Dini-Kültür Turları

Midas Anıtı Kültür Turu: Zamanda Yapılan Yolculuk

Yazılı Kaya Anıtı Nerede?

Eskişehir ilinin Han ilçesine bağlı Yazılıkaya köyünde bulunan Midas Anıtı yüzyıllar öncesinden günümüze uzanan muhteşem bir yelpaze ile kültür turu ziyaretlerinizi bekliyor.

Zamanda Yapılan Yolculuk Midas Anıtı Kültür Turu

Yazılı Kaya Anıtı olarak da anılan Midas Anıtı, bulunduğu Yazılı Kaya köy çevresinin Midas Kenti olarak tanınmasını sağlamıştır.  Anıttaki Frigce yazıtta bulunan Midai kelimesi anıta Midas Anıtı denilmesine neden olmuştur.

 Eskişehir’e 80 km uzaklıkta bulunan anıt, çevre illerden yapılan kültür turları ile her mevsim ziyarete açıktır. Frig Vadisi, diye de bilinen bölgedeki en gösterişli anıt olan Midas Anıtı’nın, 1800 yılında ilk çizimi yapılmıştır. G. Koehler tarafından yapılan çizim, pek çok hataya sahip olmasına rağmen yöre anıtları hakkında bilgi veren ilk çizimdir.

M.Ö. 600 de yapılan anıtın yüksekliği 17 metredir. Frig döneminde kayaların oyulması ile yapılmıştır. Midas Anıtı Kültür Turu, Frigler dönemine uzanan bir yolculuktur. Bu bölge kutsal olarak kabul edilmiştir. Midas Anıtı, 19. Yüzyılda Frig Kralı Midas’ın mezarı olarak biliniyordu. Günümüzde halka açık olan Frigya Vadisi, günün her saatinde giriş ücreti olmaksızın kültürel turlar ile ziyaret edilmektedir.

İlginizi çekebilecek bir başka kültürel tur: Manevi Kültürel Turlardan: Yakutiye Medresesi

Midas Anıtı, Kültürel Turların Vazgeçilmezi Oldu!

Eskişehir kentine bağlı Han ilçesinde bulunan Midas Anıtı, bu bölgeye yapılan Midas Anıtı Kültür Turu ile ziyaret edebilirsiniz. Eskişehir iline 80 km mesafede olan Midas Anıtı yapıldığı dönemin sanat yapısını gözler önüne sermektedir.

Yazılıkaya Anıtı üzerinde bulunan yazıların hepsi okunamamıştır. Ancak yapımı sırasında Frigler dönemine ait sanatsal düzeyde kendine has yöntemler kullanıldığı bilinmektedir. Bu anıt, Ana Kraliçe Kibele için yapılmış bir açık hava tapınağıdır. Yazılıkaya Anıtı’nın ortasında Kibele’nin bir heykeli olduğu düşünülüyor.

Midas Anıtı yüksekliği Türkmen dağı yüksekliğine ulaşır. Bu yükseklik nedeniyle bölge havası oldukça temizdir. Bu nedenle Frigya döneminde “Sağlıklı Frigya” adıyla anılmıştır.

Frigya Vadisine ilk yerleşimin Tunç Çağı M.Ö. 3000 yıllarında olduğu anlaşılmıştır. Tunç çağında kutsal olarak kabul gören vadi sonrasında da kutsallığını korumuştur. Frigya döneminde ise bir inanç merkezi olmuştur. Frigya döneminin en önemli yapısı olan Midas Anıtı, üzerinde bulunan çözümlenmemiş yazılar ile gizemini hala korumaktadır. Eskişehir Kültür Turu ile ziyaret edilebilen anıt, yoğun ilgi görmektedir. Günümüze çok az bir yıpranma ile ulaşan anıt, muhteşem görüntüsü ve tarihi dokusu ile kültürel turların vazgeçilmezi olmuştur. Anıtın yüzeyi doğuya bakmaktadır. Yazın güneş ışınlarının bu yüzeye vurmasıyla kırmızı bir görüntüye sahip olmaktadır ve kıpkırmızı görüntüsü ile görenleri şaşkına çevirmektedir.

Diğer kültürel gezi içeriklerimize göz atabilirsiniz:

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu