EgeMuğlaYurtiçi Gezilerimiz

Muğla’da Yapılacaklar: İztuzu Gezi Rehberi

Muğla - İztuzu Gezilecek Yerler

Yasemin kokuları arasında ruhunuzu dinlendirecek bir tatil istiyorsanız size önerimiz İztuzu gezisi! İşte keyifli günler için hazırladığımız İztuzu gezi rehberi…

İztuzu Nerede?

İztuzu, Muğla kentinin Ortanca ilçesinde bulunmaktadır. Dalyan beldesi yakınlarında olduğundan İztuzu gezi rehberi arasında Dalyan’ı da karış karış gezebilir ve birçok farklı aktivite yapma fırsatı yakalayabilirsiniz. 4,5 kilometre uzunluğuna sahip bir Akdeniz plajı olan İztuzu, hem tatlı suyun hem de tuzlu suyun birlikte bulunduğu ender plajlardandır.

İztuzu’nun bulunduğu bölge olan Dalyan, gözyaşıyla gelen bir mutluluk efsanesine sahiptir. Kısaca bahsedecek olursak; Kral Miletos’un Kaunos (erkek) ve Byblis (kız) adından ikiz çocukları olur. İkizler birbirlerini çok sevmektedir. Ancak, Byblis’in erkek kardeşine sevgisi öyle büyüktür ki her an görmek ister, görmezse kendisini çok huzursuz hisseder. Kardeş sevgisini oldukça aşan bu sevgiyi erkek kardeşine bir mektup yazarak açıklar.

Kaunos, bu duruma hem çok üzülür hem de çok utanç duyar. Kenti terk ederek günümüzde Kaunos kentinin bulunduğu yere gelir ve bir kent kurar. Byblis, bir daha Kaunos’u göremeyeceği için çılgına döner ve dağlarda onu aramaya başlar. Bir süre sonra umudu tükenir ve hayatına son vermek için yüksek bir kayadan atlayarak hayatına son verir. Byblis’in gözyaşları ise bir pınar olur ve Dalyan kanallarını oluşturur.

İztuzu Gezisi Sırasında Gezilecek Yerler

Labirenti anımsatan sazlıklar arasında süzülen tekneler, büyüleyici ekosisteme sahip İztuzu Plajı’na sizi ulaştırmaktadır. İztuzu Plajı, dünyadaki hem en ünlü hem de en özel plajdır. Dalyan’a asıl geliş sebebiniz İztuzu gezi rehberi  olsa dahi bu tatil beldesinde birçok farklı noktayı ziyaret edebilirsiniz!

Kaunos Antik Kenti
Antik tiyatro,tarihi çeşme, akropol, şehir surları, su deposu, Roma hamamı, kaya mezarları ve tapınak antik kent bünyesinde bulunmaktadır. İztuzu gezi rehberi  kapsamında yapabileceğiniz tekne turları ile buraya oldukça kolay ulaşabilirsiniz. Antik kentte korunmuş en iyi yapı 5 bin kişilik tiyatrodur ve basamaklarında iki zeytin ağacı yetişmiştir.

Kaunos Kral Mezarları

Kentin köklü tarihinden günümüze kadar ulaşabilen en güçlü izlerini Kaunos Kral Mezarları taşımaktadır. 2500 yıldır Balıklar Dağı’nın güney kayalıklarında yerini almıştır. Kayalıklara oyulmuş olan görkemli anıt mezarlar, günümüzde eşi benzeri bulunmayan ince detaylara sahiptir.

Radar Tepesi

Türkiye’nin en güzel manzarasına sahip yerlerden birisidir ve İztuzu gezi rehberi ile çam ormanlar arasındaki kıvrımlı yollardan tepeye ulaşabilirsiniz. Zirveye yalnızca Jeep Safari araçları çıkabilse dahi zirveye varmadan sağ tarafta geniş bir açıklık vardır. Burada Dalyan Deltası’nı, Köyceğiz Gölü’nü, İztuzu Sahili’ni, Sülüngür Gölü’nü ayaklarınız altına aldığınız nefis bir manzarayla karşı karşıya kalacaksınız. Dalyan Jeep Safari turlarına katılarak birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Kargıcak Koyu

Tabelaları takip ederek ulaşabileceğiniz pek bilinmeyen bir cennet noktasıdır. Radar Tepesi’ne gidilen yoldan gidilmektedir. Kum ve çakıl kaplı 200 metrelik plaj oldukça güzel bir de tesise sahiptir. Hemen yakınında Bacardi Koyu’nu da buraya gelmişken ziyaret etmelisiniz.

Sülüngür Gölü

İztuzu Plajı’na giderken Sülüngür Gölü yakınlarından dolanarak gidiyorsunuz. Kıyının bir bölümü çam ormanlarıyla kaplı gölde gün batımının keyfini çıkarabileceğiniz gibi piknik de yapabilirsiniz.

Yuvarlak Çay

Tam bir sayfiye yeri olan Yuvarlak Çay, serin suları ile yazın bunaltıcı havasını dağıtıyor. Sevdiklerinizle piknik yapabileceğiniz ve çay üzerindeki salıncaklarda fotoğraf çektirebileceğiniz bu sakin yeri İztuzu gezi rehberi  rotanıza ekleyebilirsiniz.

Ekincik Koyu

Tekneyle ulaşabileceğiniz gibi özel aracınızla da gelebileceğiniz koy, günlük ziyaretiniz için oldukça uygundur. Turkuaz ve berrak suları ile deniz, kum ve güneşin tadını İztuzu gezi rehberi çıkarabileceksiniz.

İztuzu Gezisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

İztuzu Plajı, Türkiye’de en uzun deniz sezonuna sahip yerlerden birisidir. Kış aylarında da ziyaret edebileceğiniz bölgenin en çok ilgi gördüğü aylar mayıs ve eylül ayları dönemidir. İztuzu gezi rehberi ile hem Avrupa’nın en güzel plajlardan birisine hem de inanılmaz bir ekosisteme yolculuk yapmış olacaksınız. İztuzu Plajı, The Times gazetesi tarafından 2008 yılında ‘’Avrupa’nın En İyi Açık Alanı’’ seçilmiştir. Caretta Caretta’ların yumurtalarını bırakabilecekleri ince kuma sahip bir plajdır. Bu sebeple mayıs ayından eylül ayına kadar Caretta Carettalar yumurta bıraktıkları için akşam 20.00’den sabah 08.00’e kadar plajı kullanamıyorsunuz. Bu aylarda plaj geceleri tamamen kaplumbağalara kalmaktadır.

İztuzu Gezisi Yaparken Ne Yenir?

İztuzu gezisi sırasında Dalyan’a gelmişken mutlaka mavi yengeç yemenizi öneririz. Restoranların spesiyali olan mavi yengeç, adını kıskaçlarındaki renkten alır ve denizle akarsuyun birleştiği lagünde yaşar.

İztuzu Gezisi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Tavsiyeler

İztuzu Plajı’na ulaşmak için iki farklı alternatifiniz bulunmaktadır. Dalyan’daki rıhtımdan hareket eden dolmuş tekneler ile sazlıklar arasındaki kanallardan geçerek plaja ulaşabileceğiniz gibi minibüslere binerek de Sülüngür Gölü etrafındaki çam ormanları arasından plaja ulaşabilirsiniz.

İztuzu gezi rehberi ile huzurlu bir kaplıca deneyimi de yaşayabilirsiniz. Dalyan’a 4 kilometre uzaklıkta bulunan Sultaniye Kaplıcası, en yüksek radyoaktiviteye sahip kaplıcalardan birisidir. İsterseniz tekneyle isterseniz araçla buraya kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Burada çamur banyosu yaptıktan sonra kaplıca havuzunun keyfini çıkarabilirsiniz. Daha birçok gezi ve tatil fikirleri için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.

Diğer gezi ve tatil içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu