EgeMuğlaYurtiçi Gezilerimiz

Muğla’da Sakinlik Arayanlara: Dalyan Gezi Rehberi

Dalyan Gezilecek Yerler - Dalyan Nerede?

Dalyan Nerede?

Dalyan, Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlıdır ve Akdeniz ile Köyceğiz Gölü’nü birleştiren bir kanalın üzerine kurulmuştur. Dalyan, coğrafi konumu bakımından Ege Bölgesi’ne bağlı olarak bilinse de aslında Akdeniz’e bağlıdır. Kuzeyinde Köyceğiz, doğusunda Ortanca ve batısında Marmaris bulunan, şehirsel yapılanmaya rağmen yeşil alanlarını ve huzurlu havasını koruyan Dalyan’a düzenlenecek bir gezi birçok gezilecek yeri de beraberinde getirmektedir. İşte meraklıları için Dalyan gezi rehberi…

Şehirlere mesafe olarak değerlendirildiğinde Dalyan, Muğla’ya ortalama 78 km, İstanbul’a 825 km ve İzmir’e 295 km mesafede yer almaktadır.

Dalyan Hakkında

Muğla ilinin tarih öncesi ve tarihi devirlerde birçok olaya sahne olduğu ve üzerine 195’e yakın antik kent kurulduğu göz önünde bulundurulduğunda, Dalyan’ın da yüzyıllara dayanan tarihi bir geçmişi olduğu sonucuna varmak kaçınılmazdır. Dalyan gezi rehberi arasında göreceğiniz Dalyan Kanalları’nın da akıllara kazınan bir efsanesi bulunmaktadır.

Efsaneye göre, Kral Apollon’un Kaunos ve Byblis adında ikiz bebekleri olur ve bu ikiz kardeşler birlikte büyürler. Tüm zamanlarını birlikte geçiren kardeşler zaman içerisinde birbirlerine aşık olurlar gizli bir ilişki yürütürler. Bir zaman sonra Byblis’in hamile olması ve ardından doğan bebek tüm sırrı ortaya çıkarır ve bunu öğrenen Apollon oğlu Kaunos’u ülkeden gönderir. Kaunos ve yanındaki birkaç yaveri günümüzün Çandır sınırı içinde yer alan Dalyan Kanalı kıyısında Kaunos Antik Kenti’ni kurar ve burada yaşamaya başlar. Babasının yanında kalan Byblis ise yaşanan durumdan ve sevgilisinden ayrı kalmasının verdiği üzüntüden dolayı gözleri kuruyana kadar gözyaşı döker ve en sonunda intihar ederek ölür. Şimdilerde tarihi ve doğal bir güzellik olan ilgi çeken Dalyan Kanalları ise Byblis’in göz yaşları ile dolmuştur.

Bu efsane ve geriye kalan tarihi birçok yapısıyla Dalyan, turistler için harika bir tatil fırsatı olmaktadır.

Dalyan Gezilecek Yerler

İztuzu Plajı

Dalyan gezi rehberi için hazırlayacağınız listede ilk sırada yer alması gereken yer İztuzu Plajı olmalıdır. Burası, incecik kumu, ortalama 5 km uzunluğundaki kumsalı, tuzlu su ve tatlı suyun birleştiği yer olma özelliği ve caretta caretta’ların yumurtlama bölgesi olması ile dünyanın en iyi plajları arasında yerini almaktadır. Plaja özel araç ile veya Dalyan tekne turları ile giriş yapmanız mümkündür. Araçlar için otopark ücreti yaklaşık 5 TL’dir ve tekne turu ücretleri ise ortalama 25 TL civarındadır. Bünyesinde şezlong, şemsiye, duş, soyunma kabini, tuvalet gibi bölümler yer almasının yanında büfe ve kafeler de bulunan İztuzu Plajı, geziniz sırasında tatil yapılacak yerler arasında en iyisi olmaya adaydır.

Sülüngür Gölü

Levrek ve Çipura balıklarıyla ünlü olan gölün etrafı, çam ağaçları ile çevrilidir. Ayrıca Sülüngür Gölü kefal balıklarının ve nil kaplumbağalarının da yumurtlama alanı özelliğine sahiptir. Dalyan gezi rehberi arasında güzel bir piknik yapmak veya günbatımını izlemek için en doğru adreslerden biri olan bu nokta, doğa yürüyüşleri yapmak ve doğanın karelerini yakalamak için de oldukça idealdir.

Kaunos Antik Kenti

Tarihin tozlu ve ilginç sayfalarının geçtiği, efsanelere konu olan bu kenti, Dalyan gezi rehberi  arasında mutlaka almanız gerekmektedir. Antik kentin içerisinde Bizans, Roma İmparatorlukları ve Helenistik dönemden kalıntılar bulunan kentin tarihi yaklaşık olarak MÖ 10. Yüzyıla dayanmaktadır. Burada yer alan surlar, hamam ve kaleler, Tarihi kilise, Apollon kutsal alanı ve sandık mezarları gezebilir ve tarihi doygunluğa ulaşabilirsiniz.

Radar Tepesi

Tatilde yapılacak aktiviteler arasında neler olmalıdır sorusuna verilebilecek en güzel cevaplardan biri kesinlikle Radar Tepesi’ne gidip neredeyse bütün bir Akdeniz Manzara’sını izlemektir diyebiliriz. Hem turlarla hem de kişisel araçlarla ulaşabileceğiniz tepede, Sülüngür Gölü, Dalyan Deltası ve İztuzu Plajı dahil pek çok manzarayı izleyip Dalyan gezisi hatıralarınızı fotoğraflarla süsleyebilirsiniz.

Dalyan Gezisi Ne Zaman Yapılır?

Akdeniz iklimi özelliklerine sahip olan bölgeye yılın her mevsimi seyahat etmeniz mümkündür fakat Dalyan bir turizm beldesi olduğundan özellikle yaz aylarında tercih edilmektedir. Haziran-Temmuz-Ağustos aylarına planlarınızı yapıp burada bir tatil fırsatı yakalayabilirsiniz.

Dalyan Gezisi Yaparken Ne Yenir? Neler Yapılır?

Dalyan, deniz ürünleri ile meşhur bir tatil beldesidir ve burada mutlaka tatmanız gereken lezzetlerin başında mavi yengeç gelmektedir. Bölgenin merkezinde veya kıyı kısımlarındaki neredeyse her mekanda bulabileceğiniz mavi yengecin yanı sıra kefal, levrek ve çipura balıklarını da deneyebilir ve deniz manzaralı restoranlarda yemeğin tadını çıkarabilirsiniz.

Dalyan gezi rehberi kapsamında görülecek pek çok noktaya sahip olmasının yanında aktiviteleriyle de sizleri eğlendirecektir. Tatilde yapılacak aktiviteler arasında en çok önerileni ise Dalaman Çayı’nda rafting yapmaktır. 18-55 yaş arası herkesin yapabileceği bu doğa sporu, adrenalini yükselterek sizlere unutulmaz anlar yaşatacaktır. Bu arada hemen söyleyelim Muğla’ya geldiyseniz mutlaka ama mutlaka Harikalar Diyarı’nda Kısa ve Güzel Bir Mola: Bodrum Gezisi yazımıza da bakmanızı isteriz.

Dalyan Gezisi Tavsiyeler

Dalyan tatili için konaklama konusunda pek çok seçeneğiniz bulunmaktadır fakat önerimiz hem gezilecek yerlere hem de koylara yakın mesafede bir bölge seçmeniz olacaktır. Bunun dışında bölgedeki Dalyan Pazarı’na uğrayarak gezi dönüşü için hatıralar satın alabilirsiniz.

Buna benzer daha birçok gezi, tatil ve gastronomi içerikli paylaşımlar için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu