalık Köyü’ne kurulmuştur. İlk matbaacı olan İbrahim Müteferrika tarafından işletilmiş olan bu kağıthane o dönem tamamen ithal bir malzeme olan kağıdın, yerli üretimini gerçekleştirmiştir. Bu nedenle de kağıthaneye onun ismi verilmiştir. Müzede kağıdın geçmişten günümüze kadar olan süreci, üretimi, muhafazası, kağıt sanatları, Türklerin kağıtla olan ilişkisi, kütüphaneciliğin gelişimi ve kitaplar hakkında kapsamlı bilgi panoları sunulmaktadır. El yapımı doğal kağıt ile yepyeni bir ürün sınan bu müze aynı zamanda Dünya Kağıt Müzeleri tarafından da destek görmektedir. Yüzlerce araştırmacı ve bilim insanı tarafından gönüllü danışmanlık yapılan müze, kağıt üzerine bir ihtisas merkezi olma yolunda çalışmalar yürütmektedir. İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, Bahçelievler Mahallesi sınırlarında yer almaktadır. Raif Dinçkök Kültür Merkezi içerisindedir.

Erikli Yaylası

yalova gezilecek yerler

Yalova gezilecek yerler denildiğinde olmazsa olmaz yerlerden bir tanesi Erikli’dir. Yalova’da doğayla iç içe vakit geçirmeniz için doğru bir adrestir. Erikli’de çok sayıda şelale, göl, yayla, yemyeşil çayırlar bulunur. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 600 metredir. Dolayısıyla bol oksijenli, havadar bir ortamı vardır. Piknik ve kamp için uygun yer arayışı olanlar için oldukça güzel bir seçenektir. Genellikle Yalova ve Bursa halkının piknik, mangal, kamp gibi aktiviteler için tercih ettiği alanlardan biridir. Kamp alanı içerisinde otopark, kafe, bungalov evler, market, tuvalet, çeşme, duş gibi olanaklar bulunmaktadır. Ayrıca burada mesire alanları, mangal yakma yerleri, oturma alanları ve seyir terasları bulunmaktadır. Dilerseniz buradaki bungalov evlerde konaklayabilir ya da çadır kampı yapabilirsiniz. Bölgede şebeke ve internet biraz sıkıntılı çekmektedir. Ancak kafeterya bölümüne yakın yerlerde oturursanız daha güçlü şebekeye erişebilirsiniz. Erikli Yaylası’na Çınarcık mevkiinden gelerek Teşvikiye Köyü’ne uğramalısınız. Teşvikiye’den devam edince yaklaşık 10 – 15 dakika içerisinde yaylaya ulaşabilirsiniz. Kamp alanı girişi araç başına 10 TL olup kamp yapacaklar için ücret 35 TL’dir. Güncel fiyatlar için teyit etmenizde yarar vardır.

Sudüşen Şelalesi

yalova gezilecek yerler

Yalova’nın Termal ilçesinin Üvezpınar Köyü’nden yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Sudüşen Şelalesi doğa gezginlerinin bu bölgedeki uğrak yerlerinden biridir. Hem şelale hem de şelalenin bulunduğu çevre fazlasıyla gezilip görülmeye değer bir alandır. Şelaleye giden yol oldukça rahat bir yoldur. Hatta genellikle burası trekking yürüyüşçülerinin tercih ettiği bir rotadır. Yaz aylarında hem yerli hem de yabancı birçok yürüyüşçüye burada rastlayabilirsiniz. Şelaleye doğru çıkarken karşınıza görkemli manzarasıyla bir baraj gölü çıkacaktır. Ayrıca burada deniz manzarası da vardır. Şelalenin orman faunası oldukça zengindir. Doğa gezginleri, foto safari tutkunları, piknik ve kamp severler burada keyifli vakit geçirecektir. İstanbul’dan gelecek olanlar Eskihisar ya da Pendik deniz yolu alternatiflerini tercih edebilir.

Bu içeriğimizde Yalova gezilecek yerler nerelerdir, Yalova’da ne yapılır gibi sorulara yanıt aranmıştır. Siz de Yalova’yı keşfe çıkacaksanız bu listeden yardım alabilirsiniz. Ayrıca buna benzer daha birçok gezi, seyahat, tatil fikirleri ve önerileri için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz. Altınova gezilecek yerler

Başa dön tuşu