Ankaraİç AnadoluYurtiçi Gezilerimiz

Beypazarı Gezi Rehberi: Az Bilinen Şahane Turistik Yerlerden Biri

Ankara Gezilecek Yerler

Ankara şehir merkezine oldukça yakın, ve yılda birçok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Beypazarı hakkında biraz daha bilgi edinmek isterseniz; Beypazarı gezi rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

Beypazarı Nerede? Beypazarı Gezisi Hakkında Kısa Bilgi

Ankara’ya bağlı bir ilçe olan Beypazarı, Ankara’nın 100 km kuzeybatısında bulunmaktadır. İlçenin kuzey ve batı kesimleri ise Karadeniz Bölgesi sınırları içindedir. Ankara merkezden Beypazarı yaklaşık 103 kilometredir. Beypazarı gezi rehberi için kendi aracınızla seyahat edecekseniz neredeyse bir buçuk saat süren bir yolculuk yapacaksınız.

Ancak Beypazarı’nın çokça ziyaret edilen turistik bir yer olduğunu da göz önüne alırsak, toplu taşıma da kullanabilirsiniz. Otobüs saatleri ve fiyatları hakkında bilet firmalarının internet siteleri üzerinden net bilgilere ulaşabilirsiniz.

Beypazarı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bilinen ilk adı “Kaya Doruğu Ülkesi” anlamına gelen “Lagania” olan Beypazarı, Roma döneminde İstanbul’u Ankara ve Bağdat’a bağlayan önemli geçit ve ticaret yolları üzerinde bulunmaktaydı. Osmanlı Döneminde ise tımarlı sipahi merkezlerinden biriydi ve yöredeki sipahi beyinin, ticaretin yoğunluğuna ithafen buraya “Beğpazarı” denmeye başlandı.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de yer verdiği Beypazarı’nda; Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlıların hüküm sürdüğü bilinmektedir. Yerleşimin daha eskilere de dayandığı düşünülmektedir. Selçuklular döneminde önemli bir ticaret merkezi olan Beypazarı, Orhan Bey Ankara’yı aldıktan sonra Osmanlı yönetimine geçmiştir.

Beypazarı Gezisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yılın her mevsimi ayrı bir güzellikte olduğu söylenen Beypazarı’nı üşümeden gezmek istiyorsanız bahar ya da yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Ağustos ya da Eylül ayında giderseniz domate mevsimine denk geleceğinizden, yoldaki domates tarlalarını görebilir hatta domates toplayabilirsiniz.

Beypazarı gezi rehberi kış aylarına denk geldiyseniz; hava şartları için temkinli olmak dışında yapacağınız bir şey yok gibi. Yaz kış ziyaretçisi bol olan bir ilçe Beypazarı. Yalnızca karasal iklim özelliklerini göz önünde bulundurarak yanınıza kar botu, mont gibi kalın kıyafetler almanız gerek.

Beypazarı Gezisi Yaparken Neler Yenir?

Öncelikle Beypazarı’nda havuçla sık sık karşılaşacağınızı söyleyelim. Havuç suyu satan birçok satıcıyla karşılaşmanız olası, tatmanızı öneririz. Toprak kaplar içinde hazırlanan ve taş fırınlarda pişen Beypazarı güvecini, dolmayı, buraya özgü baklavayı, Beypazarı kurusunu, höşmerimi, havuç lokumunu tadabilirsiniz.

Beypazarı gezi rehberi arasında tattığınız lezzetlerden çoğunu satın alabilir ve evinize de götürebilirsiniz. “Beypazarı Halise Teyze’nin Yeri” ise özellikle taze yapraklar ve lahana dolmasıyla meşhur. Alaattin sokakta bulunan tarihi konaklar da genellikle yemek için çokça tercih edilen mekanlardan.

Beypazarı’nda Neler Yapılır?

Demirciler Çarşısı ve Alaattin Sokak’ta bulunan birçok satıcıyla karşılaşacaksınız. Buralardan birçok hediyelik eşya satın alabilirsiniz. Zeytinyağlı yaprak dolma, kara dut suyu, üzüm pekmezi, çeşitli baharatlar, ıhlamur gibi çeşitli yiyecek maddelerini, gümüş takıları, ahşap ürünleri, doğal taşları buradaki satıcılarda bulmanız mümkün. Genellikle çayların yanında verilen Beypazarı Kurusu ise tereyağı kokusuyla ve lezzetiyle burada oldukça meşhur, satın almanız mümkün.

Beypazarı gezi rehberi arasında mutlaka görülmesi gereken yerler arasında İnözü Vadisi de vardır. Beypazarı girişindeki bulvar üzerinden ilerlediğinizde karşınıza çıkacak tabelayı takip eder ve yola devam ederseniz buraya ulaşacaksınız. İnözü Vadisi, Beypazarı eski yerleşim birimidir.

Burada eski ahşap yapılar, eski evler, konaklar yer almakta. Vadinin iki yanında bulunan kayaların içerisinde de mağaralar yer almakta. Bu kayalıkların üzerine çıkılmasının zor olduğunu ve eski dönemlerde ev olarak kullanıldıklarını hatırlatalım.

İnözü Vadisi ayrıca; 100’den fazla kuş türüne ve 60’tan fazla kelebek türüne ev sahipliği yapan, Türkiye’nin en önemli 184 kuş alanından biri. Burası özellikle yaz döneminde insanların çay içmek ve yürüyüş yapmak için tercih ettiği noktalardan biri.

Beypazarı manzarası eşliğinde vakit geçirebileceğiniz Hıdırlık tepesine de uğrayabilirsiniz. Burası pek işletme bulunmamasına rağmen piknik masalarına sahip olduğundan; kahvenizi ya da çayınızı alıp bir yanınızdaki İnözü Vadisi ile bir yanınızdaki modern Beypazarı manzarası eşliğinde vakit geçirebileceğiniz bir mekan.

Ayrıca Alaattin Sokak sonunda yer alan Sultan Alaaddin Camii ve Yaşayan Müze’yi gezebilirsiniz. Türkiye’nin ilk ve tek uygulamalı müzesi olan ve Dr. Sema DEMİR tarafından kurulan müze; kültürel öğeleri uygulamalı olarak göstermesinin yanında ülkemizin ilk ve en küçük açık hava müzesi olma özelliğini de taşıyor.  Bunların yanında; Türkiye’nin ilk hamam müzesi olan Türk Hamam Müzesi’ni de ziyaret edebilir; hamam kültürü, gelin ve damat hamamları, hamam eşyaları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Ankara – Beypazarı Gezisini Yapacaklara Tavsiyeler

Hıdırlık Tepesine ulaşımın çok zor olmadığını ancak çok fazla yön gösterici tabela bulunmadığından, kaybolmamak için dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın.

Kahvaltı için tavsiye istiyorsanız, burada yer alan pek çok tesiste köy kahvaltısını bulabilirsiniz..

İnözü Vadisi üzerinde bulunan mağaralara ulaşmanın zor olduğundan bahsetmiştik, mağaraların çıkılabilen kısımları da bulunmakta. Girip içlerini inceleyebilirsiniz. Bu arada bir diğer Ankara gezimiz olan Anıtkabir Gezisi & Anıtkabir Müzesi Sanal Turları‘na da göz atabilirsiniz.

“Telkari” adı verilen ve gümüşü bir dantel işlermişçesine işleyen ustaların ortaya çıkardıkları el işlerine de göz atabilir ya da satın alabilirsiniz.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu