Seyahat Haberleri

Son Dakika! Aşı Pasaportu Çalışmalarına Başlandı!

Aşı Pasaportu Nedir?

Bir süredir uygulamaya konulan Covid-19 aşılarının ardından gündeme gelen “aşı pasaportu” İzlanda’dan sonra Danimarka’nın da önlem çerçevesine girdi. İşte detaylar…

Danimarka Önlemleri Arttırmakta Kararlı

İzlanda’nın başlattığı teknolojik aşı pasaportu uygulama çalışmalarından sonra Danimarka da bu konuda hazırlıklara başladığını duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu konuda aşı pasaportu çalışmalarını desteklemediğini, bunun için henüz çok erken olduğunu bildirdi. Konuya ilişkin Danimarka Maliye Bakan Vekili Morten Bödskov’un açıklamaları bulunuyor.

Bödskov’un yaptığı açıklamalara göre, aşı pasaportu konusunda ülke olarak teknoloji birimleriyle altyapı çalışmalarına somut olarak başladıkları ve önemli olanın doğru teknolojik çözümü bulmak aynı zamanda dijital aşı pasaportunun çok sağlıklı bir çözüm olacağını düşündükleri anlaşıldı. Vekil Bödskov, özellikle yurt dışı iş seyahatlerinin sıklıkta olduğunu ve bunun yanında kültürel yaşamda yapılan seyahatler için önlem çerçevesinde seyahati kolaylaştıracak bir çözüm olarak dijital aşı pasaportunu doğru bulduklarını söyledi. Çalışmalar için ilk adım somut şekilde atılsa da sonuca ulaşmanın aylar sürebileceğini de ekleyen Bödskov, konuyla alakalı kararlı olduklarını ortaya koyuyor.

DSÖ Aşı Pasaportu Uygulamasına Karşı Duruyor!

İzlanda’da Schengen Bölgesi’nde konuyla alakalı sertifikalar dağıtılmaya başlansa da Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu konuda muhalif konumda. Bu neticede ise Avrupa Birliği bir uzlaşmaya varamıyor. DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, gün geçtikçe gündeme oturan aşı pasaportu ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Yapılmaya başlanan Covid-19 aşılarının henüz virüsün bulaşışı etkisini azaltmada ne derece etkili olduğunu bilmiyoruz. Ayrıca Mevcut olarak çok sınırlı sayıda aşı numunesi var ve durum göz önüne alındığında, Komite, ülkelere gelen ziyaretçilerden aşılandığına dair bir kanıt istememelerini tavsiye etti”

Kendi bünyelerinde mevcut bir önlem kılavuzu olduğunu bildiren WHO, ülkelerin bu kılavuza uymalarını önerdi ve yeni bir çalışma için öncelikle aşının sağlamlık testinden salt çoğunlukla geçmesi gerektiğini ve şu an yolculardan aşı kanıtı istemenin doğru olmadığını söyledi.

Tartışmaların hala devam ettiği aşı pasaportları konusuna ilişkin yeni gelişmeler yaşanacağı bekleniyor  ve bir sonuca bağlanmasının zaman alacağı öngörülüyor. GeziLinki.com‘u takip ederek seyahat ile ilgili haberlerden anında haberdar olabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz;

Ümit Akbaba

Selam, ben Ümit. Eşim Serap ve oğlumuz Metehan ile #Türkiye'yi gezmeye devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri