KeşfetKonya

Dar’ül Mülk Sergi Sarayı Nerede? Nasıl Gidilir? – Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi

Dar’ül Mülk Sergi Sarayı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘’Dar’ül Mülk Konya Selçuklu Sarayı’’ Konya’da. Ziyaretçilerini bekleyen sergide tarihi yaşamanız mümkün. Konya’daki tarihi eserleri korumak için hazırlanan Dar’ül Mülk Sergi Sarayı Nerede? Nasıl Gidilir? Ayrıntılı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Dar’ül Mülk Sergi Sarayı Nerede?

Dar’ül Mülk Sergi Sarayı, iki önemli sergiye ev sahipliği yapmaktadır. Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay yaptığı açıklamada hem çalıştıklarını hem de tarihi değerleri koruduklarını belirtti. Dar’ül Mülk Sergi Sarayı içerisinde Birincisi, Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi ve İkincisi Türkiye Selçuklu sikkeleri sergilenmektedir.

Sikke Sergisinde Anadolu’da basılmış 2 bin 764 Anadolu Selçuklu Devleti ait önemli sikkeler bulunur. Burada kendinize belirli bir ücret karşılığında hatıra olarak seçtiğiniz bir adet sikkeden basabiliyorsunuz.

Selçuklu Sultaları Sergisi’nde ise Alaaddin Camisi’nin haznesinde 12 Selçuklu Sultanının 6 yıl çabadan sonra yapılan silikon heykelleri sergilenmektedir. Bu heykeller Anadolu Selçuklu sultanlarının DNA ve genleri incelenerek büyük bir araştırma, inceleme sonucunda bire bir aynıları yapılmaya dikkat edilmiş. Sergide adeta Anadolu Selçuklu sultanları ile yüz yüze gelmiş hissini yaşayacaksınız. Vefatlarının 8 asır sonrasında yüz ve beden ölçüleri, saçları sakalları, kemik yapıları bire bir işlenmeye çalışılmış heykeller 12 Anadolu Selçuklu sultanını yansıtıyor. Aynı zamanda Sultanların hangi zamanda tahta çıktığı ne kadar kaldığı, doğum-ölüm yılı, babasının adı gibi bilgilerde veriliyor.  Sergiye Özellikle gençler ve tarihe merak salmış, tarih araştırmaları yapan kişiler akın ederken turistlerde büyük ilgi duyuyor. Sizde Anadolu Selçuklu Sultanlarını Konya’da Dar’ül Mülk Sergi Sarayı içerisinde ziyaret edebilirsiniz.

Dar’ül Mülk Sergi Sarayı’na Nasıl Gidilir?

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak sergiye sunulan Dar’ül Mülk Sergi Sarayı Kılıçarslan Meydanında hayata geçirilmiştir.

Adres: Ferhuniye Mahallesi, Sultan Mesut sokak. 42060 Selçuklu/Konya

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Alaaddin Tepesinin karşısında Kılıçarslan Kent Meydanın’da yer alıyor.

Açılış – Kapanış Saati : hafta içi hergün saat 16:00’a kadar açık.

Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi

v7SHq2tf6Qd4mYrlxKyj2reYF7ABdnb2Vj0dBWGk

Dar’ül Mülk Sergi Sarayı’nın en önemli ve etkileyici bölümlerinden biri de içerisinde Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi’nin yer alması. Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’daki Sultanlar Türbesi, Bir arada 12 meftun Sultan naaşıyla Türk tarihinin ilk ve en özel hanedan mezarlığı konumunda olduğunu belirtiyor. Selçuklu sultanlarının dahi iyi tanıtılması maksadıyla vefatları üzerinden geçen 8 asır sonrasında sultanları yapılan bilimsel çalışmalar sonrasında yüz ve beden gerçekliklerine uygun olacak şekilde silikon heykelleri oluşturulmuş Selçuklu Hanedan Sergisi içerisinde yer alan 12 Selçuklu Sultanını canlı görür gibi burada görmeniz mümkün olacak. Özenle her ayrıntısı düşünülerek yapılan bu heykeller adeta DNS incelenerek hazırlanmış durumda.

Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi İçerisinde Yer Alan 12 Selçuklu Sultanı

191020231697716463d9dca165
12 Selçuklu Hanedanı

Selçuklu Hanedanlar Sergisinde bulunan heykeller yukarıda gördüğünüz fotoğraftan soldan sağa doğru sayacak olursak Selçuklu Devleti sultanları’nın adları.  İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev, Birinci Kılıçarslan, Birinci Gıyaseddin Keyhüsrev, İkinci Kılıçarslan, Birinci Rükneddin Mesud, Şehinşah Melikşah, İkinci Gıyaseddin Mesud, Birinci Alaeddin Keykubad, İkinci Rükneddin Süleymanşah, Üçüncü Gıyaseddin Keyhüsrev, Dördüncü Kılıçarslan ve Birinci Süleymanşah’ın heykelleri görülüyor.

  1. İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev

Uzmanlar Selçuklu sultanlarının DNA analiziyle heykellerini yaptı

 İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev,  1221 yılında doğmuş, 1246 yılında ölmüştür. 1237 ve 1246 yılları arasında Anadolu Selçuklu Sultanıdır.

Sultan Birinci Alaaddin Keykubat’ın büyük oğlu olan İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev, babasının ölümü sonrasında onuncu sultan olarak 1237 yılında tahta çıkmıştır.

  1. Birinci Kılıçarslan

Birinci Kılıçarslan
Birinci Kılıçarslan

Birinci Kılıçarslan, 1079 yılında doğmuş, 13 Temmuz 1107 yılında da ölmüştür. Anadolu Selçuklu devletinin kurucusu olan Birinci Kılıçarslan, Kutalmış oğlu Süleyman Şah’ın oğludur. İlk Selçuklu Sultanı olan Kılıçarslan haçlı hareketini durduran Sultanımızdır.

  1. Birinci Gıyaseddin Keyhüsrev

Uzmanlar Selçuklu sultanlarının DNA analiziyle heykellerini yaptı

Birinci Gıyaseddin Keyhüsrev, doğum yılı belirtilmemiş fakat 1211 yılında ölmüştür. Türkiye Selçuklu Sultanı ikinci Kılıçarslanın oğludur. İki Dönem Selçuklu Sultanlığını üstlenmiştir. Selçuklu Sultanı İkinci Kılıçarslan’ın 11 oğlundan en küçüğüdür.

  1. İkinci Kılıçarslan

kinci Kılıçarslan'
İkinci Kılıçarslan’

İkinci Kılıçarslan 1113 yılında doğmuş, 1192 yılında da ölmüştür. Türkiye Selçuklu Sultanları arasında yer alan ikinci Kılıçarslan’ın babası birinci Rükneddin Mesud’dur. Babasının ardından tahta çıkan İkinci Kılıçarslan, Anadolu Selçuklu Devleti tarihinde ilk defa sikke basımı yapan Sultandır.

  1. Birinci Rükneddin Mesud

Uzmanlar Selçuklu sultanlarının DNA analiziyle heykellerini yaptı

Birinci Rükneddin Mesud, 1095 yılında doğmuş, 1156 yılında ölmüştür. 1116 – 1155 yılında hüküm sürerek en uzun hüküm süren Anadolu Selçuklu Sultanıdır. Birinci Kılıçarslan’ın oğludur. Danışmendli Beyi olan kayınpederi, Emir Gazi sayesinde Anadolu Selçuklu tahtına çıkmıştır.

  1. Şehinşah Melikşah

Süleymanşah melikşah

Şehinşah Melikşah, iki ismide kullanan Anadolu Selçuklu Sultanı, doğum yılı tam bilimesede, 1118 yılında ölmüştür. Birinci Kılıçarslan’ın büyük oğludur. Büyük Selçuklu Devleti Hükümdarı Melikşah ile çoğu zaman karıştırılmaktadır. Şehinşah Melikşah Anadolu Selçuklu sultanıdır. 1110 – 1116 yıllarında hüküm sürmüştür.

  1. İkinci Gıyaseddin Mesud

kinci Gıyaseddin Mesud'

İkinci Gıyaseddin Mesud, doğum yılı tam olarak belli olmasa da, 1308 yılında ölmüştür. Anadolu Selçuklu Sultanı ikinci İzzeddin Keykavus’un oğludur. Anadolu Selçuklu Devletinin Moğolların egemenliği altında hüküm sürdüğü bu dönemde toplam 4 dönem tahta çıkmıştır. Her defasında kardeşinin oğlu üçüncü Aladdin Keykubad ile yer değiştirmiştir. İkinci Gıyaseddin 1308 yılında Samsun’da öldü ve Anadolu Selçuklu Devleti tamamen yıkıldı.

  1. Birinci Alaeddin Keykubad

Uzmanlar Selçuklu sultanlarının DNA analiziyle heykellerini yaptı

Birinci Alaeddin Keykubad, 1192 yılında doğmuş, 31 Mayıs 1237 yılında ölmüştür. Anadolu Selçuklu Devleti Hükümdarlığını 1220 – 1237 yılları arasında yaptı. Tahtı birinci İzzeddin Keykavus’tan devraldı. Anadolu Selçuklu Devletine en parlak günleri yaşatan Selçuklu Sultanıdır.

  1. İkinci Rükneddin Süleymanşah

Uzmanlar Selçuklu sultanlarının DNA analiziyle heykellerini yaptı

İkinci Rükneddin Süleymanşah, doğum yılı tam olarak bilinmese de ölüm yılı 1204 olarak biliniyor. İkinci Rükneddin Süleymanşah, ikinci Kılıçarslandır. Babası öldükten sonra parçalanan Anadolu Selçuklu Devletini tekrar kurmuştur. 1196 – 1204 yılları arasında hüküm sürmüştür.

  1. Üçüncü Gıyaseddin Keyhüsrev

Uzmanlar Selçuklu sultanlarının DNA analiziyle heykellerini yaptı

Üçüncü Gıyaseddin Keyhüsrev, 1266 yılında doğmuş, 1284 yılında ölmüştür. Babası dördüncü Kılıçarslan İlhanlılar tarafından idam edilmesinin üzerine daha çocukken tahta çıktı. Tahta çıktığında artık Anadolu Selçuklu Devleti Moğollar egemenliğine girmişti. 1266 – 1284 yılları arasında tahtta kaldı. Moğollar tarafından idam edilerek öldürüldü.

  1. Dördüncü Kılıçarslan

Dördüncü Kılıçarslan, doğum yılı tam olarak bilinmiyor, 1266 yılında ilhanlılar tarafından idam edilerek öldürüldü. Türkiye Selçuklu Sultanı ikinci Gıyaseddin Keyhüsrev’in oğludur. Üç defa tahta çıkmış 1249 – 1254 yılları, 1257 – 1262 yılları, 1262 – 1266 yılları arasındadır.

GDo38EAXwAAkw3A
GDo38EAXwAAkw3A
  1. Birinci Süleymanşah

Birinci Süleymanşah, doğum yılı tam olarak bilinmiyor, 4 Haziran 1086 yılında öldü. Kutalmış Süleymanşah veya Kutalmış olarak anılmaktadır. Türkiye Selçuklu Devletinin Kurucusudur. Selçuk beyin oğlu, Yabgu’nun torunudur. Babası’da Kutalmış Bey’dir. Halep Kapısına defnedilmiştir. 1077 – 1086 yılları arasında Selçuklu Anadolu Devletine hüküm sürmüştür.

çoklu

Daha fazla gezi ve tatil önerisi için Gezilinki Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bu yazımız ilginizi çekebilir: Cenova Gezi Rehberi – Cenova Gezilecek Yerler Listesi

Başa dön tuşu