KeşfetKocaeli

Gebze Osman Hamdi Bey Müze Evi – Osman Hamdi Bey Kimdir?

Osman Hamdi Bey Evi Müzesi

Osman Hamdi Bey Kimdir?

Osman Hamdi Bey Müze Evi; Osman Hamdi Bey, Türk Müzeciliğinin öncüsü olarak tanınır. Osmanlı İmparatorluğu’nun yetiştirdiği en saygın ressam, müzeci ve arkeologlardan biridir. Güzel Sanatlar Akademisi (Sanayi-i Nefise Mektep-i Alisi) ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu olan Osman Hamdi Bey, Sadrazam İbrahim Ethem Paşa’nın oğludur. Paris’e hukuk eğitimi alması için gönderilmiş olsa da, resim ve arkeolojiye olan ilgisi nedeniyle bu alanlarda eğitim almayı tercih etmiştir. İstanbul’a döndükten sonra çeşitli devlet görevlerinde bulunmuştur. 1881’de Müze-i Hümayun Müdürlüğü’ne atandı ve tarihi eserlerin yurtdışına çıkarılmasını yasaklayan önemli bir düzenleme olan Asar-ı Antika Nizamnamesi’ni (1883) hazırladı. Osman Hamdi Bey, Türk arkeolojisinin ilk bilimsel kazılarını yönetmiştir. Nemrut Dağı ve Sayda’da arkeolojik kazılar gerçekleştirmiştir. Sayda’daki kazılarında, İskender’in Latince yazılmış bir yazıtı gün yüzüne çıkarmıştır.

Resim çalışmalarını da ihmal etmemiştir. “Silah Taciri”, “Kur’an Okuyan Hoca”, “Feraceli Kadınlar” ve dünyaca ünlü “Kaplumbağa Terbiyecisi” gibi önemli eserler bırakmıştır. 1910 yılında İstanbul’da vefat etmiş ve Gebze Eski Hisar’a defnedilmiştir.

Osman Hamdi Bey Müze Evi
Osman Hamdi Bey Müze Evi

Osman Hamdi Bey Evi Müzesi

Osman Hamdi Bey (Ressam-Arkeolog) tarafından 1884 yılında Gebze Eskihsar’da yaptırılan bu yapı, Türk müzeciliğinin öncüsü olarak kabul edilir. Osman Hamdi Bey’in tasarladığı bu iki katlı yapıda, bazı malzemeler yurt dışından getirilmiştir.

Geleneksel Türk evlerinden farklı bir tarzda inşa edilen yapının, Fransız mimarisinden etkilendiği görülmektedir. Ön cephesi deniz manzarasına yönlendirilmiş olan yapıya, çift kanatlı bir kapı aracılığıyla giriş verilmiştir. Giriş kısmının üzerinde stilize edilmiş palet süslemesiyle kapı taçlandırılmıştır. Ayrıca, Osman Hamdi Bey’in zemin katın kapısında işlenmiş çiçek süslemeleri son derece güzel ve zariftir. Yapının en ilginç özelliklerinden biri de balkon düzenlemesidir. İkinci katı saran balkonun korkulukları oldukça dikkat çekicidir. Ayrıca yapının saçak sistemlerine bitişik olarak yapılmış palet süslemeleri, Osman Hamdi Bey Evi’nin her yüzeyine ayrı bir hareketlilik kazandırmıştır. Aynı süslemeler pencerelerin üst kısımlarında da kullanılmıştır. Yapıda semer çatı sistemi tercih edilmiştir. Osman Hamdi Bey gibi önemli bir sanatçının uzun süre kaldığı bu yapı, Atatürk ve İsmet İnönü gibi Türk liderlerini de ağırlamıştır. Kocaeli tarihine tanıklık etmiş olan bu yapı, son derece önemli bir yapıdır.

Müzede, Osman Hamdi Bey’in kişisel eşyaları, aile resimleri ve orijinal resim çalışmalarının kopyaları sergilenmektedir. 2006 yılına kadar Kocaeli Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı bir birim olarak hizmet veren Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, yapılan anlaşma ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından, müze içinde teşhir ve düzenleme çalışmaları, dekorasyon, çevre düzenlemesi, müştemilatın bakım ve onarımı yapılarak 2007 yılında ziyarete açılmıştır. Daha fazla gezi ve tatil fikri için Gezilinki Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bu yazımız ilginizi çekebilir: SEA LİFE İstanbul Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücretleri

Ümit Akbaba

Selam, ben Ümit. Eşim Serap ve oğlumuz Metehan ile #Türkiye'yi gezmeye devam ediyoruz.
Başa dön tuşu
Pegasus müşteri hizmetleri