Mekke’de Hz. Muhammed’e ilk inanlardan ve ilk İslam süvarisi unvanına sahip Hz. Mikdat’ın türbesinin olduğu Muğdat Camii manevi turu sizleri bekliyor!
Hz. Muğdat Camii Hakkında
Hz. Muğdat Camii, bilinen ve resmî adıyla Hazreti Mikdat Camisi, Cumhuriyet Dönemi’nin en büyük 2. camisidir. Kocatepe’den sonraki sıraya yerleşmiş olan cami, Mersin ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Klasik Osmanlı mimarisi tarzında yapılmış olan yapının en bilinen ve öne çıkan özelliği 3’er şerefeli 6 minaresidir. İlk başta 4 minareli olan camiye sonradan 2 minare daha eklenmiştir. Minarelerin her biri 81 metre uzunluğa sahiptir. 5500 kişilik ibadet yeri, konferans salonu, kütüphane, aşevi, sağlık ocağı ve diğer bölümleriyle beraber külliye özelliği taşımaktadır.
Muğdat Camii manevi turu ile, Cumhuriyet Dönemi’nin en büyük camilerinden birini gezerken İslami bir kişilik olan Hz. Mikdat Bin Esved’in de türbesini ziyaret edebilirsiniz.
Muğdat Camii Manevi Turu ve Hazreti Mikdat
İslam coğrafyalarında veli, eren, ermiş, evliya gibi isimlerle anılan kişilerin Allah’ın sevgili kulu olduğuna inanılmaktadır. Bu kişilerde bazı olağanüstülükler olduğu, bunların yanı sıra yüksek insanlar oldukları gibi inançlar oldukça yaygındır. Erenler, ermişler, dedeler; yani yüksek zatlar halk tarafından yıllarca sevgi ve saygı görmüşlerdir.
Bu zatlar öldükleri zaman, vasıfları ve kerametleri daha da artmış halk arasında bir mite, adeta bir efsaneye evrilmişlerdir. Yüksek zatlar öldükten sonra onların anısını yaşatmak için türbeler yapılması, türbelerin ziyareti ise manevi turlar yapılmasına vesile olmuştur. İşte Hz. Mikdat da sözünü ettiğimiz ermişlerden bir tanesidir ve genellikle Muğdat Dede olarak bilinir. Muğdat Camii manevi turu sayesinde, Hazreti Mikdat’a saygılarınızı sunabilirsiniz.
Asıl adı resmi kaynaklarda Mikdat b. Amr olarak geçer. Ancak sonraları Esved b. Abdüyegüs tarafından evlat edinilir ve ismi Mikdat b. Esved olarak anılmaya başlanır. Muğdat Dede’nin Mekke’de Müslüman olan ilk kişilerden olup Hz. Muhammed’in yanında savaştığı kaynaklardan çıkarılan sonuçlarla söylenebilecek şeylerden bir tanesidir. Bedir, Uhud, Hayber gibi tarihi savaşlarda yer almış olan Hz. Muğdat’ın Müslüman ordusunun okçularından biri olduğu bilinmektedir.
İlk İslam süvarisi kabul edilen Muğdat Dede, Hz. Muhammed’in amcası Zübeyr’in kızı Dubâa ile evlidir. Hz. Muhammed vefat ettikten sonra ortaya çıkan halifelik tartışmalarında Hz. Ali’nin tarafını tutan ve daha sonra bölgeyi terk edip başka yere yerleşen Muğdat Dede, 70 yaşlarında vefat etmiştir ve cenazesi 4 Halife Dönemi’nde Hz. Osman tarafından yaptırılmıştır.
Ancak bir rivayete göre de -sözlü kaynaklar- Hz. Mikdat, deniz yolu ile Mersin’e gelirken düşman gemilerce saldırıya uğrar ve öldü sanılarak tabuta konarak denize atılır. Tabut Mersin ili sınırları içerisindeki Viranşehir’de karaya vurur. Buradaki balıkçılar kan sızan tabutu görünce yaralı haldeki Hz. Mikdat’ı kurtarır ve yaşadığını fark eder. Şimdiki türbesinin bulunduğu yere getirilene kadar Hz. Muğdat yaşıyordur ama o bölgeye gelindiğinde ölür ve mezarı burada kalır.
Muğdat Camii manevi turu ile Mersin’in en çok bilinen yapılarından birini ve İslam dünyasının en önemli insanlarından birini ziyaret edebilirsiniz.
Muğdat Camii Nerededir?
İlginizi çekebilir: Mersin’in Sokak Lezzetleri Her Damak Tadına Hitap Ediyor
Muğdat Camii, Mersin ili sınırları içinde bulunur ve merkez konumda yer almaktadır. Hz. Muğdat Camii manevi turu yapmak isteyenler, 6 minareli camiyi Mersin’in merkezi olan Yenişehir ilçesindeki Gazi Mahallesi’nde bulabilirler. Muğdat Camii’ne ulaşmak için dolmuş kullanabilirsiniz. Mersin’de toplu taşıma kullanmak oldukça kolaydır. Sahile yakın olan Hz. Muğdat Camii, halk arasında dua etmek, şifa bulmak, dilek dilemek için oldukça popüler bir yerdir.