Doğu AnadoluErzurumYurtiçi Gezilerimiz

Kışın Yapabileceğiniz Bol Aktiviteli Gezi: Palandöken Gezi Rehberi

Palandöken Gezilecek Yerler

Kışın yorucu temposundan yoruldunuz mu? İşte tüm yorgunluğunuzu geride bırakacak, zinde bir başlangıç yapabileceğiniz Palandöken gezi rehberi…

Palandöken Nerede? Palandöken Hakkında Kısa Bilgi

Palandöken, Erzurum’un yaklaşık 10 km güneyindedir. Palandöken Dağı, 3.125 metre yüksekliğinde tektonik bir dağdır. Palandöken gezi rehberi, kış seyahatleri için akla ilk gelen adres ile sizleri buluşturmaktadır. Neden mi? Kış mevsiminde Palandöken’in kuzey yamaçlarında biriken kar miktarı, kar kalitesi ile en kaliteli kayak merkezlerinden birisidir. Aynı zamanda Palandöken, Türkiye’nin en uzun pistine sahip kayak merkezlerinden birisidir. 2011 yılında Dünya Üniversiteler Arası Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple tanınırlığı da artmıştır. Tüm bunlara bakacak olursak Palandöken gezisi fikri oldukça cazip görünüyor.

Mayıs aylarında açan ve sadece bu yöreye özgü olan Palandökenesis çiçeği de bölgenin sembolik ögelerinden birisini oluşturmaktadır. Birçok mit ve efsanelere konu olan Palandöken, herhangi bir tırmanış zorluğu barındırmamaktadır. Ancak, dağın bazı dik yamaçları ve sert geçen kış şartlarından dolayı tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz.

Palandöken’e Nasıl Gidilir?

Palandöken’e gelebilmek için birkaç seçeneğiniz bulunmaktadır. İlk olarak Erzincan, Malatya ve Kars üzerinden demiryolu hattı kullanarak ulaşabilirsiniz. Yeni Doğu Ekspresi ve Doğu Ekspresi ile her gün seferler düzenlenmektedir. Şehirler arası otobüs ile gelmeyi de tercih edebilirsiniz. Otogara geldiğinizde Palandöken’e giden halk otobüslerini kolaylıkla bulabilir ya da araç kiralayabilirsiniz. En çok tercih edilen ise Erzurum Havalimanı’na indikten sonra ya servis aracılığı ile ya da araç kiralayarak Palandöken’e yarım saatlik bir yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz.

Palandöken Gezisi Sırasında Neler Yapabilirsiniz?

Kasım ayının sonundan mayıs ayının başına kadar Palandöken karlar altındadır. Eğer kış sporlarının tutkunuysanız en ideal seçeneğiniz Palandöken olacaktır.

Türkiye’nin en eski kayak merkezlerinden birisine sahip olan Palandöken’de her seviyeye uygun pist bulabilmeniz mümkündür. Kayak için de ekipman kiralama imkanınız vardır. 22 pisti bulunan bu kayak merkezi, 8 tanesi kolay, 9 tanesi orta düzeyde ve 3 tane de ileri düzeyde piste sahiptir. Dünyanın çeşitli yerlerinden turist çeken merkezde ayrıca, slalom ve snowboard meraklıları için 28 kilometrelik olimpik pist bulunmaktadır. Tüm kış sporlarını yapmaya müsait alanı ve gelişmiş imkanları sayesinde buz hokeyi oynayabilir, paintball ve ATV yarışlarına katılabilirsiniz. Tertemiz havası ve kaçırılmayacak dağ manzarası ile başlayan seyahatinizi spa hizmetleri ve termal su noktalarıyla taçlandırabilirsiniz. Palandöken gezisi kulağa çok daha hoş gelmeye başladı değil mi? Erzurum sınırları içinde olduğumuzu da tekrar hatırlatalım ve Palandöken gezi rehberi ile görmeden gitmemeniz gereken yerleri sizler için sıralayalım!

Aziziye Tabyası

Sultan Abdülaziz tarafından yapılmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında şehrin savunmasında önemli role sahip tabyalardan bir tanesi de Aziziye tabyası olmuştur. Nene Hatun’un anıt mezarı da bu bölgede yer almaktadır. Burayı gezerken tarihi atmosferiyle büyüleneceksiniz.

palandöken gezisi

Çifte Minerali Medrese

Erzurum şehrinin sembolik yapılarından bir diğeridir. Anadolu Selçuklu Dönemi’nden miras kalmıştır. Alaeddin Keykubat tarafından kızı için yapılan bu medrese, 26 metreye varan yüksekliği ile oldukça görkemli görünmektedir. Medresenin çini süslemeleri de bu görkemli görüntüye katkı sağlamaktadır.

palandöken gezisi

Atatürk Müzesi

Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan önce Erzurum’a uğrayarak konakladığı yerdir. Bu müze, gelenlerin ilgisini çekebilecek Atatürk’e ait birçok esere ev sahipliği yapmaktadır.

Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi

Tarihi mekanların arasına yerleşmiş bu doğal güzellik, Türkiye’nin sahip olduğu en görkemli şelalelerden birisidir. Tortum Şelalesi, 20 metre genişliğine ve 50 metre yüksekliğine sahiptir. Merkeze 35 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Palandöken gezi rehberi kapsamında mutlaka uğramanız gereken bir duraktır.

palandöken gezisi

Palandöken’de Ne Yemeli?

Erzurum’un mutfağı zengin olduğu kadar lezzetlidir de. Erzurum mutfağının lezzetleriyle tanışmak için Palandöken gezi rehberi fırsatı ile ayağınıza getirmiştir. Yeni tatlar denemeye açık olmalı ve birbirinden lezzetli yemeklerle tanışmalısınız.

Cağ kebabı, Erzurum mutfağının en ünlü lezzetidir. İsmini yapımında kullanılan şişlerden alan cağ kebabı, odun ateşinde pişerek tam size layık bir lezzet oluyor. Hemen hemen tüm restoranlarda bulabileceğinizi de eklemeliyiz.

cağ kebabı erzurum

Hayvancılığın ön planda olduğu Erzurum’da şiş köfte, denenmesi gereken bir diğer lezzettir. Açık ayran ile tadına doyamayacaksınız.

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olan çorbaları bir de Palandöken’de denemelisiniz. Genellikle orta çorbacı olarak bilinen çorbacılarda hem yöresel hem de klasik birçok çorbayı bulabilirsiniz.

Özellikle tatlı sevenler için de bir önerimiz var. Kadayıf dolması! Taze ve sıcak servis edildiğinde bambaşka bir lezzetle tanışacağınıza eminiz.

Erzurum’da kötü ve tatsız çay içmeniz mümkün değildir. Suyunun güzelliği mi yoksa temizliği mi bu lezzete sebep oluyor bilinmiyor ancak çok lezzetli olduğu besbelli.

Makalemizin sonuna gelirken oltu taşından da bahsetmeden bitirmeyelim. Türkiye’nin en meşhur ve en değerli taşları arasındadır ve Erzurum’un Oltu ilçesinde çıkarılmaktadır. Kolay işlenebilmektedir ve birçok farklı eşyada kullanılabilmektedir. Palandöken gezi rehberi için bir hatıra kalsın istiyorsanız oltu taşından yapılan tespih ve takılardan alabilirsiniz. Ayrıca hemen yan taraftaki Kars’ta da kış oyunları festivalleri düzenlenmektedir. Takviminizi ayarlayarak Kars Kış Oyunları Festivali Yapılacak Mı? onu da görebilirsiniz.

  • Buna ek olarak daha fazla yer keşfetmek ve farklı tatil fikirleri edinmek için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.

dijital gocebe

Alışılmış hobilere ilgi duyan, teknoloji çağına ayak uydurmuş, yeni şeyler keşfetmeyi seven birisiyim. Yeni fırsatlar yakalamayı ve fırsatlar yaratmayı iyi bilirim. İçerik oluşturmayı ve bunları paylaşmak benim için mükemmel bir aktivitedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu