Dini-Kültür TurlarıMardin

Mardin Ulu Camii Gezi Rehberi: Dini-Kültürel Turu

Mardin Dini-Kültürel Gezi Rehberi

Her ilin kendine özgü bir tarihi güzelliği vardır. Mardin Ulu Camii gezi rehberi kapsamında isterseniz dini turlar isterseniz kültürel turlar içerisinde ziyaret edilebilir.

Mardin Ulu Camii Gezisi & Dini Turlar

Köklü bir tarihi, taştan inşaa edilmiş yapıları, Hanefi, Şafii, Malikiye ve Hanbeli mezheplerine hitap edebilen Mardin Ulu Camii’sinin minareleri üzerinde on sahabenin ismi yazar. Bunların cennetle müjdelenmiş sahabeler olduğu söylenir. Her ne kadar dini turlar içerisinde yer alsa da Mardin Ulu Camii gezi rehberi ile kültür tarihimiz açısından zengin yönlerinin olduğu görülecektir. Ayrıca bölgede yapılan en eski en köklü yapılardan bir tanesidir. Derin felsefi inanışları bir arada görebileceğiniz camiinin içine girer girmez kendinizi tarihin akıl almaz büyüsünün içinde bulacaksınız.

mardin ulu camii gezisi

Mardin Ulu Camii Hakkında  

Artuklular zamanında Mardin bölgesinde birçok tarihi eser yapılmış ve günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Mardin Ulu Camii şehir için bir sembol haline gelmiştir. Elektik bir uslup ile 1889 senesinde yapılan bugünkü minarenin, bir tahmine göre 1176’da ilk yapıldığı esnada çift olarak inşaa edildiği bilinir. Mardin’de yaşayan Süryaniler tarafından ortaya atılan bir rivayete göre önceleri burası kilise imiş. Yazılan kitabeye göre ise Diyarbekir Meliki 2. Kutbettin İlgazi tarafından inşa ettiği söylenir. Mardin Ulu Camii gezi rehberi kesinlikle kültürel ve dini turları sevenleri bekliyor.

Ne kadar doğru bilinmez ama Artuklular zamanından günümüze gelen ve temel özelliklerini yansıtan baş yapıtlardan biridir. Kubbesi yivleme tekniği ile yapılmış olup, yapı malzemeleri içinde düzgün kesme taşlar kullanılmıştır. Çevrede bulunan birçok bina tarafından taklidi yapılmış olan mihrap önü kubbe görünümü caminin en dikkat çekici özellikleri arasındadır. Avlusunun kuzeyinde bulunan ve insanın ömrünü simgeleyen çeşmesi en ilgi çekici alanları arasında yer alır. Kaynağından doğan su küçük havuzda çocuk, büyük havuzda birey, mezar şeklindeki havuzda ise ölüme gittiğini temsil ediyor.

Mardin Ulu Camii Nerededir?

Mardin’de bulunan kuyumcular çarşısına gelmeden önce birinci caddede bulunur. Pamuk Camisinin yanında bulunan çarşıdan ulaşım sağlanır. Mardin’in merkezinde Artuklu ilçesinde bulunur.

mardin ulu camii gezisi

Mardin Ulu Camii Gezisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kubbesinin dilimli şekli, özenle yapılmış minaresi, yivmeleme tekniği ile yapılan kubbesi ile Mardin’in simgesi haline gelmiştir. Minarenin kare şeklinde bulunan kısmında Kelime-i Tevhit yazılı olduğu, inşaasını yapan kişinin şahadet parmağına bakarak enlemesine yaptığı camiin üzerinde bulunan 8 cennete açılan kapıyı istediğiniz zaman gidip görebilirsiniz. Her alanını gezmek istiyorsanız bahar aylarında Mardin Ulu Camii gezi rehberi ile bilgi ve tavsiyeleri ile program yapabilirsiniz.

Buna benzer daha birçok gezi ve tatil fikirleri için GeziLinki’nin YouTube kanalını da ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri