Bodrum her anlamda ülkemizin en güzel beldelerinden biridir. Sadece yaz aylarında deniz turizmi için değil yılın her döneminde dalış sporu için de Bodrum sıkça tercih edilmektedir. Özellikle son dönemlerde popülerliği bir hayli artmış olan su altı dalışları birçok insanın ilgi alanları arasında yer almaktadır. Türkiye’de en iyi dalış noktaları üzerine araştırma yapanların ilk tercih etmesi gereken yerlerin başında Bodrum bulunmalıdır. Peki Bodrum’un dalış için en çok sevilen noktası Bodrum resifleri nerede yer almaktadır?
Başlıklar
Bodrum’da Dalış
Dalış son dönemlerin en fazla rağbet gören ekstrem sporların başında gelmektedir. Farklı denizlerin eşsiz güzelliklerini görmek isteyen amatör ve profesyonel sporcular sıklıkla bu spora yönelmektedir. Bu sporun yalnızca tüplü bir şekilde yapıldığı doğru bilinen yanlışlar arasında yer almaktadır. Tüplü dalış ya da bir diğer bilinen adıyla scuba dalış yüksek teknolojiler ve ekipmanlarla gerçekleşir. Serbest dalış ya da tüpsüz dalış ise fizyolojik açıdan insanı zorlayan bir türdür. Bodrum’da hem tüplü hem de tüpsüz dalış yapabileceğiniz harika yerler bulunmaktadır.
Büyük Resif
En iyi dalış noktaları arasında; Bodrum Körfezi’nin tam ortasında yer alan ve aynı zamanda Karaada ile Gümbet arasında noktada kalan, 2 su altı dağından büyük olanı Büyük Resif’tir. Burası hem ulaşım kolaylığı hem de canlı çeşitliliği ile dalış severlerin en çok sevdiği yerler arasındadır. Burada dalış esnasında resifin tepesine kolayca inebilmek için çapa zinciri kullanımı tercih edilmektedir. Karaada yönüne bakan bir duvar vardır ve bu duvarın derinliği 34 metreye kadar inmektedir. Büyük Resif genellikle bu duvar nedeniyle daha çok tercih edilir çünkü dalgıçlara bir serbest düşüş hissi verdiği bilinmektedir.
Büyük Resif’in olduğu konumda yıl boyunca akıntılar sürekli yön değiştirmektedir. Bu da kayaların etrafında gezgin su canlıların toplaşmasına sebep olmaktadır. Dalış esnasında görebileceğiniz su altı canlılarının başlıcaları; lahoz, orfoz, sinarit, turna, Akdeniz palamudu, akya, ton balığı, müren, iskorpit, sarpa, ahtapot ve yengeçlerdir. Bazı dönemlerde nadiren de olsa deniz tavşanları da görülmektedir.
Küçük Resif
En iyi dalış noktaları arasında tıpkı Büyük Resif gibi Küçük Resif de oldukça ideal bir dalış noktasıdır. Büyük Resif’in hemen karşısında yer alır ve hemen hemen aynı özelliklere sahiptir. Küçük Resif’in duvarları silindir şeklindedir ve çevresi tamamen duvarlarla çevrili haldedir. Genellikle burası fotoğrafçılık için daha çok tercih edilmektedir. Çünkü duvarları makro fotoğrafçılık için uygun çıkıntılara sahiptir. Burada ahtapot, ıstakoz, büyük orfoz ve barakudalar daha sıklıkla görülmektedir. Buradaki akıntı Büyük Resif’e oranla biraz daha fazladır. Bu nedenle de mutlaka tecrübeli dalgıçlar burada dalış yapmalıdır.
Şanslı gününüzdeyseniz Bodrum resiflerinde söz konusu canlıların birçoğunu gözlemleyebilirsiniz. Şansınızı artırmak istiyorsanız da sabahın erken saatlerinde gitmelisiniz. Erken saatlerde su daha berrak ve daha sakin olacaktır.
Bodrum Resifleri Nerede? Bodrum Resiflerine Nasıl Gidilir?
Bodrum resiflerine ulaşmak için öncelikle Gümbet ya da Karaada’ya ulaşım sağlamalısınız. Bu beldelere geldikten sonra özel teknelerle ya da turlarla birlikte resiflere ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer tur firmaları resifler hakkında net bir bilgiye sahip değilse Bodrum’da yer alan dalış firmalarıyla iletişime geçebilir ve kesin lokasyon hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Dilerseniz de dalış eğitimi alabilir ve profesyonel ekipmanlarla dalış yapabilirsiniz.
Buna benzer daha birçok gezi ve aktivite içerikleri için GeziLinki’nin YouTube kanalını da ziyaret edebilirsiniz.