Dini-Kültür Turları

Seyit Battal Gazi Külliyesi Gezi Rehberi: Rüya Gibi Bir Tur

Seyit Battal Gazi Külliyesi Nerede?

Seyit Battal Gazi Külliyesi

Rüyalara insanların yol göstericisi derler. Battal Gazi Külliyesi Gezi Rehberi sizi, bir rüya sonucu bulunan bu önemli mirasımızda kültür yolculuğuna çıkarıyor.

Battal Gazi Külliyesi Gezi Rehberi&Kültürel Turlar

Gezi Rehberi içine dâhil olan bu kültürel mirasımızda İslami öğretilerin çok fazla olduğunu görürüz. Kalenderi dervişleri ve Bektaşiler bu külliyeyi merkez kabul etmiştir. Hacı Bektaş-ı Veli’nin Orhan Gazi’ye yaptırdığı külliyede yaklaşık bin kişilik bir halk 695 yılında doğan Seyitgazi’yi büyütmüştür. Öyle ki Battal Gazi Müslümanlar için her zaman birleştirici bir isim olarak veli, seyit, gazi sıfatları ile nitelendirilmiştir. Boyunun 2,40 metre olduğu, ayakları kabristana sığmadığı için büzülerek konulduğu rivayetleri, zatın heybetli kişiliğini de ön plana çıkarıyor.

Seyit Battal Gazi Hakkında  

Rivayet o ki 1208 yılında rüyasında kabrin yerini gören I. Alaeddin Keykubat’ın sevgili annesi Ümmühan Hatun, buraya hemen bir türbe ve sonrasında da camii inşa ettirmiştir. Osmanlı döneminde cami ve türbeye ek olarak imarethane, tekke, medrese ve dergâh da eklenerek bir ilim yuvası haline getirilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın İran seferlerine giderken buraya uğramadan geçmediği ve onun da bazı ilaveler yaptığı söylenir. Matrakçı Nasuh tarafından bir minyatürü yapılarak içerisine yerleştirilmiştir. Özellikle İstanbul’dan Hicaz’a giden yol üzerinden hacca gidenlerin konakladığı bir yer olmuştur.

Battal Gazi Külliyesi

Dini vecibelerini yerine getirmek için yola çıkanlar içinde burası ayrıca bir anlam taşır. Külliye içerisinde 16 adet farklı ve anlamı büyük oda bulunur. Zikir ve kırklar odası, Halifelik Meydanı, imarethane, ekmek evi, Bektaşi Dergâhı, Çoban Baba Türbesi, türbedar odası, çilehane, Kesikbaşlar Türbesi, Battal Gazi Türbesi, mescit, Mihaloğlu Ahmed ile Mehmet Bey’in Kabristanı, Ayni Ana Türbesi, Ümmehatun Türbesi ve medrese. Hepsi bu külliyenin içerisinde Battal Gazi Türbesi Gezi Rehberi ile ziyaretçilerini bekler. Asıl adının Cafer olduğu ancak bir esirin Müslüman olması üzerine onu affetmesi sonrasında vazgeçtiği anlamına gelen Battal ismini aldığı söylenir.

Battal Gazi Külliyesi Nerededir?

Namı ve tarihi dokusu ile Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde bulunan külliye, Battal Gazi Külliyesi Gezi Rehberi programınızda genişçe yer ayırmanız gereken bir konumda bulunur. Mevsim farklılıklarına göre değişkenlik göstermekle birlikte, ücret ödemenize gerek kalmadan 08.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Derebenk bölgesinde Üçler Tepesinde bulunan külliyeye ulaşım çok kolaydır.

battal gazi külliyesi

İlginizi çekebilir: Hayme Ana Türbesi Manevi Tur Rehberi! Hayme Ana Kimdir?

Battal Gazi Külliyesi’ne Ne Zaman Gidilir?

Yılın istediğiniz ayında size en uygun tarihte gezi planlamanızı yapabilirsiniz. Peygamber soyundan geldiği düşüncesi ile manevi anlamda da çok özel bir yere sahiptir. Battal Gazi Külliyesi Gezi Rehberi olarak size bir tavsiyemiz daha var. Buraya gitmişken Midas Anıtı’nı gezmeyi ve Porsuk Çayı’nın eşsiz güzelliğini seyretmeyi de unutmayın.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri