BatmanGüneydoğu Anadolu

Hasankeyf Gezi Rehberi: Mezopotamya Bölgesinden Bir Kare

Hasankeyf Gezilecek Yerler

İki yakasını Dicle’nin ayırdığı tarihin tozlu sayfalarını gözlerinizin önüne getirecek güzel bir gezi planı için Hasankeyf gezi rehberi iyi bir tercih olacaktır.

Hasankeyf Gezi Rehberi: Hasankeyf Nerede?

İnsanlığın en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve Mezopotamya bölgesinde yer alan Hasankeyf, Batman iline bağlıdır. Hasankeyf gezi rehberi sırasında tam ortasından Dicle nehrinin geçtiğini göreceğiniz ilçenin ayrıca binlerce mağarası ile çağlar boyunca stratejik bir öneme sahip olduğunu da duyacaksınız. Kayalara oyulmuş evleri sebebi ile Süryanice Kifo yani kaya anlamına gelen kelimeden türetilen Kifos ismiyle bahsedilen şehre Arapça’ da Mağaralar Şehri veya Kayalar Şehri anlamlarına karşılık gelen Hısn-ı Keyfe adı verilmiştir. Bu ilçenin ne zaman kimler tarafından kurulduğu hakkında ise net bir bilgiye ulaşılamamaktadır. Bilinen en net bilgilerden bir tanesi şehir ve onu çevreleyen mağaralara insanların çağlar öncesinden yerleşmeye başlamış olmasıdır.

hasankeyf

Uzun yıllar önce Dicle’nin kıyısında bulunan medreseler, rasathane, darüşşifa ve diğer eğitim kurumları sebebiyle ilim ve kültür merkezi olan Hasankeyf; günümüzde ulaşım yolları ve ticaret merkezlerinin yer değiştirmesi ile birlikte bu özelliğini kaybetmeye başlamıştır. Hasankeyf, sahip olduğu tarihsel geçmiş ve yapıları dolayısıyla 1981 senesinde sit alanı ilan edilmiştir ancak GAP projesi kapsamında planlanan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali baraj gölü sebebiyle bu yapı sular altında kalacaktır. Bu tarihsel yapı sular altında kalmamış, yapıların %80’i farklı yerlere taşınmıştır. Yani Hasankeyf gezi rehberi kapsamında hala  birçok yer gezebilirsiniz.

Hasankeyf Gezisi Yaparken Gezilecek Yerler

Hasankeyf Ören Yeri

Bu ilçenin en önemli yerinin burası olduğunu söylemekte yarar var. Öncelikle bu ören yeri Mezopotamya’nın en eski yerleşim yeridir. Bu gezi sırasına göreceğiniz mağaralar, vadiler ve kanyonlar Hasankeyf gezinizi unutulmaz hale getirecektir.

hasankeyf gezi rehberi

Mor Aho Manastırı

Manastırın kim tarafından ve ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Bugüne gelene kadar manastır harap bir duruma gelmiş olsa da gerek inşaatında kullanılan taşlarla gerekse yapısıyla tarihten izler taşımaktadır ve Hasankeyf gezi rehberi kapsamında görmeniz gereken yerler arasındadır.

Hasankeyf gezi rehberi

İmam Abdullah Zaviyesi

Bu zaviyede yatan zatın Hz. Muhammed’in amcasının oğlu Caferi Tayyar’ın oğlu olduğunu inanılmaktadır. Zaviye kare planlı olarak inşa edilmiştir. İmam Abdullah Zaviyesi, her haziran ayında özellikle köylüler tarafından büyük ilgi görmekte ve zaviyede adaklar adanıp dilekler dilenmektedir.

Hasankeyf gezi rehberi

Hasankeyf Mağaraları

Bu mağaralar, çok eski zamanlardan beri sağlamlığını korumaktadır. İnsanlığın çok eski yerleşim yerlerinden olan Hasankeyf, günümüzde mağaraları sayesinde tarihe etkileyici bir yolculuk imkanı sunuyor.

hasankeyf gezi rehberi

Hasankeyf Kalesi

Hasankeyf Kalesi, Dicle Nehri’nin yanında gözlere hitap eden ve kesinlikle görülmesi gereken yerlerdendir. Hasankeyf gezi rehberi kapsamında göreceğiniz bir sürü kale olsa da ilçenin en ünlü kalesi burasıdır.

hasankeyf kalesi

Hasankeyf Gezisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hasankeyf’e dört mevsim rahatça gidebilmeniz mümkündür. Yalnızca bulunduğu bölge dolayısıyla yazları çok sıcak olabilmektedir. Eğer sıcağı sevmiyorsanız bahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Hasankeyf Gezisi Boyunca Konaklama

Hasankeyf, öyle bir gün gezip dönebileceğiniz bir yer değil. Birkaç gün Hasankeyf’te konaklayarak doya doya gezmeniz gereken bir yer. Nerede konaklarım diye düşünüyorsanız, Hasankeyf gezi rehberi kapsamında söylenebilecek şey, Hasankeyf otelleri her bütçeye uygun. Dilerseniz Hasankeyf’te dilerseniz de Batman’da konaklayabileceğiniz farklı seçenekler var. Eğer otellerde konaklamak istemezseniz Hasankeyf pansiyonları da tercih edebileceğiniz bir diğer seçenek.

Hasankeyf Gezi Rehberi: Ne Yenir? Neler Yapılır?

Öncelikle kesinlikle Dicle Nehri manzaralı bir yerde dibek kahvesi içmelisiniz. Burada içeceğiniz dibek kahvesi başka yerlerde içtiğiniz kahvelere kesinlikle benzemiyor. Ayrıca sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde yetiştiği söylenen şabut balığını yemeden dönmek Hasankeyf gezisine yapılacak bir haksızlık olarak görülebilir. Ayrıca Hasankeyf’e kadar gitmişken yemeniz gereken belli başlı yemekler de vardır. Dicle Nehrine ayaklarınızı sokarak keyifle yemek yiyebileceğiniz restoranların birinde kesinlikle içli köftenin tadına bakmalısınız. Ayrıca Hasankeyf gezi rehberi, kesinlikle perde pilavının yenebileceği en güzel yerlerden birinin Hasankeyf olduğunu söylüyor. Bumbar dolması Batman’da yapılan başka meşhur yemeklerden ve kesinlikle tatmanız gerek. Ayrıca Hasankeyf’e gidip kaburga dolması yemeden dönmek de olmaz.

Hasankeyf’te gezilecek bir sürü mekân var. Bu tarihi yerleri kesinlikle gezmelisiniz. Bunun yanında Hasankeyf Çarşısını dolaşmalı ve size bu geziden hatıra kalacak parçalar almalısınız. Bu parçalara her baktığınızda tarihin tozlu sayfalarını bir kere daha aralayacaksınız. Ayrıca Hasankeyf gezi rehberi kapsamında Dicle nehri etrafında da bir yürüyüş gerçekleştirmelisiniz. Hem Hasankeyf’i göreceğiniz hem de Dicle’nin meşhur manzarasını izleyebileceğiniz bu yürüyüş gezinizi çok daha güzel hale getirecektir.

Hasankeyf Gezisi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlginizi çekebilir: Güneydoğu Anadolu’da Görülecek Beş Yer

Hasankeyf, sular altında kalmış olsa da birçok tarihi yapının taşındığını unutmamanız gerekmektedir. Bütün o tarihi eserleri hala görme şansınız var. Bunun yanında Batman ve Hasankeyf’te konaklamak istemiyorsanız, bu iki yere de yakın olan Mardin ilini konaklama için tercih edebilir ve hem Mardin’i hem Hasankeyf’i gezerek iki farklı tarihi bir arada görebilirsiniz. Konaklama için Mardin’i tercih etmeniz halinde Hasankeyf geziniz için herhangi bir aksilik yaşamazsınız. Daha fazla gezi fikri için Gezilinki Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Ümit Akbaba

Selam, ben Ümit. Eşim Serap ve oğlumuz Metehan ile #Türkiye'yi gezmeye devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu