Günübirlik Gezilerİstanbul

Yoros Kalesi Günübirlik Gezi Fırsatı: Nerede? Nasıl Gidilir?

Yoros Kalesi Nerede? Yoros Kalesi Gezilecek Yerler

Yoros Kalesi Nerede?

Yoros Kalesi, tarihi bir kale ve Marmara Bölgesi içerisinde İstanbul şehrinde bulunuyor. Megakent İstanbul’un Anadolu yakasında Beykoz ilçesi sınırlarındaki Yoros Kalesi, şehrin günübirlik turlarının yapıldığı önemli noktalardan bir tanesi. Çok sayıda yerli ve yabancı turisti kendine çekmeyi başaran kale, halk arasında Ceneviz Kalesi ya da Anadolu Kavağı Kalesi olarak da biliniyor. İstanbul, her yanı buram buram tarih kokan şehirlerden bir tanesi. Siz de İstanbul’daki günübirlik turlar yapılacak yerleri arıyorsanız Anadolu Kavağı Kalesi kesinlikle bu noktalar içerisinde!

yoros kalesi

Yoros Kalesi’ne Nasıl Gidilir?

Deniz yolu, kara yolu, özel araçla ulaşabileceğiniz Yoros Kalesi için ulaşımın en çok kullanılan türü deniz ulaşımı oluyor çünkü Yoros Kalesi’yle Anadolu Kavağı vapur iskelesi arası yaklaşık 850 metre. Anadolu Kavağı iskelesine ulaşmak için Anadolu Kavağı-Üsküdar hattını veya Boğaz hattını kullanabilirsiniz. Ayrıca deniz yolculuğunun zevkini de bir kez daha tatmış olursunuz!

Toplu taşıma ile Anadolu Kavağı, Yoros Kalesi ulaşımı sağlayacaksanız ise önce Üsküdar’a gelmelisiniz. Daha sonra Beykoz yönüne giden otobüsleri kullanmalısınız. 15A numaralı otobüs Anadolu Kavağı’na gitmektedir. Şimdiden iyi yolculuklar dileriz.

Özel aracınızla yolculuk yapacaksanız Yoros Kalesi’ne gitmek için TEM’i kullanabilirsiniz. TEM’den Beykoz-Kavacık sapağına girip yeni yolu takip ederek 15 dakika içerisinde ulaşabilir ya da Üsküdar sapağından sapıp sahil yolunu kullanarak sırasıyla Beylerbeyi-Kanlıca-Beykoz’u geçerek gideceğiniz yere ulaşmak mümkün.

Yoros Kalesi Günübirlik Gezi

Yoros, Anadolu Kavağı sırtlarında yer alan ve Doğu Roma eseri olan tarihi bir kaledir. Bizans İmparatorluğu zayıf düştükten sonra Cenevizliler tarafından ele geçirilmiştir. Ve uzun süre boyunca da Cenevizlilerin hâkimiyeti altında kalmıştır. Bu sebeple Yoros Kalesi’nin bir diğer adı Ceneviz Kalesi’dir. Yoros Kalesi önemini daha çok büyüklüğünden alıyor diyebiliriz. Öyle ki İstanbul içerisindeki tarihi kalelerden en büyüklerinden biri olduğunu söylemek mümkün. Anadolu yakasında yer alan kale, Boğaz’ın Karadeniz girişinin doğu tarafında kalmaktadır. Rumeli Kavağı üzerinde bulunan bir diğer kale olan İmros Kalesi ile birlikte Roma ve Cenevizliler tarafından Boğaz’ın girişini kontrol etmek amacıyla kullanılmıştır. Yapılış hedefinin de bu olduğu düşünülmektedir. 14. yüzyıla gelindiğinde Yoros Kalesi, Boğaziçi Anadolu yakasına tamamen hakimiyet kuran Osmanlıların eline geçmiş olmasına rağmen zaman içinde konumundan dolayı birçok kez farklı güçler tarafından ele geçirilmiştir.  

yoros kalesi

Kale içerisindeki duvarlarda Yunanca yazıtlar bulunmakta ve adının “kutsal yer” anlamına gelen hieron sözcüğünden geldiği düşünülmekte. Bir diğer düşünce ise Yunan mitolojisinde Zeus’un sıfatı olan “uygun rüzgârlar” anlamına gelen ourios kelimesinden türediğidir. Yoros Kalesi içerisinde arkeolojik çokça kazı yapılmıştır. İki yıl boyunca kaleden birçok parça tarihi eser çıkarılmıştır. Yaklaşık 661 eser, 2015 yılında çalınmış, bu arkeoloji dünyasını üzmüştür. Kalenin yakınındaki ağaçlık alanlarda, Yoros Kalesi’nin zaptı sırasında şehit düşen askerlerin mezarlarının olduğu bir şehitlik anıtı bile bulunur. Burayı da görmek isterseniz günübirlik Yoros Kalesi turunuz sırasında ağaçlık alana doğru yürüyüş yapıp temiz hava alırken bu tarihi mezarları da görebilirsiniz.

Anadolu Kavağı Kalesi turunuz sırasında kalenin hemen karşısındaki kalenin adını taşıyan kafede ve restoranda yemek yiyebilirsiniz. Kahvaltı için tercih edilen yerlerden biri olması da bu sebepledir. Kalenin yanında, Boğaz manzaralı eşsiz bir yemek yiyebilirsiniz. Konumu gereği şehirden çok da uzak olmasa da sakin ve sessiz, kafa dinlemelik zaman geçirmek için Yoros Kalesi’ni tercih edebilirsiniz.

Ayrıca ilginizi çekebilir: İstanbul Mavi Tur: Tekneyle Boğaz Turu ve Daha Fazlası

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri