KaradenizSamsun

Samsun’da Tarihi Bir Tur: Bafra Gezi Rehberi

Samsun Bafra Gezilecek Yerler

Bafra tarihi dokusu ve görülecek yerleri ile keyifli bir tur programını sunar. Bafra gezi rehberi sayesinde yeni yerleri keşfedebilirsiniz.

Bafra Gezi Rehberi

Adının Luvi dilinde büyük ırmak anlamına gelen Bahura kelimesinden geldiği bilinen Bafra’nın tarihi, M.Ö. 5000 yılına kadar uzanmaktadır. Bafra Gezi Rehberi hazırlanırken buraya günübirlik ya da tatil amaçlı gitmeyi düşünenlerin, bölgeye dair her türlü ayrıntıya ulaşabilmesi amaçlanmıştır.

Bafra Nerede?

Karadeniz kıyılarına 20 km. uzaklıkta, Kızılırmak birikintilerinden oluşan bir ova üzerine kurulmuş olan Bafra, Samsun’un bir ilçesidir.

Doğusunda Merkez ve Ondokuzmayıs ilçeleri, batısında Alaçam, güneyinde Kavak ve Havza ilçeleri ve kuzey tarafında da deniz bulunur. Samsun merkeze de 51 km. uzaklıktadır.

Bafra’da Gezilecek Yerler

Seyahate karar verirken Bafra Gezi Rehberi olarak gidilecek görülecek yerleri sizin için şu şekilde derleyip toparladık:

  • İkiztepe: Arkeoloji merakı olanların mutlaka görmek isteyeceği bir yerdir. 1971 yılından beri yapılan çalışmalar sonucunda bu bölgede 5 tane yerleşim yeri, 58 tane höyük, 5 tane kaya şeklinde mezar, 49 tane Tümülüs, 1 tane kale, 25 tane antik çağ ve sonrasına ait olduğu tahmin edilen kalıntı ve 1 adet köprü bulunmuştur. Eskilerden kalan Anadolu mezarlıklarının en büyüğü burada bulunur. Yapılan arkeolojik kazılarda, 623’e yakın mezar taşı bulunmuş ve mezarlıklardan 690 tane iskelet çıkarılmıştır. Bu iskeletlerde yapılan incelemeler sonrasında ölüm yaşları, cinsiyetleri, geçirdikleri ameliyat izlerine dair bulgulara rastlanmıştır. Hititlerin ilk yerleşim yerlerinden biri olan İkiztepe, başlarda Kızılırmak nehrinin Karadeniz kıyılarına döküldüğü yerde kurulmuştur fakat zamanla nehrin alüvyonlarının kıyı kısmını doldurması ile şimdiki halini almıştır. İkiztepe deniz kıyısından 7 km., Kızılırmak nehrinden ise 2 km. uzaklıkta bulunmaktadır.
ikiztepe bafra gezilinki
  • Akalan Şelaleleri: Birbirinden farklı boyutta oluşan 18 adet şelale Akalan köyünde bulunuyor. 15 metre yükseklikten süzülen şelaleler, gelen doğasever ziyaretçilerin adeta başını döndürüyor. 
bafra gezi rehberi
  • Asarkale ve Kaya Mezarları: Bafra’nın güneybatısında, yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve Kızılırmak vadisi içinde olan Altınkaya Barajı yakınlarındadır. Antik tarihi eser meraklıları için Asarkale’de bulunan ve tarihinin MÖ.1000’li yıllara dayandığı bilinen sur kalıntıları, eski hapishane, sarnıç kuyuları, kapalı çarşı gibi eserler görülmeye değer yerlerdir.
asarkale kaya mezarları bafra gezi rehberi
  • Kuş Cenneti – Kızılırmak Deltası: Ülkemizdeki en önemli kuş alanlarından bir tanesidir. Tabiatını koruyabilmiş en büyük sulak alandır. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde yaklaşık 420 tane kuş türü vardır. Bunların da 316 tanesinin Bafra’da bulunduğu, hatta 140 tanesinin üreme noktası olarak burayı seçtiği biliniyor. Bafra kuşların en sevdiği bölgeler arasında. Tepeli Pelikan, Bıldırcın Kılavuzu, Dik Kuyruk gibi nesli tükenme tehlikesi altında olan kuşları bu cennette görebilirsiniz. Yılda 100 bin su kuşuna da mekânda ev sahipliği yapıldığı Kuş Cenneti’nde, göç dönemlerinde Aladoğan, Kara Çaylak, Balık Kartalı, Çayır ve Bozkır Delicesi gibi yırtıcı kuşları da burada görmek mümkündür.
kuş cenneti bafra gezi rehberi
  • Liman Gölü: Bazı kolları denize açılan ve Karadeniz’e en yakın göl olma unvanını taşıyan bu gölde, sazan ve kefal balıkları üretimi yapılıyor. Göl suyunda biraz tuz olmasından dolayı olsa gerek gölün içinde deniz balıklarına da rastlamak mümkün oluyor.
liman gölü gezilinki

Bafra Gezi Rehberi İçin Gezilinki Öneriyor!

  • Ali Kale Bölgesi: Otelleri, motelleri ve Bafra yemek lezzetlerini tadabileceğiniz restoranları sayesinde keyifli vakitler geçirebileceğiniz bir bölgedir.
  • Alibey Çeşmesi: 1771 yılında yapıldığı bilinen ve Cumhuriyet Meydanında, kaymakamlık binasının bahçesinde bulunan çeşme bölgenin bilinen en eski çeşmesidir. Bir yüzünde Lale Devrini anımsatan bir kitabe bulunmaktadır.
alibey çeşmesi
  • Kadı Çeşmesi: 1778 yılında Kadı Ali Efendi tarafından Bulvar Yolu üzerinden yapıldığı bilinen çeşmeyle ilgili bölgede bir inanış bulunmaktadır. İnanışa göre, bu çeşmeden su içen herkesin uğurlanacağı ve kısmet sahibi olacağı söylenir. Zamanında bu çeşmeden su içenlerin Bafra’dan ayrılamadıkları da rivayetler arasındadır.
bafra gezi rehberi, kadı çeşmesi

Bafra Gezisi Ne Zaman Yapılmalı? Bafra Gezi Rehberi

Bafra tatil yeri olarak seçilemek isteniyorsa, bölgeye Karadeniz ikliminin hâkim olduğu unutulmamalıdır. Yılın çoğu zamanının ılık geçmesi sebebiyle, zamansız yağacak yağmurları göz önünde bulundurmak şartıyla, istediğiniz mevsim ve ayda buraya gezi yapabilirsiniz.

Bafra Gezisi Yaparken Ne Yenir? Neler Yapılır?

Ülkemizin her bölgesinde lezzet düşkünlerine sunulan Bafra Pidesi’ni yerinde yemenin zevkini mutlaka tatmalısınız. Kapalı olarak ikram edilen bu pide, bölgenin kendine özgü yemeklerinin başında gelir. Hamuru diğer hamurlardan farklı olarak yapılır. Bunun yanında Bafra Nokul’u tadılmaya değer lezzetlerdendir. Fındıklı, üzümlü ve cevizli olarak yapılır. İncecik hamurdan şerbetsiz olarak yapılan bir hamur tatlısıdır.

Yılın belirli aylarında yapılan ve manda sütü kaymağı kullanılan Kaymaklı Lokum, ağzınızda unutulmayacak tatlar bırakacaktır. Yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan dondurmanın yaklaşık 8 saat dövülerek yapılan vanilyalısı da Bafra Gezi Rehberi önerilen lezzetleri arasında gelir.

Bafra Gezisi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler/Tavsiyeler

İlginizi Çekebilir Gazi Müzesi Sanal Tur Gezisi Yapmaya Hazır Mısınız?

Bafra tatil beldesi olarak o kadar çok gezilecek yere sahiptir ki doymak mümkün olmaz. Deniz fenerini görmeden, Balık Göllerini ziyaret etmeden, Beylik Köyü Höyüğünün tarih kokusunu almadan buradan ayrılmamalısınız. Ayrıca Cami-i Kebir, 7 kemerli ve çiftler için uğurlu olduğu söylenen Gelin Köprüsü, Şifa Hamamı, Böğürtlen Höyüğü ve Bafra Arkeoloji Etnoğrafya Müzesini de mutlaka gezi programınızda uğranılacak yerler arasına yazmalısınız.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri