İstanbul

Kuzguncuk Gezilecek Yerler – Kuzguncuk Nerede? Nasıl Gidilir? Ne Yenir?

Kuzguncuk Nereler Gezilir?

Üsküdar Kuzguncuk, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan tarihi bir semttir. Semtin tarihi, Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanmaktadır. Kuzguncuk semti, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Yahudi cemaati tarafından kurulmuştur. Semtte birçok sinagog ve Yahudi mezarlığı bulunmaktadır. Semtin mimari yapısı da oldukça dikkat çekicidir. Cumbalı evleri, dar sokakları ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır.
Kuzguncuk semtinin tarihi dokusunun korunması için birçok çalışma yapılmaktadır. Ayrıca aynı sokak içinde camii, sinagog ve kilisenin bulunduğu semtte, hoşgörünün simgesi olarak üç inancı simgeleyen yapıların bir arada olması oldukça ilgi çekiyor. Semtte bulunan bir çok tarihi yapıda restore edilerek turizme kazandırılmaktadır. Buraya geldiğinizde yanınızda muhakkak bir fotoğraf makinesi getirmeniz gerekir. Renkli cumbalı evleri, eşsiz konakları, yalıları ve semt yaşantısı ile sizi tarihte küçük bir yolculuğa çıkaracaktır. İşte Kuzguncuk’ta gezilecek yerler, kültür sanat etkinlikleri ve tadılması gereken lezzetler:

Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler

Fethi Ahmet Paşa Yalısı / Ahmet Fethi Paşa Yalısı

fethi ahmet paşa yalısı
fethi ahmet paşa yalısı

Tam yapılış tarihi bilinmesede Osmanlı imparatorluğunda devlet adamlığı yapmış olan Ahmet Fethi Paşa ‘ya ait olan bu eşsiz konak, Osmanlı mimarisinin nadide örneklerinden biridir. Paşa Limanı mevkiinde bulunan konakta muhteşem manzarası ve görseli ile fotoğraf çektirerek arşivinize ekleyeceğiniz harika bir eser.

Sinagoglar ve kiliseler

camii-kilise-sinagog
camii-kilise-sinagog

Başta da söylediğimiz gibi belki de Dünyanın hiçbir yerinde görmeyeceğiniz aynı sokak içerisinde üç farklı dinin ibadet haneleri iç içe geçmiş durumda. Bu durum semtin hoşgörüsünün ne denli yüksek olduğunun bir göstergesidir ve bu hoşgörü mabetlerini de görmeden buradan ayrılmak olmaz. Beth Yaakov Sinagogu, Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi, Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi, Bet Nissim Sinagogu ve listemizde bulunan tarihi camiiler ile Kuzguncuk kelimenin tam anlamıyla bir mozaik.

Kuzguncuk Çeşmeleri

Kuzguncuk ‘ta bir çok tarihi çeşme vardır ve semtin sembol eserlerindendir. Bunlardan birisi Mahbub Ağa Çeşmesi ve bir diğeri Kuzguncuk iskele çeşmesidir.

Marko Paşa Köşkü

Marko Paşa Köşkü
Marko-Paşa-Köşkü

Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz ‘in doktoru olarak tanınan ve halk içinde bir deyim olarak kullanılan “Derdini Marko Paşa’ya Anlat” ile tanınırlığı artmış bir Osmanlı paşasıdır. Bir çok dizinin çekildiği bu semtte, ekranların sevilen dizilerinden birisi olan Hayat Bilgisi ‘de bu köşkte çekilmiştir. Boğazın nadide yerlerinden birinde olan köşkün manzarasına hayran kalacaksınız.

İcadiye Caddesi

İcadiye-Caddesi
İcadiye-Caddesi

Kuzguncuk’un ana caddesi olarak da bilinen bu yer de bir çok kafe, lokanta, restoran, kitapçı, galeri ve antikacılar mevcut. Yeşilliklerle dolu bu caddeyi görmeden ve eşsiz kafelerinde bir fincan kahve içmeden buradan ayrılmayın.

Perihan Abla Sokağı

perihan-abla-sokagi
perihan-abla-sokagi

80’lı yılların popüler dizisi Perihan ablanın çekildiği bu tarihi sokakta eskileri bilen ve yaşı müsait olan kişiler zamanda kısa bir yolculuğa çıkacaktır. Ayrıca 2000 li yılların başında yine burada çekilen ve ekranların o dönem sevilen dizilerinden Ekmek Teknesi ‘de bu sokakta çekilmiştir.

Kuzguncuk evleri

kuzguncuk evleri
kuzguncuk-evleri

Sizi gerçek anlamda zamanda yolculuğa çıkaracak ve unutulmaz kareler yakalayacağınız yerlerden biride semtin muhteşem evleridir. Osmanlı mimarisinin en klasik örneğini yansıtan bu evler, Cumbalı tarzda dizayn edilmiş ve bir çoğu oldukça bakımlı yada restorasyon görmüştür. Rengarenk bir çok evin olduğu semte aşık olacaksınız.

Tarihi Kuzguncuk Fırını

kuzguncuk fırını
kuzguncuk-fırını

Bu tarihi fırında sizi zamanda yolculuğa çıkaracak. Zira çocukluğunuzda yediğiniz bir çok lezzetli ürünü burada bulabilirsiniz. Özellikle simit, galeta, fındık unu ve badem unu ile yapılan çeşit çeşit kurabiyeler, özelliklede dondurma mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında.
Adres: Kuzguncuk mah, İcadiye Cd. no:24/a

Can Yücel Kahvesi – Çınaraltı kafe

Kuzguncuk-Cinaralti-Kahvesi
Kuzguncuk-Cinaralti-Kahvesi

Ünlü Türk şairi Can Yücel ‘in kahvesi olarak bilinen bu mekanın diğer bir adı ise Çınaraltı kafe dir. “Ben Kuzguncuk’ta yeşil bir dal buldum ona tutundum. Kuzguncuk’ta oturuyorum martılarla aynı katta.” Dizelerine konu olan bu kafe’yi de görmeden ayrılmayın.

Fethi Paşa Korusu Sosyal Tesisleri

Fethipaşa korusu sosyal tesisleri
Fethipasa-korusu-sosyal-tesisleri

Belediye’ye ait bu tesiste Sarayburnun’dan Ortaköy’e kadar muhteşem bir manzara eşliğinde uygun fiyatla bir çok yiyeceğin ve içeceğin tadını çıkarabilirsiniz. Bir çok bitki ve ağaç türünün bulunduğu koruda yeşile ve maviye doyacaksınız. Boğazın bu nadide korusunda Türk mutfağının bir çok örneğini tatma şansı bulacaksınız.

Cemil Molla Köşkü

cemil molla köşkü
cemil-molla-köşkü

II. Abdülhamit tarafından yaptırılan köşk zamanın adalet bakanı olan Mahmud Cemil Efendi ‘ye aittir. Köşkün mimarı İtalyan Alberti dir. Mimarisi Doğu ve Batı sentezi şeklinde dizayn edilen köşkün en büyük özelliği ise bütün odalarının denizi görecek şekilde dizayn edilmesidir. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğunda ilk telefon hattının denendiği yerlerden birisi de bu köşktür.

Üryanizade Cami

üryanizade camii
üryanizade-camii

Boğazın kenarında bulunan bu camii semtin en eski camisi olarak ön plana çıkıyor. Bir yalı gibi mimarisi olan bu camii oldukça etkileyici bir görüntüye sahip. 40 günde yapıldığı söylenen bu camii’nin tarihi oldukça eski yıllara dayanmaktadır. Üryanizade camii zaman içerisinde bir çok resterasyona maruz kalmasına rağmen projeye sadık kalınarak aslı hiçbir zaman bozulmadan günümüze kadar gelmiştir.

Kuzguncuk Sahili

kuzguncuk sahili
kuzguncuk-sahili

Kuzguncuk Sahili, semtin en güzel yerlerinden biridir. Burada, Boğaz’ın muhteşem manzarasını izleyebilir, yürüyüş yapabilir ve piknik yapabilirsiniz. Gittiğinizde daha öncede söylediğimiz gibi fotoğraf makinenizi yanınızda götürmelisiniz. Boğazın bu muhteşem manzarasını ölümsüzleştirerek yeni anılar biriktirmeniz kaçınılmaz.

Kuzguncuk Bostanı – İlya’nın Bostanı

kuzguncuk bostanı
kuzguncuk-bostanı

İlya’nın bostanı olarak da tanınan bu bostan günümüzde Kuzguncuk bostanı olarak anılmaktadır. Kuzguncuk semtinin ortasında bulunan bu bostanda; meyve bahçeleri, tarım alanları, hobi bahçeleri, yürüyüş yolları, tıbbi ve aromatik bitkiler bulunmaktadır. Ayrıca Hıdırellez vb. bir çok kutlamada burada düzenlenmektedir.

Kültür Sanat

Kuzguncuk kültür sanat faaliyetleri ile de ön plana çıkan bir semttir. Semtte Nurduran Duman ile “Şiir Suare” Kuzguncukta Şiir Akşamları her Perşembe saat 20:00 – 21:30 ‘da eşsiz bir şiir ziyafeti vermektedir. Güncel program ve kayıt için https://www.huginvemunin.com/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bu web sitesinde caz programları başta olmak üzere kuzguncuk’ta düzenlenen bir çok etkinlikten haberdar olabilir, katılım için başvuru yapabilirsiniz.

Kuzguncuk Ulaşım

Ulaşımı oldukça basit olan semte vapur hatları ile Üsküdar’a geldikten sonra yürüyerek bile semte ulaşmak mümkün. Ayrıca Eminönü, Beşiktaş ve Kabataş üzerinden vapur hatları mevcut. Buradan da Beykoz istikametine giden dolmuş yada İ.E.T.T. otobüsleri ile kolayca semte ulaşabilirsiniz.

Kuzguncuk’ta  Ne Yenir?

Kuzguncuk Köftecisi

Kuzguncuk’un en meşhur lezzet duraklarından biri olan Kuzguncuk Köftecisi yada diğer bir adıyla Kuzguncuk Klas Köfte, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti köfteyi sunar. Tadı damağınızda kalacak.

Kuzguncuk Mantı Evi

Kuzguncuk Mantı Evi, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan mantının en iyi adreslerinden biri Bay Mantı & Cafe, Hatice Anne Ev Yemekleri ve Yağmur Mantı Evi dir. Taze ve lezzetli mantılarını denemenizi tavsiye ederiz.

Kuzguncuk Balıkçısı

Kuzguncuk Balıkçısı, semtin en ünlü balık restoranlarından biridir. Taze deniz ürünleri ve Boğaz manzarası eşliğinde keyifli bir yemek deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kuzguncuk’ta gezilecek yerler ve tadılması gereken lezzetler bunlarla sınırlı değil. Semti keşfetmek için yürüyüşe çıkın ve kendinizi tarihi ve lezzetli bir yolculuğa çıkarın. Daha fazla gezi ve tatil fikri için Gezilinki Youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bu yazımızda ilginizi çekebilir: İstanbul Ağrı Kaç Km? İstanbul Ağrı Kaç Saat

Ümit Akbaba

Selam, ben Ümit. Eşim Serap ve oğlumuz Metehan ile #Türkiye'yi gezmeye devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri