KaradenizTrabzonYurtiçi Gezilerimiz

Sürmene Gezilecek Yerler – Trabzon’un En Güzel Yerleri

Sürmene Gezi Rehberi

Trabzon’un en güzel ilçelerinden biri olan Sürmene doğasıyla görülmeye değer rotalar arasında yer almaktadır. Sürmene’nin ünü yalnızca Trabzon ile sınırlı olmayıp tüm Türkiye’ye yayılmış durumdadır. İlçede en ne çıkan detay yeşil alanlarıdır. Ayrıca Rize’ye olan yakınlığıyla da bilinmektedir. Hem Trabzon şehir merkezine hem de Rize şehir merkezine aynı mesafede olup yalnızca 35 km uzaklıktadır. Bu içeriğimizde Sürmene gezilecek yerler ile birlikte Trabzon’un en güzel yerleri sıralanmıştır. İşte Trabzon – Sürmene gezi rehberimiz:

Sürmene Tarihi

İlçe tarihine bakıldığında bölgedeki ilk yerleşimin günümüzdeki Konakönü yöresinde olduğu bilinmektedir. Bunun haricinde ilçe 1873 senesindeki Rus işgalinin de en büyük tanıklarından biri olmuştur. Eski ismi Humurgan olan bölge, çoğunlukla Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde kalmıştır.

Sürmene Tarihi ve Turistik Yerler

Memiş Ağa Konağı

Sürmene gezilecek yerler

Burası, Trabzon’a gelmiş birçok araştırmacının ilgisini çekmiş bir alandır. Konak dış görünüş itibariyle güçlü ve ihtişamlı bir yapıya sahiptir. Doğu Karadeniz’de Trabzon ve Rize gibi şehirlerde ağalık niteliği taşımayan sıradan insanların dahi bu konaktan daha büyük evlerde yaşamış olduğu bilinmektedir. Ancak Memiş Ağa Konağı konumuyla, taş duvarlarıyla, yerden yüksek üst yaşam katıyla daha çok bir yönetim binasını anımsatmaktadır. Dolayısıyla bu konakta Memiş Ağa’nın çeşitli yöneticilerle toplantı yaptığı, talimatlarda bulunduğu ve zemin katta yer alan zindanda da cezalandırılmış kişilerin tutulduğu tahmin edilmektedir. Sırtını Sürmene Dağları’na yaslayan tarihi konağın giriş kapısı denize bakmaktadır. 2 kattan oluşan yapının içi usta işi yontma taş işlemeciliğiyle kaplıdır. Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki ahşap işçiliğinin sayılı örnekleri arasındadır. Konak 2000 senesinde restorasyon sürecinden geçmiş ve restorasyon sonrasında da ziyarete açılmıştır.

Sürmene Kalesi

Sürmene gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen tarihi yerlerden bir diğeri ise Sürmene Kalesi’dir. Milattan önce 2 bin ve 3 bin yıllarına dayanan kalenin geçmişinde deniz ticareti taşımacılığında depo ve sığınak görevini üstlendiği görülmektedir. Kale daha çok Cenevizliler tarafından kullanılmıştır. Kalenin en yüksek yerine çıkarak şehri panoramik bir açıdan seyredebilirsiniz. Günümüzde büyük bir bölümü harabeye dönen yapıyı kısa bir geziyle gezip görebilirsiniz.

Haşim Ağa Konağı

Sürmene gezilecek yerler

Uzun bir süre bakımsız ve harabe olarak kalan konak yakın bir dönemde restorasyondan geçmiş ve eski günlerine dönmüştür. Konak, İstanbul’da iplik ticareti ile uğraşan Haşim Ağa’nın torunlarından Hüseyin Ağa tarafından 1895 senesinde inşa ettirilmiştir. Konak içerisinde; 10 oda, 5 hol, 2 mutfak, 2 fırın, 1 kahve ocağı, 6 şömine, 3 tuvalet ve 3 banyo yer almaktadır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken bu yapı ücretsiz şekilde ziyaretçi kabulü yapmaktadır.

Hacı Yakup Ağa Konağı

Sürmene’deki sayısız konaktan bir diğeri de günümüzde butik otel hizmeti veren Hacı Yakup Ağa Konağı’dır. Hacı Yakup Ağa’nın 4 çocuğundan biri olan Memiş Ağa’nın konağıyla burası birbirine çok yakın bir konumdadır. Bu iki komşu konak Sürmene’de görülmeye değer tarihi yapılar arasındadır. Sürmene’de farklı bir konseptte konaklamak isterseniz bu konak güzel bir alternatif olarak aklınızda kalabilir.

Çamburnu Ormanı Tabiat Parkı

Sürmene gezilecek yerler

Sürmene gezilecek yerler içerisinde doğayla baş başa vakit geçirebileceğiniz, çeşitli aktiviteler yapabileceğiniz en güzel alanlardan biridir. Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı; Karadeniz’e kıyısıyla, piknik yerleriyle, kamp alanlarıyla, yürüyüş parkurlarıyla her anlamda ziyaret etmenize değecek bir bölgedir. 2011 senesinde tabiat parkı statüsü kazanan bölge yaklaşık 51 dekarlık bir arazi üzerinde yer almaktadır. Bölgenin büyük bir bölümü ormanlık alandan oluşmaktadır. Burada konaklayabileceğiniz dağ evi, bungalov, ahşap gibi konaklama tesisleri bulunmamaktadır. Daha çok günübirlik ziyaretler için uygun bir alandır. Tabiat parkında orman ve deniz bir aradadır. Doğada vakit geçirmeyi sevenler için Sürmene’nin en güzel yeridir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren tabiat parkına girişler ücretlidir. Tabiat parkına kişi başı giriş ücreti 3 TL, araç başı giriş ücreti ise 10 TL’dir. Fiyatlar değişiklik gösterebileceğinden Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü web sitesinden fiyat listesini kontrol edebilirsiniz.

Sürmene Festivalleri

Trabzon festivalleri ile ünlü bir şehirdir. Sürmene ise Trabzon’un ünlü festivallerinin birçoğuna ev sahipliği yapmaktadır. İlçede gelenekselleşen çok sayıda festival organizasyonu mevcuttur. Bu festivaller arasında en yenisi “Pide Festivali” dir. Renkli ve eğlenceli görüntülere sahne olan festivaller kapsamında ücretsiz konserler de verilmektedir. İlçede pide festivaline ek olarak gençlik festivali, sanat sokağı festivali gibi organizasyonlar da düzenlenmektedir.

Sürmene’de Ne Yapılır?

Sürmene Bıçaklarını Görün

İlçenin en meşhur detaylarından biri de bıçaklarıdır. Sürmene denildiğinde akla ilk bıçakları ve çakıları gelmektedir. Bu bıçakları bu kadar ünlü kılan asıl özellik sivri uçlu ve oluklu olmasıdır. Çoğunlukla 17 cm civarında olup krom ve çelik alaşımlıdır. Bu bıçaklar 1952 senesinde suç aleti kapsamına alınarak üretimi yasaklanmıştır. Şimdilerde herhangi bir kısıtlama bulunmayan bu bıçaklar çay kesme için sıklıkla kullanılmaktadır.

Yamaç Paraşütü ve Kite Surf

Sürmene’de ne yapılır sorusuna verilebilecek en güzel cevaplardan biri de yamaç paraşütü ve kite surf olacaktır. Özellikle yamaç paraşütü ilçenin simgesi haline gelmiştir. Sürmene’nin nefes kesici yamaçları, yamaç paraşütü için harika bir olanaktır.

Sürmene Pidesini Tadın

Sürmene gezilecek yerler

Son olarak Sürmene’ye gittiğinizde mutlaka Sürmene pidesini denemelisiniz. Sürmene peynirlisi olarak da bilinen bu pideyi ilçede birçok restoran ve pidecide bulabilirsiniz.

Sürmene Konaklama

Sürmene gezilecek yerler ile birlikte bir diğer önemli detay ilçedeki konaklama olanaklarıdır. Sürmene’de her bütçeye ve zevke hitap eden konaklama olanakları mevcuttur. Özellikle tarihi konakların butik otel şeklinde hizmet vermesi, geziniz için farklı ve güzel bir deneyim olabilir. Buna ek olarak ilçede karavan ve çadır kampı yapabileceğiniz harika yerler de mevcuttur.

Sürmene Nerede? Sürmene’ye Nasıl Gidilir?

İlçe ulaşım bakımından oldukça kolay bir rotada yer almaktadır. Hem Rize’ye hem de Trabzon’a son aynı mesafede; 35 km uzaklıkta konumlanmıştır. Ayrıca Sürmene’nin İstanbul’a olan uzaklığı 1100 km, Ankara’ya 750 km, Akçaabat’a 52 km, Of’a 13 km, Maçka’ya 60 km’dir.

Bu içeriğimizde Trabzon’un en güzel ilçelerinden Sürmene tanıtılmıştır. Siz de Trabzon’da güzel bir gezi deneyimi yaşamak istiyorsanız ilçeyi alternatifleriniz arasında bulundurabilirsiniz. Buna benzer daha birçok gezi ve tatil içerikleri için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

 

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu