Nazilli’de nereler gezilir ve Nazilli gezi rehberi planı yaparken listeye nereleri eklemeliyiz gibi sorulara cevap arıyorsanız, içeriğimiz tam size göre!
Başlıklar
Nazilli Hakkında
Aydın iline bağlı ve il içindeki en büyük nüfusa sahip ikinci ilçe olma özelliğini gösteren Nazilli, Aydın şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Nüfusu yaklaşık 160 bine yaklaşan ve yine yaklaşık 660 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip olan ilçe, en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Nazilli gezi rehberi planlamadan ve Nazilli’ye yakın gezilecek yerlerden bahsetmeden önce, gelin ilçenin tarihçesine göz atalım.
Nazilli bölgesine yakın ilk yerleşim merkezi mastavra kentidir. Bu kenti Lidyalılar kurmuştur. Bu bölge ticaret yolları üzerinde bulunduğundan o dönem için oldukça önem arz etmektedir. Aydın hattının bu ülke üzerinde bulunması yer alabilir. Basma fabrikası olma özelliğine sahiptir. Fabrika içerisinde laboratuvar hastane eczane bulunmaktaydı. Şimdilerde fabrikanın olduğu alan Adnan Menderes üniversitesine bağlı bir hizmet binasıdır.
Nazilli’de tarımın en önde gelen geçim kaynaklarından biri olduğunu ve çay gibi birkaç bitkinin dışında, çoğu tarım ürününün burada yetiştiğini söyleyebiliriz.
Nazilli’ye ulaşım hakkında bir şeyler söyleyecek olursak da, İzmir üzerinden trenle buraya gelebileceğinizi, ya da Aydın şehir merkezinden sıklıkla sefer düzenleyen otobüsler ile buraya ulaşabileceğinizi söylemeliyiz. Dilerseniz planladığınız Nazilli gezisi için araç da kiralayabilirsiniz. Aydın şehir merkezinden ya da Nazilli ilçe merkezinden kolaylıkla araç kiralayabilirsiniz.
Nazilli’de Gezilecek Yerler
Sümer Parkı
Sümerbank parkı, Nazilli gezi rehberi arasında gitmenizi tavsiye edeceğimiz yerlerden biridir. Daha önce bahsettiğimiz Sümerbank Tekstil Fabrikası’nın lojmanlarının bulunduğu yerde şimdi bulunan büyük bir parktır. Parkın içinde yeşil alanlar, yürüyüş yolları ve havuzlar ile piknik alanları, hayvanat bahçesi ve lunapark bulunuyor. Ayrıca burada yemek yiyebileceğiniz ve bir şeyler içeceğiniz tesisler ve küçük bir gölet de bulunmakta.
Uzun Çarşı
Nazilli simgelerinden biri haline gelmiş ve tam da merkezinde bulunan uzun Çarşı, çevresinde alışveriş yapabileceğiniz dükkanlarla yemek yiyebileceğiniz restoranlar ve vakit geçirebileceğiniz kafelerle ilçede en çok vakit geçirilen yerlerden biridir. Uzun Çarşı’da ünlü olan pidecilerde yemek yiyebilir, alışveriş yapabilir ve ilçedeki en kalabalık olan bu alanda vakit geçirebilirsiniz.
Arpaz Kalesi
Arpaz beylerinden Hacı Hasan Bey’e ve ailesine ait Airbus konağı, Nazilli ile Bozdoğan arasında bulunmaktadır. Nazilli gezi rehberi kesinlikle görmenizi tavsiye ettiğiniz yerlerden biridir. Bir kulesi, ambarı, ahırları ve müştemilatı bulunan; şu anda bakımsız bulunsa da görkemli bir görüntü sunan bir konak.
Konağın inşa edilme hikayesi ise ilginç. Padişahın Rodos’a sürdüğü Hacı Hasan Bey, oradan dönerken Rodoslu yapı ustaları da yanında getirmiş ve konağı onlara inşa ettirmiş. Şu anda ilgisizlikten dolayı pek bakımlı görünmese de, Arpaz Kalesi görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden biri.
Nazilli Etnografya Müzesi
Nazilli’deki tren yolu hattının Türkiye’deki ilk tren yolu üzerinde bulunduğundan bahsetmiştik. Eskiden Ankara palas oteli olan, günümüzde ise Etnografya Müzesi olan bu bina Nazilli Tren garı karşısında bulunmaktadır. Nazilli gezi rehberi kapsamında ziyaret edebileceğiniz Etnografya Müzesi, aynı zamanda Anayurt Oteli filminin çekildiği bina olarak da bilinmektedir.
Mastaura Antik Kenti
Nazilli’ye bağlı Bozkurt köyünün yaklaşık 1 kilometre uzağında bulunan Mastaura Antik Kenti, çok büyük bir yerleşim merkezi olarak bilinmese de; farklı dönemlerde yaşamış farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmasıyla ve bu izleri günümüze kadar taşıması ile bilinmekte ve ziyaret edilmesi önerilmektedir.
Nazilli’ye Ne Zaman Gidilmelidir?
Nazilli, Akdeniz iklimi özellikleri gösterdiğinden; kış döneminde Aralık-Şubat ayları dışında pek soğuk havayla karşılaşmadan Nazilli gezi rehberi ile bu geziyi gerçekleştirebilirsiniz.
Bahar aylarında gezerseniz civardaki köylerde renk renk açmış laleleri ve papatyaları izleyerek keyifli bit yolculuk yapabilirsiniz. Ayrıca Nazilli’ye yakın Sultanhisar’da ünlü olan çilekleri tatma ve çilek satın alma şansına da sahip olursunuz.
Nazilli’de Ne Yenir?
Paşa böreği, kıymayla yapılan ve Aydın’da ünlü olan bir börektir. Yoğurtla birlikte servis edilen börek, genellikle yerel halk tarafından yapılsa da; bazı restoranlarda da yemeniz mümkün.
Yuvarlama ya da yerel halkın deyimiyle hurma, yine kıymayla ve yapılan; üzerine yoğurt dökülerek servis edilen bir sulu yemektir. Aydın’ın çoğu ilçesinde olduğu gibi, Nazilli’de de bu yemeği tadabilirsiniz.
Pide, Aydın’ın Yenipazar ilçesine özgü bir yemek olarak bilinse de; Nazilli’de de çok meşhurdur ve çoğu yerde pideci görmeniz mümkündür. Aydın’ın çoğu ilçesinde ve şehir merkezinde de bol bol pideci göreceksiniz ancak; Nazilli’de en bilinen pidecilerden birinin Nazar Pide olduğunu da söyleyelim.
Kar helvası ise özellikle yaz aylarına denk geldiyseniz, mutlaka denemenizi tavsiye ettiğimiz soğuk bir içecek diyebiliriz. Farklı çeşitlerde şerbetlerle tatlandırılan kar helvası, çoğu Aydın ilçesinde olduğu gibi Nazilli’de de n-bahar ve yaz aylarının tercih edilen içeceklerinden.
Buna ek olarak daha fazla yer keşfetmek ve farklı tatil fikirleri edinmek için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.