Kuşadası Gezilecek Yerler: Kültür Merkezleri Mavi Tatille Buluşuyor
Kuşadası Gezi Rehberi
Dünyanın en gözde tatil yerleri arasında olan Kuşadası’na bir yolculuğa ne dersiniz? İşte Kuşadası gezilecek yerler:
Başlıklar
Kuşadası Hakkında
106 bin yerli nüfusu olan Kuşadası, Türkiye’nin batısında bulunan Aydın ilinin bir ilçesidir. Türkiye içerisinde tatil yapılacak yerler arasında akla gelen neredeyse ilk yerdir. Kuşadası gezi rehberi yalnızca yerli turistlerin değil yabancı turistlerin de oldukça ilgisini çekecektir. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük 3. Limanına sahip olma özelliği de vardır.
Kuşadası tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış yerlerden birisidir. Net bir bilgi değildir ancak İyonya kolonisi olarak Neopolis adıyla kurulduğu düşünülmektedir. Önce İyonya daha sonra Lidya hakimiyetine girmiş olan Kuşadası, MÖ 546 yılında Perslerin hakimiyetine girmiştir. Bu hakimiyet ise Büyük İskender’in seferlerine kadar yani MÖ 334 yılına kadar devam etmiştir. Romalılar hakimiyetine girdikten sonra bölgede Helenistik dönem başlamıştır.
Bölgede Hristiyanlık için oldukça önemli noktalar da bulunmaktadır. Hristiyanlar için Kuşadası gezilecek yerler fikrini bu kadar çekici kılan da kutsal yerlerinin çokluğudur. Meryem Ana ve havarilerden biri olan St. Jean, Hristiyanlığın ilk yıllarında Kuşadası, Efes bölgesine yerleştiği için buralar, Hristiyanlar için kutsal sayılan topraklar arasındadır. 1086 yılına gelindiğinde Süleyman Şah’ın bölgeyi fethiyle bölgede Türk hakimiyeti başlamıştır. I. Haçlı Seferi’ne kadar Selçuklu Hakimiyeti altında kalan bölge daha sonraları 1413 yılında Çelebi Mehmet tarafından fethedilip Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Tüm bu medeniyetlerin gelip geçtiği topraklar 7 Eylül 1922’de Yunan işgalinden kurtulmuştur. Eşsiz bir Açıkhava müzesi gibi olan Kuşadası gezi rehberi kapsamında kültürel anlamda doyacak ve dinlenebileceksiniz.
Kuşadası’na Ulaşım
Aydın merkezle Kuşadası arasında 56 kilometre mesafe bulunmaktadır. İzmir merkezle arasında 99 kilometre mesafe bulunur. Ancak iki şehirden de Kuşadası’na ulaşmanız mümkündür. İzmir’den Kuşadası’na ulaşmak için Adnan Menderes Havalimanı’nda indiğinizde orada bulunan otobüslerle Kuşadası’na ulaşabilirsiniz. Adnan Menderes Havalimanı ve Kuşadası merkezi arasındaki mesafe 66 kilometredir. Buradaki servislerle Kuşadası’na yaklaşık bir buçuk saatte ulaşabilirsiniz.
Aydın merkezden Kuşadası’na varmak isterseniz Aydın-Söke yolunu kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Aydın merkezden, Kuşadası merkeze birçok sefer düzenlenir. Otobüs seferleri ve bazen ilçelerden minibüslerle Kuşadası’na kısa sürede ulaşmanız mümkündür. Kuşadası tatil fırsatı sizi bekliyor, planlarınızı yapın çantaları hazırlayın.
Kuşadası’nda Gezilecek Yerler
Doğayla ve tarihle bir bütün olmak için Kuşadası gezilecek yerler için en iyi fırsatlardan bir tanesidir. Buna bağlı olarak turistik anlamda yapılacak birçok etkinlik bulunmaktadır. Peki Kuşadası’nda ne yapılır, nereye gidilir?
Güvercinada Kalesi
Kuşadası’nın simgelerinden bir tanesidir. Mora İsyanı sırasında limanı ve kenti saldırılardan korumak adına ünlü denizci Barbaros Hayrettin Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Kale etrafını çevreleyen surlar yine Osmanlı Dönemi’nde İlyas Ağa tarafından yaptırılmış bir yapıdır. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de adı geçen kale, daha sonraları korsanlardan korunmak için karakol görevi gördüğünden Korsan Kalesi olarak da anılmaktadır. Merkeze 10 dakika yürüme mesafesinde bulunan kale akşamları ışıklandırılarak tam bir görsel şölen sunmaktadır.
Kaleiçi
Kuşadası’nın tarihi kale kapısının sınırları içerisinde bulunan bir çarşıyı ve Arnavut kaldırımlı sokaklarla taçlandırılmış mahalleleri ifade eden alandır. Tarihi dokusu bugüne kadar korunmayı başarmış olan mahalleleri, evleri ve çarşıyı mutlaka görmelisiniz.
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
1618 yılında Osmanlı sadrazamı olan Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılan kervansaray, zamanla birkaç kere restore edilmiştir ve şimdi turizme açılmıştır. Bazı odaları hizmete açılmıştır ve kervansarayın avlusu 400 kişilik bir restoran haline getirilmiştir.
Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi
Türkiye’nin ilk mikro minyatür müzesidir. Barselona ve Kiev’de açılan mikro minyatür müzelerinden sonra dünyadaki üçüncü mikro minyatür müzesi olmuştur. 2018 yılında açılmıştır ve dünyanın en küçük sanat eserleri bu müzede sergilenmektedir. Sergilenen eserleri incelemek için büyüteç gibi araçlardan yardım almanız gerekiyor. Kuşadası gezi rehberi için düşünüyorsanız kesinlikle görmeniz gereken bir yer.
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
2011 yılında açılan müze, ilginç bir konsepte sahiptir. Zeytin ve Anadolu arasındaki bağı yansıtmak adına açılmış müzede zeytinin zeytin yağına doğru olan dönüşümü sergilenmekte.
Sevda Tepesi
Kese Dağı üzerinde bulunan tepe, Kuşadası seyir noktasıdır. Ege denizi ve Kuşadası’nı en net şekilde gözlemleyip şahane fotoğraflar çekebileceğiniz tepede bir de görkemli bir Atatürk heykeli bulunuyor. Kuşadası gezilecek yerler planlarınızı taçlandırmak için en güzel nokta olduğunu söyleyebiliriz.
Kadınlar Plajı
Kuşadası denildiğinde akla gelen ilk şey elbette ki muhteşem bir deniz tatili oluyor. Plajlarıyla ünlü olan Kuşadası içerisindeki Kadınlar Plajı, tamamen ücretsizdir. Adı kadınlar plajı olsa da herkesin girebileceği bir halk plajı olan bu yer, Güvercinada yolunu takip ederek ulaşabileceğiniz bir yer.
Kuştur Plajı
Mavi bayraklı plajlarımızdan biri olan Kuştur plajı, Kuştur mevkiinde yer almaktadır. Kuşadası gezi rehberi içerisinde en çok tercih edilen bölge plajlarından biridir. Kum zemine sahip güzelliği ve temizliğiyle ünlü plaj Kuşadası merkezine yakın mesafede bulunmaktadır.
Papaz Hamamı Plajı
Kuşadası merkeze biraz mesafesi olduğu için genel anlamda sakin olan, taşlık bir sahildir. Kısaca Papaz Plajı olarak bilinir ve Güvercinada girişinin sol tarafında kalmaktadır. Önceden kullanıma açık olmayan plaj daha sonra belediyenin çalışmaları sonucunda kullanıma açılmıştır ancak yine de aradığınız sakinliği rahat bir şekilde bulabileceğiniz bir yerdir.
Kuşadası gezisi ve diğer birçok gezi fikri için GeziLinki’ni takip edebilirsiniz.
- Buna benzer daha birçok farklı içerik için YouTube kanalımıza da göz atabilirsiniz.