Hatay, zengin tarihi ve kültürel mirası yanında gastronomi konusunda da önemli bir şehirdir. Hatay’ın meşhur yemekleri dünyayı etkilemeye devam ediyor.
Hatay’ın Meşhur Yemekleri
İlginizi çekebilir: Mersin’in Meşhur Yemekleri: En Meşhur 5 Yemek
Hatay, bir Gastronomi şehridir. Mezeler hariç 600’e yakın yemek çeşidi vardır. UNESCO tarafından 2017 yılında 26. Dünya Gastronomi Şehri olarak kabul edilmiştir. Hatay’ın meşhur yemekleri yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görmektedir.
Tepsi Kebabı
Tepsi Kebabı zırh ve odun ateşinden çıkan lezzettir. Hatay’da en meşhur yemektir. Yöre halkı tarafından Lahm-ı Sini olarak isimlendirilir. Tepsi kebabı, kasaplar tarafından zırh bıçak yardımıyla hazırlanır. Baharatlarla lezzetlendirilir. Odun ateşinde pişirilir.
Hatay’ın meşhur yemekleri arasında ön sırada olan Tepsi Kebabı, Hatay’da yüzyıllardır yapılmaktadır. Taş fırında pişirilen kebap sıcak ekmekle sunulmaktadır. Tepsi Kebap’ının yüzde 70’i koyun, yüzde 30’u dana etinden yapılır.
Kebap da kullanılacak ete çeşitli baharatlar, sarımsak ve isteğe göre acı ya da tatlı biber kullanılır. Tepsi Kebabının tadı odun ateşinde piştiğinde güzel oluyor.
Sürk Salatası
Sürk elde etmek için çökeleğe baharat karıştırılır. Hem kahvaltıda hem de akşam meze olarak tüketilmektedir. Sürk Salatası yapılırken soğan, biber, domates ve salatalık yemeklik küçük doğranır. Maydanoz ince kıyılır.
Sürk Salatası Hatay’ın meşhur yemekleri arasındadır. Sürk Salatası yapımı için Sürk küçük küçük doğranır ve bütün malzeme karıştırılır. Yağı ve tuzu eklenip servis edilir.
Kısır
Hatay kısırının en önemli özelliği kısır yapımında kullanılacak olan bulgurun ıslatılmadan yoğrularak yapılmasıdır. Hatay’ın meşhur lezzetlerinden olan kısır, yoğurmaya uygun bir kapta domates salçası, biber salçası ve bulgur eller ıslatılarak yoğrulur.
Bulgurun şişmemesi için sadece eller ıslatılır. Bulgur şişmeden yoğrularak yenecek kıvama gelir. Bulgur yumuşadığında nar ekşisi eklenir ve karıştırılır. Zeytinyağı eklenir. Daha sonra ince doğranmış maydanoz, nane, soğan ilave edilir.
Kömbe
Hatay’a has bir lezzet olan Kömbe, vazgeçilmez tatlardandır. Hatay’ın meşhur yemekleri arasında olan Kömbe, özellikle bayramlarda yapılan bir kurabiye çeşididir. Kömbenin kalınlığının belirlenmesi ve şekil alabilmesi için ağaç kalıp kullanılır. Bu kalıplar olmazsa Kömbe de olmaz.
Kömbe’nin içinde şeker, yağ, un, baharat ve su bulunur. Önce su kaynatılır, yağ ısıtılır. Bunun içinde şeker eritilir. Sonra kabartma tozu, vanilya, un, baharat ilave edilir.
Şeker, süt ve yağ bir kabın içinde elle karıştırılır. İçine dövülen mahlep, damla sakızı, Hindistan cevizi, tuz, süt, karbonat konarak un ile yoğrulur.
Kulak memesi yumuşaklığında yarım saat bekletilir. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, susama batırılıp, özel kalıbı ile şekil verilir. Orta sıcaklığa sahip fırında pembeleşene kadar 20 ila 25 dakika pişirilir.
Belen Tava
Hatay’ın meşhur yemekleri arasında olan Belen Tava için etler kuşbaşı doğranır. İçine soğan, domates, biber, sarımsak ve çeşitli baharatlar konur ve taş fırında pişirilir. Belen Tava kuzu eti ile yapılmaktadır. Belen Tava’yı lezzetli yapan içinde bulunan baharatlar ve pişirme metodudur.