ÇanakkaleMarmaraYurtiçi Gezilerimiz

Çanakkale’nin Görmeye Değer Yerlerden Biri: Assos Gezilecek Yerler

Assos Gezi Rehberi

Trafik gürültüsü sizin için ıstıraba mı dönüştü? Kuş sesleri ve bol oksijeniyle şehrin yorgunluğunu unutmanızı sağlayacak Assos gezilecek yerler sizi bekliyor!

Assos Nerede? Assos Hakkında Kısa Bilgi

Şirin antik bir köy olan Assos, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlıdır. Assos gezilecek yerler, volkanik bir adanın tepesine kurulmuş bu yerin doğal ve tarihi güzellikleriyle sizleri buluşturmayı hedefliyor. Assos’un Antik Çağın önemli merkezlerinden birisi olmasından dolayı oldukça köklü tarihiyle sizi tarihsel bir yolculuğa çıkaracaktır. Limanı ve surlarla çevrili kenti ile iki bölümden oluşan Assos, liman kenti olmasına rağmen denizden 240 metre yüksekliğe kurulmuştur. Bozcaada, Çanakkale, Balıkesir, Ayvalık, Kazdağları, Edremit’e olan yakınlığı ve tam karşısında da Yunanistan’ın meşhur Midilli Adası yer aldığından Assos’a gelmişken birçok yeri görme fırsatını da yakalayabilirsiniz.

Felsefe Okulunun Temelleri Aşk İçin Assos’ta Atılıyor!

Hermias, Assos kralıdır. Aristo ile de sınıf arkadaşıdır ve onu kente davet eder. Aristo, Hermias’ın dünyalar güzeli kız kardeşi Pythias’ı işte bu ziyarette tanır ve onu aklından çıkaramaz. Hermias’ın bu durumu öğrenmesi üzerine Aristo’yla kız kardeşinin evlenmesine bir şartla izin verecektir: Aristo’nun Assos’ta bir felsefe okulu kurması. Aristo bu şartı kabul etmiştir. Assos’ta bir felsefe okulu kurar ve ardından M.Ö. 348-345 yılları arasında da burada felsefe dersleri verir.

Assos Gezisi Sırasında Neleri Gezebilirsiniz?

Assos gezilecek yerler berrak turkuaz suları ve tarihi atmosferi ile sakinliğin ve huzurun tadını çıkarmanızı amaçlamaktadır. Taş sokakları, taş binaları, eski liman manzarası, antik çağ kalıntıları, kafanızı nereye çevirirseniz orada göreceğiniz denizi, el değmemiş yeşil alanları ile Assos sizi kendisine hayran bırakacaktır. Assos Antik Liman, Berhamkale Köprüsü, Hüdavendigar Camii, Athena Tapınağı, Assos Antik Tiyatro ziyaret edebileceğiniz yerler arasında listenin en başında yer almaktadır.

Assos Antik Liman
Burası manzarası, kıyıya bağlı duran balıkçı sandalları, kıyı boyunca uzanan balık restoranları ile kentin antik limanı olarak bilinmektedir. Limana inen dik ve virajlı yol sebebiyle araba ile inmesi oldukça zordur ve hatta yazın girişleri kapalıdır. Hemen yakınında arabanızı park edebileceğiniz bir alan vardır. Yürüyerek ulaşabileceğiniz bu liman, geçmiş haline göre daha turistik bir yerdir ve yüz yıldan daha eski binaların restorasyonuyla yapılmış birçok restorana sahiptir. Bu sebeple de Assos’un eğlence ve keyif mekanı olmaktadır. Sahilde sıralanan bu restoranların birinde gün batımının keyfini çıkarabilirsiniz.

Berhamkale Köprüsü
80 metre uzunluğuna sahip bu köprüyü yalnızca yürüyerek geçebilirsiniz. Osmanlı Dönemi’nde yapıldığı düşülen bu köprü, yerel kesme taşlarının dokusuyla oldukça görkemli bir yapıdır.

Hüdavendigar Camii
Girişini eski Corneliuskentinin kapısı oluşturmaktadır ve tek kubbeli, kare planlı olarak inşa edilmiştir. Caminin içinde yer alan kadırga resimlerinin de Osmanlı Dönemi’nde yapılmış camilerde pek karşılaşılmayan bir örnek olması da dikkatleri çekmektedir. Günümüzde orijinalliğini koruyan Hüdavendigar Köprüsü’nün kemerlerinden de burada bahsetmeden geçemeden geçemeyeceğiz.

Athena Tapınağı
Şehrin en yüksek noktasında yer almaktadır ve en değerli tarihi yapısıdır. Göz alıcı güzelliği ve Ege Denizi’nin muhteşem manzarasıyla sizi kendisine hayran bırakacak ve yapacağınız Assos gezisi planınızın en önemli parçası olacaktır.

Assos Antik Tiyatro
Midilli Adası’nın karşısında, doğal oyma tekniği ile kayanın üzerine inşa edilen tiyatronun Roma çağı ürünü olduğu düşünülmektedir. 2500 kapasiteli bu tiyatro alanının hasar gören yerleri onarılmıştır. Günümüzde ise çeşitli etkinliklere 1500 kişilik kapasitesi ile misafirlerini ağırlamaktadır.

Assos Gezisi Behramkale Köyü’nü gezmeden bitmez!

Assos’un tüm kenti çevreleyen surlarının büyük kısmı hâlâ ayaktadır ve antik uygarlığın göz kamaştıran taş işçiliğini gözler önüne sermesi bakımından da oldukça önemlidir. Behramkale Köyü de Assos Antik Kenti’nin surları içinde yer almaktadır. 150 hanenin bulunduğu bu köy sizi geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarmaktadır. Buradaki evler yöreye özgü kızıl andrezit taşlarından yapılmıştır. Arnavut taşlı ve bol yokuşlu sokaklarını gezmek size ayrı bir keyif yaşatacaktır. Yol üzerlerinde köy halkının yöresel ürünleri sattığı dükkanlarına uğramadan geçmeyin, tezgahlardan dağ kekiği almayı da unutmayın. Behramkale Köyü’nün yokuşlu sokaklarının sonunda sizi Assos Antik Kenti karşılayacaktır. Assos gezisi, Behramkale Köyü ziyareti ile çok daha anlamlı olacaktır. Ayrıca hazır Ege Bölgesi’ne gelmişken Tarih Yolculuğu Başlasın! Pygela Kuşadası Gezi Rehberi yazımızıda inceleyip bir gezi rotası oluşturabilirsiniz.

Assos gezilecek yerler demişken Assos’un 2 km güneyinde yer alan Kadırga Koyu’ndan da bahsetmemiz gerekir. Tertemiz denizi ve akşamüzeri başlayan imbat rüzgarları ile siz ziyaretçilerini beklemektedir. Oldukça uzun ve taşlık bir plaja sahip olan bu koyun suyu oldukça soğuk olduğundan sizi bu noktada uyarmamız gerekmektedir.

Assos, tarihi ve doğal güzellikleriyle sizi büyülerken aynı zamanda da farklı kültürleri tanımanıza ve yaşamanıza imkan sunmaktadır. Oldukça fazla yörük köyüne sahip olan Assos çevresi Çanakkale Assos gezilecek yerler için de bir diğer seçeneği oluşturuyor.

Hâlâ doğallığını koruyan Assos, yakınında bulunan Kazdağları, yörüklerin yaşadığı köyler, Truva, Apollon Smitheus, Aleksandra, Troia gibi antik kentler burada daha uzun süre zaman geçirmenizi sağlayacaktır.

  • Buna ek olarak daha fazla yer keşfetmek ve farklı tatil fikirleri edinmek için YouTube kanalımızdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.

Ümit Akbaba

Selam, ben Ümit. Eşim Serap ve oğlumuz Metehan ile #Türkiye'yi gezmeye devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu