Doğu AnadoluKarsYurtiçi Gezilerimiz

Sarıkamış Gezi Rehberi: Kars’ta İlgi Çekici Bir Tatil Fırsatı

Sarıkamış Gezilecek Yerler

Sarıkamış gezi rehberi sayesinde bölgenin tüm kültürel değerlerine hızlı bir şekilde sahip olabilirsiniz. İşte en çok görülmesi gereken yerleri.

Sarıkamış Gezi Rehberi

Ülkemizin nadide ve gezilesi yerlerinden biri olan Sarıkamış için söylenen birçok rivayet vardır. Sarıkamış Gezi Rehberi içeriklerine bakarak bu eşsiz yeri tatil planlarınız içerisine dâhil edebilir ve kültürel anlamda birçok başlığı bu yazıda bulabilmeniz için detaylandırdığımızda bu bilgiler ışığında tatilinizi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.

Sarıkamış Nerede?

Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde Ermenistan’a sınırı bulunan ve Kars iline bağlı olan Sarıkamış, bölgenin en batısında Erzurum il sınırları içerisinde yer alır.

Sarıkamış Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler

Sarıkamış Gezi Rehberi içeriklerinde Sarıkamış tatil yeri olarak gezilecek kültürel ve kış turizmi alanları ile dikkat çeker.

Kars Kalesi
Lala Kara Mustafa Paşa tarafından 1153 yılında yaptırılmıştır. Şehrin en önemli konumlarından olup sembol niteliğindedir. 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konser düzenlenmiş, ayrıca 2011’de semah gösterileri ile Ramazan ayında etkinliklere dâhil olmuştur. Su Kapısı, Çeribaşı Kapısı, Behram Kapısı ve Orta Kapı olmak üzere 4 tane kapısı vardır. 3500 metrelik çevre uzunluğu ve günümüzde 7 tanesi sağlam kalan 22 adet gözlem kulesi bulunan kale içinde 1990 yılında bir cami yapılıp ibadete açılmıştır.

sarıkamış gezi rehberi

Sarıkamış Kayak Merkezi
Allahuekber Dağları Milli Parkı’nın içerisinde yer alır. Gerek ulaşım bakımından gerekse konaklama imkânları bakımından diğer kayak merkezlerine göre daha avantajlı bir konumdadır. Bölgede hemen hemen yılın her mevsiminde kar görülmesi mümkündür. En yoğun dönemlerde kar kalınlığı yaklaşık 1,5 metreye ulaşır. Toplamda 5 etaptan oluşan ve 12 km. uzunluğunda bir kayak pisti vardır. Rakım olarak 2100 ile 2700 arasında yetişen Sarıçamlar ile çevrili olan merkezde nem oranının sıfır olması nedeni ile karlar birbirine yapışmadan yağıyor. Buzlanma da olmadığı için dünya genelinde Alp Dağları’ndan sonra kristal kar yağışı ile ünlü tek kayak merkezidir.

sarıkamış gezi rehberi

Katherina Köşkü
2. Çar Nikola’nın eşi Çariçe Katherina için 1896 yılında yapmış olduğu iddia edilen köşktür. Aslında buranın oğlu Aleksi için rehabilitasyon merkezi olarak yaptırdığı bilinir. Zamanında ev olarak yaz ve kış aylarından kullanılmak üzere yörede yaşayan halk tarafından yapıldığı da söylentiler arasındadır. Yine o zamanlarda gelen misafirler burada ağırlanmış ve dönem dönem hastane veya saray olarak kullanıldığı bilinir. Köşkte 28 oda bulunur. Peç adı verilen ısıtma sistemi ile iç mekân duvarları ısıtılır. Cumhuriyet ilan edildikten sonra 1994 yılına kadar askeri amaçlara hizmet eden köşk için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından otel yapılması için ön izin verilmiş ancak henüz bu fikir uygulanmamıştır.

sarıkamış gezi rehberi

Sarıkamış, tarihiyle ilgi çekmeye devam ediyor!

Zivin Kalesi
Günümüzde Süngütaşı Köyü olarak bilinen Sarıkamış’a bağlı bir köyde bulunur. Ne zaman yapıldığına dair kesin bir bulgu yoktur. Urartulara ait olduğu söylenen seramik parçalarının bulunması bu dönemde yapıldığına dair ipuçları verir. Kaba moloz taşlarından yapılan kale 93 Harbi esnasında büyük yıkımlara uğramıştır. Kalenin köye bakan kısmında Zivin Çayı’na ulaşan bir yer altı tünelinin günümüze gelene kadar kapanmış olduğu söylenir.

Zivin Kalesi

Sarıkamış Kültür Evi
Kars yemeklerini bulabileceğiniz ve restoran görevi gören bir yerdir. Ressam Rasim Kaya tarafından kurulmuştur. Resim koleksiyonlarını evin içinde görebilirsiniz. Ayrıca yaklaşık 100-150 yıllık olduğu bilinen birçok obje de ziyaretçiler için sergilenir. Bunların içinde eski tip radyolar, tepsiler, plaklar, kazanlar, şamdan ve kılıçlar, değişik madeni paralar, gaz lambaları ve tarım aletleri gibi değişik emtialar bulunur.

sarıkamış gezi rehberi

Ani Harabeleri
Sarıkamış tatil beldesi
içerisinde en çok görülmeye değer olan ve 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren yapıtıdır. Tarihe bakıldığında 5. yüzyıldan günümüze kadar geldiği yapılan kazılardaki bulgular ile de kanıtlanmıştır. Daha önce bronz ve demir çağında yerleşim yeri olarak kullanıldığı yapılan keşifler arasındadır. Harabeler içerisinde yaklaşık 40 tane kilise, anıtlar ve şapeller bulunmuştur. Ani, tarihsel bulgularda Ermeni Bagratuni Hanedanlığı için en parlak dönemlerin yaşandığı zamanlarda merkez bir yerleşim yeri olarak karşımıza çıkar. Bu harabeler 1001 Kilise Şehri olarak da bilinir.

sarıkamış gezi rehberi

Çıldır Gölü
Kars ile Ardahan illerinin sınırı olarak kabul edilen ve bölgenin en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü, kış aylarında kızaklar ile üzerinde gezilebilecek şekilde buz kütlesi haline dönüşüyor. Ülkemizde kışın, tamamı buz halinde donan tek göldür. Yazın ise hem balık tutulan, çevresinde bulunan restoranlarda yağlı sazan balıklarını yiyebileceğiniz nerede ise içilebilecek kadar tertemiz bir suyu vardır. Sarıkamış Gezi Rehberi olarak bu gölde kızak deneyimi yaşadıktan sonra taptaze balıklarla efsane bir akşam yemeğini tavsiye ederiz.

çıldır gölü

Sarıkamış Gezisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Ankara ve Kars arasında bulunan Doğu Ekspresi ile gidilebileceği gibi Kars Havaalanı’nda bulunan belediye otobüsleri ile de bölgeye ziyaret yapılabilir. Mevsim olarak sıcaklık 15 derecenin üzerine çıkmaz. Ağustos ayı en yüksek sıcaklığın yaşandığı aydır. Eylül ayında daha az yağışların olduğu Sarıkamış Mayıs ve Haziran aylarında çok daha yağışlıdır. Her mevsimde karasal iklim özelliklerinin en sert şekli ile karşılaşılabilecek olan konuma istediğiniz her ayda mevsim şartlarını göz önünde bulundurarak gidebilirsiniz.

kars gezisi

İlginizi çekebilir: Erzurum Gezi Rehberi & Uzundere Dağ Tırmanışı

Sarıkamış Gezisi Yaparken Ne Yenir? Neler Yapılır?

Kayak tatili yapmak isteyenler için kış turizminde çok yoğun olan bölgeye gittiğinizde tercih edebileceğiniz birden fazla otelde kalabilme şansınız vardır. Ayrıca kaliteli hizmetler alacağınız bu bölgede kayak yapabilir, tarihi yerleri gezebilirsiniz. Sebze üretimi çok fazla olmadığı için buraya gittiğinizde Sarıkamış Gezi Rehberi içerisinde neler yiyebileceğiniz hakkında tavsiyeler bulunur. En meşhur yemekleri arasında Kaz Lokması, Kımız Çorbası, Ayran Aşı, Mihriban Pilavı, Un Helvası ve Hurma Tatlısı’nı bulabilirsiniz. Ayrıca çiğ olarak yenilebilen ve bölgeye özgü olan kendiliğinden yetişen Evelik, Çaşır, Yemlik, Madımak, Isırgan, Çiriş gibi sebze yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Buraya kadar gelip Cağ Kebabı yemeden tatilinizi bitirmeniz de tavsiye edilmez.

Sarıkamış Gezisi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler/Tavsiyeler

Sarıkamış Gezi Rehberi olarak çıkacağınız gezinin mevsimi fark etmeksizin yanınızda kalın giysiler getirmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca yaya olarak çok yer gezeceğiniz için mutlaka rahat yürüyüş ayakkabısı ya da bot giymenizde fayda vardır. Tarihin bu güzelliklerini gezerken bol bol resim çekmek için de fotoğraf makinelerinizi, telefon şarjınızı yanınızdan ayırmamanız anı ölümsüzleştirmek adına yararlı olacaktır.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri