İç AnadoluKonyaYurtiçi Gezilerimiz

Tarihin 9000 Yıllık Gizemi: Çatalhöyük Gezi Rehberi

Konya Gezilecek Yerler

9000 yıl öncesinde dahi yerleşim izlerine rastlanan ve ülkemizin en değerli kültürel miraslarından olan Çatalhöyük’ü ziyaret etme planınız varsa, gelin sizler için hazırladığımız Çatalhöyük gezi rehberi yazısına göz atalım.

Çatalhöyük Nerede? Çatalhöyük Gezisi Hakkında Kısa Bilgi

Çatalhöyük antik kenti, Konya merkeze yaklaşık 50 km uzaklıktadır ve şehrin güneydoğusunda bulunur. Kendi aracınızla seyahat edecekseniz Çumra ilçesine gitmeniz, ardından da antik kente ulaşmanız gerekecek. Ancak toplu taşıma kullanarak da Çatalhöyük antik kente ulaşabilirsiniz. Tren ile yolculuk yapacaksanız hızlı tren ile Konya’ya, ardından Konya-Karaman treni ile de Çumra’ya ulaşabilirsiniz.

Merkezden eski garaja giderek buradan her yarım saatte bir kalkan Çumra dolmuşları ile ulaşımı sağlayabilir, 40 dakika kadar bir süre sonra Çatalhöyük’e ulaşabilirsiniz. Yalnız dikkatinizi çekmek isteriz, eğer planladığınız Çatalhöyük gezisi yaz aylarındaysa; Çumra’dan 11 km uzaklıktaki antik kente sadece bir vasıta ile ulaşım mümkün. Bu durumda taksi tutabilir ya da yürüyebilirsiniz.

Çatalhöyük Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çatalhöyük, neredeyse 14 hektarlık bir alan üzerine kurulu ve iki höyükten oluşan bir antik kenttir. Doğu Höyüğü; 18 katmandan oluşan ve MÖ 7400 ila 6200 yıllarına ait duvar resimleri, heykeller ile yerleşik hayata geçilmiş olduğunun kanıtları bulunan çeşitli sanatsal ürünler ile bilinmektedir. Batı Höyüğü ise köyden kentlere göçmenin önemli bir kanıtı olup, Kalkolitik döneme ait özellikleri taşımaktadır.

Çatalhöyük’te bulunan; içlerine çatılardan girilen evler, sokağı olmayan evler gibi çeşitli yapılar nedeniyle antik kent 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiştir. Çatalhöyük gezi rehberi için fark edeceğiniz gibi, kent dönemindeki çoğu antik kentten farklı mimari ve sanatsal yapılara sahiptir.

Çatalhöyük Neolitik Kent giriş ücreti olmadan gezebileceğiniz bir antik kent. Girişte bulunan örnek kerpiç evi, burayı gezmeden önce ziyaret edebilir ve dönemin günlük yaşamı hakkında fikir edinebilirsiniz. İlk arkeolojik kazıların 1963 yılında başladığı Çatalhöyük’te, neredeyse 2000 yıl boyunca kesintisiz bir yerleşik yaşam görmek mümkün.

Çatalhöyük Gezisi Ne Zaman Yapılmalı?

Konya’da karasal iklim özelliklerinin tam olarak görüldüğünü bilsek de, yaz aylarında gitmenizi pek tavsiye etmiyoruz. Çünkü kendi aracı ile seyahat eden insanları değil de, toplu taşıma tercih edenleri düşünecek olursak; araç bulamama sıkıntısı nedeniyle zorlanabileceklerini söylemeliyiz.

Ancak kış hava şartlarının da ne kadar sert olduğu göz önüne alınırsa, bahar için planlayacağınız bir Çatalhöyük gezisi sanıyoruz uygun olacaktır. Böylelikle bol bol yürüyeceğiniz ve açıkhavada dolaşacağınız geziniz boyunca çok fazla üşümemiş de olursunuz.

Çatalhöyük Gezisi Yaparken Neler Yenmeli?

Elbette Konya iline bağlı bir antik kenti geziyorsanız, Konya’ya ait yöresel lezzetlerin tadına da bakmalısınız. Konya’ya ait yöresel yemeklerin kökenleri Osmanlı, Bosna, hatta Bulgaristan gibi çok eski kültürlerden geldiği biliniyor. İşte Çatalhöyük gezi rehberi kapsamında yemenizi tavsiye ettiğimiz yemekler:

  • Çebiç
  • Etli ekmek
  • Fırın kebabı
  • Mevlana böreği
  • Papara
  • Tirit
  • Kaygana
  • Saç böreği
  • Batırık
  • Düğün pilavı
  • Bamya çorbası
  • Arabaşı çorbası

Ayrıca Konya’daki yöresel lezzetlerden küflü peynir, mevlana şekeri gibi ürünleri satın alarak evinize de götürebilirsiniz. Karafırın tahini, tulum peyniri, ev tarhanası ve keçi sütlü otlu tulum peyniri de deneyebileceğiniz lezzetlerden.

Çatalhöyük’te Gezi Yapacaklara Tavsiyeler

Çatalhöyük gezi rehberi için plan yapmadan önce, ulaşım konusunda yaz aylarında yaşayabileceğiniz küçük problemleri de göz önünde bulundurun. Şehir merkezinden Çumra’ya vasıta bulmanız zor olmayacaktır, ancak yaz aylarında antik kente toplu taşıma bulma konusunda zorluk çekebilirsiniz.

Antik kenti gezdikten sonra, özellikle bahar aylarında lale tarlalarını gezebilir ve rengarenk laleler ile Konya Ovasını fotoğraflayabilirsiniz.

Burayı ziyaret etmeden önce Çatalhöyük hakkında bilgi edinmenizi, özellikle belgesel izlemenizi öneririz.

Büyük bir görsel şölen beklemek yerine günümüzden tam 9000 bin yıl önce insanların burada yaşadığını düşünerek gezinizi sürdürmenizi öneririz.

Çatalhöyük Gezisi Sırasında Gidebileceğiniz Yakın Yerler

Günümüze kadar korunmuş ve müzeye dönüştürülmüş Mevlevi Dergahını Çatalhöyük gezi rehberi devam ederken, Konya’da ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Konya’da gezebileceğiniz çok fazla yer mevcut. Örneğin Karatay Medresesi-Çini Eserler Müzesi, Selçuklu Dönemi çini imalatını ve ustalığını en güzel örneklerle sergilemekte.

Konya Arkeoloji Müzesi de, Türkiye’nin en eski ikinci arkeoloji müzesi olmasının yanında barındırdığı farklı dönemlere ait sayısız eser ile ziyaretçilerini bekliyor. Müzede Neolitik Çağ’dan Roma ve Bizans dönemine kadar birçok eser sergilenmekte. Konya Etnografya Müzesi, Bilim Merkezi de ziyaret edebileceğiniz yerler arasında.

Atatürk’ün Konya gezileri sırasında kaldığı evi de görmek isterseniz, Atatürk Evi Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. 1942 yılında kurulmuş olan ve Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesinde ise, Selçuklu ve Osmanlı Dönemine ait mezar taşları ve diğer taşlar sergilenmekte.

Çatalhöyük gezi rehberi arasında ziyaret edebileceğiniz bir diğer mekan ise Kyoto Japon Parkı. Bu park; Türkiye’deki en büyük Japon bahçesidir ve bahçe içerisinde bir restoran da bulunmaktadır. Park, her gün sabah 08.00 ile 23.00 arasında ziyaretçileri kabul etmekte.

Türkiye’nin havacılık konseptli ilk parkı olan Türk Yıldızları Parkı’nı, 80 Binde Devri Alem Parkı’nı ve Konya Kültür Park gibi pek çok konsepte sahip parkı da geziniz sırasında ziyaret edebilirsiniz.

  • Buna ek olarak daha fazla yer keşfetmek ve farklı tatil fikirleri edinmek için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri